Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
NY RUNDE: Marit Hermansen, president i Legeforeningen og forhandlingssjef i Akademikerne helse, Rune Frøyland sammen med Helse-Spekterdirektør Sylvia Brustad og prosjektdirektør Lars Haukaas i Spekter. Foto: Målfrid Bordvik

Her møtes legene og Spekter etter historisk dom

Tirsdag morgen møttes Legeforeningen og Spekter for første gang etter at Arbeidsretten kjente tariffavtalen ugyldig.

Publisert: 2017-11-07 — 09.57 (Oppdatert: 2017-11-07 — 10.04)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Få hadde trodd at Legeforeningen og Akademikerne ville vinne frem da de tok arbeidstidsstriden videre til Arbeidsretten. Dette er saken som Legeforeningen streiket for i seks uker i fjor, og som de tapte på alle punkter i Rikslønnsnemnda. Men et knappest mulig flertall av dommerne i Arbeidsretten så annerledes på saken.

De mener Rikslønnsnemnda ikke hadde lovhjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Avgjørelsen er endelig og kan ikke ankes.

Se video med legepresidenten: - En viktig seier

– Konstruktivt møte
Etter nederlaget inviterte Spekter Legeforeningen til møte i deres lokaler på Majorstuen. Tirsdag morgen klokken ni tok Sylvia Brustad, direktør i Spekter-Helse og prosjektdirektør Lars Haukaas imot legepresident Marit Hermansen og Akademiker-Helse sjef Rune Frøyland. Flere juridiske medarbeidere var også med i følget.

– Vi håper på et konstruktivt møte, sier Brustad til Dagens Medisin.

Begge parter er opptatt av å understreke at driften ved sykehusene fortsetter som før, selv om Rikslønnsnemndas kjennelse etter fjorårets streik er kjent ugyldig.  

– Ingen grunn til uro
– Sykehusene går som før, og det er ingen grunn til uro hverken for pasienter eller leger, sier Brustad.

I heisen på vei opp til møterommet småpratet partene, som har vært i langvarig konflikt, om vær og vind, før de satte seg rundt møtebordet. Det er de kortsiktige konsekvensene av dommen som skal diskuteres i tirsdagens møte.

Arbeidsretten har bestemt at saken må sendes i retur til Rikslønnsnemnda for ny avgjørelse. Men denne gangen med klare føringer; de kan ikke videreføre en avtale med unntak fra arbeidsmiljøloven som Legeforeningen ikke støtter.

En ny tariffavtale kan fastsettes av Rikslønnsnemnda, men kan også bli til gjennom forhandlinger mellom Spekter og Legeforeningen.

– Dette er noe av det vi skal prate om i møtet, sier Brustad.

– Historisk dom
Det er første gang Arbeidsretten har behandlet en sak om Rikslønnsnemndas kompetanse.

– Dette er en historisk dom. Dommen sier at det er fagforeningene som best kan vurdere forsvarligheten i arbeidstidsordninger. Et premiss for forsvarligheten er kollektivt, rullerende arbeidsplaner, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse.

Men Legeforeningen fikk det likevel ikke helt som de ville. Legeforeningens krav var at bare arbeidstidsunntakene i tariffavtalen skulle kjennes ugyldig, mens resten av avtalen skulle beholdes som den er.

Spekter mente dette ville «forrykke forholdet mellom partene», og viste til at legene har flere motytelser som kompensasjon for lange arbeidsuker. Da saken ble behandlet i nemnda varslet arbeidsgiversiden at de ville fjerne fordypningstid og overlegepermisjon fra avtalen dersom legene vant frem.

2014-avtale gjelder
Som sin subsidiære påstand krevde derfor Spekter at hele avtalen måtte kjennes ugyldig dersom retten ga Legeforeningen medhold i at arbeidstidsordningen var ugyldig.

Det er dette Arbeidsretten har gjort. Det betyr at legenes lønn, arbeidstid og andre forhold igjen er oppe til diskusjon.

Inntil en ny avtale er på plass har Legeforeningen lagt til grunn at tariffavtalen fra 2014 er gjeldende, noe Spekter støtter.

Les kommentar fra DM-redaktør Markus Moe: Da Spekter ble slått knockout

Les alle sakene våre om sykehuskonflikten

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Gratulerer, gratulerer Akademikerne ! 07.11.2017 18.11.25

  Gratulerer Akademikerne ! Og, gratulerer Marit Hermansen. NÅ har Legeforeningen forstått rollen sin. Hva i alle dager drev forrige legeforenings-leder med.

 • kk 08.11.2017 09.09.25

  Forrige leder skaffet oss faste stillinger. Et prosjekt det tok 30-40 år å få på plass.

 • Haakon 08.11.2017 13.12.21

  Som seriøst skapte mer problemer enn de løste, med flere propper i systemet, og nesten like mange i vikariater fremdeles.

 • Morsomt... 07.11.2017 10.41.28

  Talentløst fra Bratten og Herlof Nilssen. Tror de mange har respekten som trengs, for Sylvia Brustad (brustadbua) ?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!