SPENT: Stemningen var spent da saken mellom Legeforeningen og Spekter gikk i Arbeidsretten. F.V Ylf-leder Christer Mjåset og Marit Hermansen, president i Legeforeningen. Foto: Anette Andresen

Legene vant mot Spekter

Rikslønnsnemndas kjennelse kjennes ugyldig i sin helhet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

For om lag én måned siden ble rettssaken mellom Spekter og Akademikerne helse avsluttet i Arbeidsretten. Stridens kjerne var om Rikslønnsnemnda gikk utover sin kompetanse da de videreføre avtalen om 60 timers arbeidsuker for leger. Mandag ettermiddag kom dommen.

Fire mot tre
Arbeidsrettens flertall mener Rikslønnsnemnda ikke hadde hjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje.

Se video med legepresidenten: - En viktig seier

Dommen ble avsagt ved dissens. Arbeidsrettens leder Jakob Wahl og dommerne Tron Løkken Sundet, Kate Eleonore Rodin og Kjersti Borgen representerer flertallet. Mindretallet Steinar Tjomsland, Randi Løvland og Håkon Cordt-Hansen mente Spekter måtte frikjennes.

Opp til fagforeningen
Arbeidsrettens flertall viser til at det bare er fagforeninger med innstillingsrett som har den mest vidtrekkende avtaleadgangen, begrunnet i at «slike foreninger forutsettes å ha de nødvendige forutsetninger for å ivareta både vernemessige og sosiale hensyn ved avgjørelsen om at det skal avtales unntak fra lovens minimumsvern».

«Dette utgangspunktet må gjelde på samme måte i spørsmålet om videreføring av slike unntak», heter det i dommen.

– Dette har vært en kamp om medbestemmelse og retten til å trekke tilbake de videste unntakene fra loven i norsk arbeidsliv. Dommen er enormt viktig – ikke bare for oss, men for hele det organiserte arbeidslivet, sier Rune Frøyland, forhandlingsleder i Akademikerne helse, i en pressemelding.

Arbeidsrettens flertall kan ikke se at adgangen til å gi regler om hvordan arbeidslivets parter skal anvende unntaksadfgangen kan begrunne at staten selv kan vedta unntak med hjemmel i artikkel 18, skriver dommerne.

Les også: Spekter tar dommen til etterretning

Arbeidsretten mener heller ikke at 2016-loven, sett i sammenheng med forarbeidene, gir tilstrekkelig klar hjemmel for at Rikslønnsnemnda kan forlenge unntakene fra overenskomsten som var inntatt i de tidligere tariffavtalene.

Ny behandling i nemnda
I retten argumenterte Spekter for at dersom Arbeidsretten skulle komme til at Rikslønnsnemndas kjennelse var ugyldig, så måtte hele overenskomsten kjennes ugyldig. Akademikerne bestridte dette.

Flertallet i Arbeidsretten har kommet til at hele kjennelsen må kjennes ugyldig og at saken hjemvises til fortsatt behandling i Rikslønnsnemnda. Arbeidsretten sier det blir opp til Rikslønnsnemnda å vurdere om det er grunnlag for justeringer i andre deler av overenskomsten.

Les alle sakene våre om sykehuskonflikten

 Hva synes du om dommen? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS