Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SLIK: Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, mener Ap har løsningen på fastlegekrisen.

Slik vil Ap løse fastlegekrisen

Arbeiderpartiet mener en rekrutteringspott vil gi umiddelbar effekt.

Publisert: 2017-11-07 — 09.35 (Oppdatert: 2017-11-07 — 09.45)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

I sitt alternativ til statsbudsjett for neste år, foreslår Ap en rekrutteringspott som kommunene kan benytte, og mener den kan gi umiddelbar effekt.

– Evalueringen må skje fort
I tillegg mener AP at evalueringen som Stortinget enstemmig vedtok nylig, må ha som hovedhensikt å se på tiltak som kan tas for å gi legene kortete pasientlister, mindre oppgaveomfang og en bedre finansiering av tjenesten.

– Evalueringen må skje fort og bør kunne være ferdigstilt i løpet av et år, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til Dagens Medisin.

 Ap har satt av to millioner til denne evalueringen. De ønsker at mandatet er klart før jul, ifølge VG.

Og i likhet med Krf, vil også Ap rulle ut ordningen med ALIS-Vest i hele landet, forteller Kjerkol til Dagens Medisin.

I ALIS-Vest får legene en litt annen oppfølging enn ordinære LIS-leger i allmennmedisin, gjennom spesialtilpassede utdanningsstillinger som er tilrettelagt for at legene skal få en god innfasing i fastlegejobben.

– Behov for full gjennomgang
Ap mener det er behov for en gjennomgang av både finansiering og oppgaver.

– Vi bør vurdere å korte ned listene, fordele oppgavene bedre, ta i bruk nye digitale plattformer og opprette flere faste kommunale stillinger. Vi har generelt høy legedekning i Norge, sett i OECD-sammenheng, men det betyr ikke at vi har fordelt ressursene riktig. Vi er helt avhengige av at flere faktisk vil bli fastleger. Ikke alle skal eller kan jobbe i sykehus. 

– Det er hele tiden et fokus på mer spesialisering. Men vi er helt avhengige av leger som har god generell kompetanse – slik de har på et fastlegekontor. Det må vi anerkjenne når vi lager utdanningsløp for leger. Da må medisinstudentene lære mer om dette i når de er under utdanning.

– Vi må gjøre det lettere å kombinere fastlegeyrket med et familieliv. Derfor må det vurdere flere faste stillinger og en overkommelig arbeidsbyrde. Det er ikke riktig at en lege skal sitte igjen for å rapportere og drive med papirarbeid til syv-åtte om kvelden, sier Kjerkol.  

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Kibamba 08.11.2017 00.35.01

  Hvorfor kan ikke hjelpe de nye LIS1 som venter på en legeturnus? Hvorfor politikere kan ikke tenke første og fremst på korrupsjon som går i prosessen til å få plass til en legeturnus? Hva med oss som ikke har onkel, tanter eller kusiner som jobber i rekruttering av legeturnus kan vi gjøre for å bli be til intervju? Er det viktig for nye lege med innvandrere bakgrunn skifter navn for å få plass i legeturnus? Vi er sammen Norsk statsborger og hvorfor Olav, Marie, Elisabeth obs for mer oppmerksom en Lubeya, zura obs....

 • Yesss ! Endelig 07.11.2017 16.50.32

  Det kommer seg, det kommer seg. Endelig nevner Ap at man muligens trenger flere faste stillinger for fastleger. Og, endelig, nevner Ap at man må evaluere fastlegeordningen. Kanskje hun Kjerkol forstår noe som sjefen hennes ikke forstår.

 • Ap vil tape neste valg også ? 07.11.2017 10.03.58

  Så Arbeiderpartiet haster med å snakke om alt annet enn den uhyre viktige seieren til arbeidstakersiden, i den mest hyperaktuelle helsesaken i dag ? Hvorfor skal arbeidstakersiden stemme Ap for tiden ?

 • Fastlege 07.11.2017 20.13.14

  Synes ikke man skal sette fastleger og sykehusleger opp mot hverandre, det vil svekke rettighetene i begge grupper. Våre utfordringer med arbeidsmiljø og sosiale rettigheter er like viktige for oss som deres er for dere. Hilsen fastlege som er glad over to gode nyheter i dag

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!