Foto:

– Helt utilgivelig

– Tilliten svekkes ytterligere, konstaterer stortingspolitikerne Kjersti Toppe (Sp) og Ingvild Kjerkol (Ap).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse- og omsorgskomiteens Kjersti Toppe (Sp) har flere ganger stilt spørsmål i Stortinget om helseministeren kan redegjøre for hva IKT-prosjektet i Helse Sør-Øst faktisk koster.
Som Dagens Medisin skriver, ga konstituert direktør Gro Jære i Sykehuspartner HF ordre om å fjerne opplysninger fra rapporten som viser kostnader for IKT-prosjektet Imod. Dette mener jusprofessor Jan Fridtjof Bernt er ulovlig og straffbart.

Nå mener Toppe at denne skandalen bør få større politiske konsekvenser og
at dette bør få konsekvenser for ledelsen i Sykehuspartner og den politiske ledelsen.

 «Lite tillitvekkende»
– Hva tenker du om at spørsmål om kostnadene for Imod-prosjektet gjentatte ganger blir forsøkt tåkelagt?

 – Det virker lite tillitvekkende, og det er noe jeg tenker at vi som sitter på Stortinget og er ansvarlig for budsjettering, faktisk ikke kan akseptere. Dette er nok en opplysning som svekker tilliten. Toppe mener alle kostnader må på bordet:

 – Det er viktig og noe alle bør forstå. Én ting er at det har skjedd en varslet skandale. Men om man prøver å dekke til i etterkant, er det helt utilgivelig. Jeg har selv stilt statsråden spørsmål om kostnader i Stortinget, uten å få svar. Dersom svar fantes, er det en sak i seg selv om dette har ført til at statsråden har villedet Stortinget, sier Toppe.

 – Skattebetalernes penger
Nylig kom Datatilsynet med sin rapport, og tilsynet uttaler at det ser meget alvorlig på at Helse Sør-Øst RHF ikke har sørget for at prosjektet er gjennomført på en måte som sikrer forankring i de behandlingsansvarlige helseforetakene.

Datatilsynet sendte ni vedtak til ni sykehus i Helse Sør-Øst om overtredelsesgebyr på til sammen 7,2 millioner kroner.

 Det er den enkelte sykehusdirektør som er databehandlingsansvarlig, og derfor er det sykehusene, ikke Helse Sør-Øst, som får kritikken og som eventuelt må betale.

 – Prosjektet startet for ett år siden: Lite har skjedd i sykehusene, og i tillegg blir ni sykehus krevd for 7,2 millioner i bøter for noe Helse Sør-Øst har bestilt, og som aldri har blitt levert. Hva tenker du?

 – Jeg tenker at dette er skattebetalernes penger som vi kunne ha brukt til å ansette flere sykepleiere, fastleger og så videre. Dette er en skandale som burde fått større politiske konsekvenser enn det det har ført til, frem til nå, sier Toppe.
 Helseminister Bent Høie kommenterer saken slik:

"Jeg forventer at alle HF og RHF følger lover og regler for god virksomhetsstyring. Jeg konstaterer at Sykehuspartner har rettet opp den feilen de gjorde med å endre en styrebehandlet virksomhetsrapport. Ut over dette er det naturlig at det er Helse Sør-Øst som kommenterer saken."

 Ap: Har Høie nok info?

Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvil Kjerkol, stiller spørsmål om hvorvidt helseminister Bent Høie (H) har all informasjonen han trenger i denne saken:

 – Det skal være åpenhet om bruk av offentlige midler på så viktige områder som spesialisthelsetjenesten. Helseministeren har gjentatte ganger forsikret om at han vil skaffe seg all nødvendig info om dette. Vi vet jo ikke om han sitter med all informasjonen han trenger for å drive eierstyring av Helse Sør-Øst. Nå er det viktig å få opp systemer som fungerer – og en sikker og tillitsvekkende vei videre som gjenvinner kontroll over prosessene, sier Kjerkol.

Powered by Labrador CMS