Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SKREMMENDE: – Vi synes det er litt skremmende at pasienten er villig til å la seg operere for noe som ofte ikke trenger en operasjon, sier førsteforfatter Clemens Weber, nevrokirurg ved Stavanger Universitetssykehus. Foto: Svein Lunde, SUS

– Pasientene tror MR-funnene er fasiten

Nesten halvparten av pasientene ville la seg operere kun basert på MR-funnene, selv om de hadde få eller ingen symptomer.

Publisert: 2017-11-09 — 06.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Det viser en nylig publisert studie i Acta Neurochirurgica. Den har sett på hva pasienter synes om viktigheten av MR-funn når det gjelder nakkekirurgi.

210 pasienter, fra München og fra Stavanger, med degenerative forandringer i nakken deltok i studien.

Stor tillit til MR-bildene
47 prosent ville la seg operere kun på bakgrunn av at MR-undersøkelsen viste unormale funn, selv om de hadde få eller ingen symptomer.

– Vi synes det er litt skremmende at pasienten er villig til å la seg operere for noe som ofte ikke trenger en operasjon, med tanke på risiko og mulige komplikasjoner, sier førsteforfatter Clemens Weber, nevrokirurg ved Stavanger Universitetssykehus.

Mange slike degenerative tilstander responderer vanligvis godt på fysioterapi og trening, ifølge Weber.

Trengte ikke kirurgi
Hele pasientgruppen hadde slitasjeforandringer i nakken, som var påvist på MR. Derfor ble de henvist til nevrokirurgisk vurdering med spørsmål om operativ behandling.

– Mesteparten av pasientene som ble vurdert trengte imidlertid ikke kirurgi, påpeker Weber.

Syntes MR var viktigst
Pasientene svarte på et spørreskjema som de fikk på poliklinikken før konsultasjonen, altså før de fikk mer informasjon av en nevrokirurg om tilstanden og behandlingsalternativene.

– 67 prosent mente at MR-resultatet var viktigere enn sykehistorie og resultater fra klinisk undersøkelse, sier Weber.

Ikke fasiten
Han påpeker at MR skal brukes for å bekrefte en forandring, for eksempel nakkeprolaps, som i utgangspunktet baseres på en klinisk tilstand.

– Men mange pasienter har for stor tro på MR-funnene. MR er ikke fasiten, det er et hjelpemiddel for å bekrefte diagnosen, sier han.

Weber mener pasientenes sterke tro på MR-funnene kan føre til forventninger om operasjon.

– Det kan også påvirke behandlingsresultatet, og pasientens innstilling til for eksempel fysioterapi.

For dårlig informasjon
Weber sier at nevrokirurgene bruker mye tid på å informere pasienter som ikke trenger operasjon.

– De kunne allerede ha fått denne informasjonen fra fastleger eller andre behandlere. Men pasienter som har fått operasjon tidligere har fortsatt samme feiloppfatninger, så også vi er for dårlige til å informere pasientene, innrømmer han.

Misfornøyde pasienter
Studien ble også kommentert av professor Claudius Thome, en anerkjent nevrokirurg fra Østerrike.

Thome sier at radiologiske funn vil fortsette å drive pasienter til å kreve operasjon, og til å bli misfornøyde hvis unormale funn på MR-bildene deres ikke blir "korrigert".

"Dette er spesielt problematisk i et miljø der kirurger er anklaget for å utføre for mange ryggoperasjoner", skriver Thome.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • tk 10.11.2017 14.30.38

  Fysioterapi og trening er ingen kvikk fix. folk vil ha kvikk fix uten å måtte yte noe selv. derfor tar vi piller mot livsstilssykdommer også i stedet for å endre hva vi spiser eller starte med trening. det er derfor viktig at legene ALLTID forteller om risiko ved inngrep og medisiner, mens trening og riktig kosthold er uten bivirkninger. vi må oppdra folk til å skjønne at de ordner mye selv med trening, bevegelser, styrketrening og et (ikke så norsk?) riktig (karbohydrat fattig?) kosthold fullt av antioksidanter fra økologisk dyrket mat (dess grønnere og mer fargerikt, dess bedre), vi må få orden på tarmflora også.

 • Fandens Oldemor 10.11.2017 11.03.41

  @Jørgen Jevne: Elefanten i rommet er jo ikke hvorvidt MR-diagnostikk er objektiv eller ikke. Ingen diagnostikk er objektiv, klinisk undersøkelse inkludert. Problemet er dårlig samsvar mellom bildefunn og klinikk på MR av columna, dvs. høy forekomst av funn hos pasienter uten plager. Elefanten blir jo da hvorfor i all verden alle disse pasientene henvises til MR? Og når de først har vært til MR, hvorfor klarer ikke henviser å forklare pasienten det dårlige samsvaret?

 • Jørgen Jevne 10.11.2017 18.01.40

  Pardon my ignorance, men asymptomatiske funn på MR har jo vært kjent stoff siden de første studiene fra 1990. Dette har etter hvert også blitt godt kjent i ekstremitetene, så dette er jo naturligvis et stort problem. Jeg ønsket mer å belyse at det som undervises som en objektiv undersøkelse på alle studieretninger 'across the globe' er like subjektivt som alt annet.

 • Jørgen Jevne 09.11.2017 08.18.22

  Dette har vært gjenstand for debatt i en årrekke. Også et studie på korsrygg fra 2015 [1] bekrefter disse funnene når pasienter spørres anonymt. Jeg har skrevet om korsryggsstudien her: https://www.facebook.com/JevneHelse/posts/1816577275264249 Videre må det diskuteres elefanten i det billeddiagnostiske rommet. MR (og annen billeddiagnostikk) er jo ikke objektiv. Den er subjektiv. Den tolkes. Av helsepersonell som i sin rolle som homo sapiens er sin egen feilkilde. Dette er ikke akkurat utforsket område i litteraturen, men en studie fra 2016 var ikke akkurat oppløftende [2]. https://www.facebook.com/JevneHelse/posts/1812977678957542 Jørgen Jevne, Kiropraktor og fysioterapeut 1. Franz, E.W., et al.: Patient misconceptions concerning lumbar spondylosis diagnosis and treatment. J Neurosurg Spine, 2015. 22(5): p. 496-502. 2. Herzog, R., et al.: Variability in diagnostic error rates of 10 MRI centers performing lumbar spine MRI examinations on the same patient withi

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!