Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Helt utilgivelig

– Tilliten svekkes ytterligere, konstaterer stortingspolitikerne Kjersti Toppe (Sp) og Ingvild Kjerkol (Ap).

Publisert: 2017-12-07 — 13.20
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Helse- og omsorgskomiteens Kjersti Toppe (Sp) har flere ganger stilt spørsmål i Stortinget om helseministeren kan redegjøre for hva IKT-prosjektet i Helse Sør-Øst faktisk koster.

Som Dagens Medisin skriver, ga konstituert direktør Gro Jære i Sykehuspartner HF ordre om å fjerne opplysninger fra rapporten som viser kostnader for IKT-prosjektet Imod. Dette mener jusprofessor Jan Fridtjof Bernt er ulovlig og straffbart.

Nå mener Toppe at denne skandalen bør få større politiske konsekvenser og
at dette bør få konsekvenser for ledelsen i Sykehuspartner og den politiske ledelsen.

 «Lite tillitvekkende»
– Hva tenker du om at spørsmål om kostnadene for Imod-prosjektet gjentatte ganger blir forsøkt tåkelagt?

 – Det virker lite tillitvekkende, og det er noe jeg tenker at vi som sitter på Stortinget og er ansvarlig for budsjettering, faktisk ikke kan akseptere. Dette er nok en opplysning som svekker tilliten. Toppe mener alle kostnader må på bordet:

 – Det er viktig og noe alle bør forstå. Én ting er at det har skjedd en varslet skandale. Men om man prøver å dekke til i etterkant, er det helt utilgivelig. Jeg har selv stilt statsråden spørsmål om kostnader i Stortinget, uten å få svar. Dersom svar fantes, er det en sak i seg selv om dette har ført til at statsråden har villedet Stortinget, sier Toppe.

 – Skattebetalernes penger
Nylig kom Datatilsynet med sin rapport, og tilsynet uttaler at det ser meget alvorlig på at Helse Sør-Øst RHF ikke har sørget for at prosjektet er gjennomført på en måte som sikrer forankring i de behandlingsansvarlige helseforetakene.

Datatilsynet sendte ni vedtak til ni sykehus i Helse Sør-Øst om overtredelsesgebyr på til sammen 7,2 millioner kroner.

 Det er den enkelte sykehusdirektør som er databehandlingsansvarlig, og derfor er det sykehusene, ikke Helse Sør-Øst, som får kritikken og som eventuelt må betale.

 – Prosjektet startet for ett år siden: Lite har skjedd i sykehusene, og i tillegg blir ni sykehus krevd for 7,2 millioner i bøter for noe Helse Sør-Øst har bestilt, og som aldri har blitt levert. Hva tenker du?

 – Jeg tenker at dette er skattebetalernes penger som vi kunne ha brukt til å ansette flere sykepleiere, fastleger og så videre. Dette er en skandale som burde fått større politiske konsekvenser enn det det har ført til, frem til nå, sier Toppe.

 Helseminister Bent Høie kommenterer saken slik:

"Jeg forventer at alle HF og RHF følger lover og regler for god virksomhetsstyring. Jeg konstaterer at Sykehuspartner har rettet opp den feilen de gjorde med å endre en styrebehandlet virksomhetsrapport. Ut over dette er det naturlig at det er Helse Sør-Øst som kommenterer saken."

 Ap: Har Høie nok info?

Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvil Kjerkol, stiller spørsmål om hvorvidt helseminister Bent Høie (H) har all informasjonen han trenger i denne saken:

 – Det skal være åpenhet om bruk av offentlige midler på så viktige områder som spesialisthelsetjenesten. Helseministeren har gjentatte ganger forsikret om at han vil skaffe seg all nødvendig info om dette. Vi vet jo ikke om han sitter med all informasjonen han trenger for å drive eierstyring av Helse Sør-Øst. Nå er det viktig å få opp systemer som fungerer – og en sikker og tillitsvekkende vei videre som gjenvinner kontroll over prosessene, sier Kjerkol.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Leder 07.12.2017 23.45.12

  Helse Sør Øst setter inn sine folk for å styre et enormt konsern uten magemål og profesjonelle personer. Vi kunne hatt pasientens helsetjeneste og et godt tilbud hvis sløsingen på toppen hadde blitt stanset. Ingen gjør noe.

 • Overlege 07.12.2017 23.39.46

  Hvem kan ta ansvar når ikke helseministeren tar det? Forventer at? Systemet fungerer ikke!!! Det sløses med milliarder og det skjules!

 • Lurer 07.12.2017 16.59.16

  Toppene i sykehus norge lurer ,trikser og får styrene med og stenge styremøtene og nekte innsyn for media og offentligheten når det passer dei.

 • Ikkebra 07.12.2017 16.05.14

  Helseminister er feig!

 • Undrende 07.12.2017 20.01.13

  Begynner dette å ligne kameraderi på toppen, smak av korrupsjon i offentlig forvaltning.

 • Lege X 07.12.2017 15.13.42

  Når en står over loven og er en stat i staten (som RHF'ene), da er det vel ikke så farlig om en bryter loven? Høie (på autorepeat) har vel tillit til helseforetakene. Men har stortingsflertallet og velgerne tillit til Høie?

 • KyniskFaen 07.12.2017 21.07.24

  Ikke glem hvem som skapte disse RHF-ene, da.

 • Tidl leder 07.12.2017 14.16.26

  Helseministeren skyver ansvaret fra seg som vanlig, unnvikende og passiv. Også som vanlig. Dette er er en skandale av dimensjoner og må aldri få lov til å bagatelliseres og bortforklares med diverse forklaringsmodeller. Problemet er ikke løst ved å skylde på andre, selv om det er det enkleste.

 • Lege 07.12.2017 13.23.47

  Morsomt å lese Høie sin uttalelse, Det var altså alt han fikk lov av de 4 RHF-direktørene å si om dette. Helse-demokrati-surrogati i praksis.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!