Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
KAN VÆRE STRAFFBART: - Hvis dette er et dokument som er lagt frem for et styre, betyr det at man manipulerer et historisk faktum, sier jusprofessor Jan Frithjof Bernt til Dagens Medisin. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Jusprofessor: – Ulovlig og straffbart

Sykehuspartners endring av offentlige dokumenter strider mot loven, sier jusprofessor Jan Frithjof Bernt.

Publisert: 2017-12-07 — 04.36

Som Dagens Medisin skriver, ga Sykehuspartners konstituerte direktør Gro Jære, ordre om å endre i en offentlig virksomhetsrapport, som også var blitt lagt frem for styret.

Les hele saken her: Sykehuspartner skjulte 333 millioner

Professor Jan Fridthjof Bernt ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen mener at det her er begått en straffbar handling:

 – Det er uomstridt at Arkivloven også gjelder for offentlige helseforetak, og dette ser for meg ut som et klart brudd på denne loven, sier Bernt til Dagens Medisin.

Han viser til lovens paragraf 9, c og d, som setter forbud mot kassering av, eller retting i, arkiverte dokumenter.

 – Kan straffes med bøter
 – Denne bestemmelsen er viktig. Det ser vi også av det forhold at, i motsetning til Offentleglova – hvor man kan gjøre mye galt uten å få mer enn en forsiktig dask på hendene fra Ombudsmannen – kan brudd på Arkivlova straffes med bøter.

– Den handlingen du omtaler her, er derfor etter alt å dømme både ulovlig og straffbar, også om det som her har skjedd, er forholdsvis uskyldig og gjort i den beste hensikt. Hvis dette er et dokument som er lagt frem for et styre, betyr det at det at man manipulerer et historisk faktum, hvilken informasjon styret har handlet, eller ikke har handlet, på grunnlag av.

– Dette strider mot grunnleggende prinsipper for forsvarlig saksbehandling og krav om mulighet for etterfølgende kontroll med saksbehandling og beslutningsgrunnlag, sier Bernt.

Etter at denne saken gikk i trykken (tirsdag) i Dagens Medisins papirutgave, la Sykehuspartner ut en melding på sine nettsider på onsdag, hvor de kaller dette en "saksbehandlingsfeil".

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Galskapen 07.12.2017 18.12.58

  jusprofessor Jan Frithjof Bernt kan lekse opp lover og regler til han blir blå i tryne dei bryr seg katta om hans forelesning om rett og gale. I Helse vest ikt er styreledere den samme mann som er direktør i region foretaket .Styre i helse vest tar bare et telfonmøte og finner ut at han ikke er inhabil og dermed er alt greit. Det er reine Chicago blant helsetoppene i Norge som ikke bare tror dei kan gjøre hva dei vil men får lov til det av Høie

 • lege 07.12.2017 22.04.28

  Høie ble kalt inn til møte med de 4 RHF-direktører kort tid etter han tiltrådte, for å bli briefet om hvordan makten i helsevesenet var å forstå. Etter dette hørtes han akkurat ut som sin forgjenger Støre.

 • Doktern 07.12.2017 17.35.34

  Bøtene må rettes mot personen, ikke foretaket. Kun på denne måten vil de ansvarliggjøres og vi får en slutt på denne ansvarsfraskrivelsen som er blitt så vanlig i offentlig sektor.

 • Fandens Oldemor 07.12.2017 13.17.50

  Det er helt vanvittig hvordan HSØ og Sykehuspartner kaster penger ut av vinduet. Er det ingen der i gården som evner å se at dette faktisk er fellesskapets penger som sløses vekk? En slik praksis ville gitt styre og en haug med direktører en støvel bak dersom vi snakket om det private næringsliv. Og flere saker kommer: Håper DM ser på skandalen rundt innkjøp av nytt radiologisystem i HSØ: Her er det igjen brukt 100-vis av millioner på et ikke-fungerende system. Inkompetansen på innkjøp og kontraktsrett er så formidabel at en nesten skulle tro skandalene gjøres med vilje.....

 • Lege 07.12.2017 08.34.21

  Her får vi en ny demonstrasjon av inkompetansen hos ledelsen i et helseforetak. Regningen får pasientene, mens de inkompetente blir forflyttet til annen stilling med samme lønn.

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!