Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Apati og frustrasjon over IKT-ståa i helsevesenet

DMTV: Tålmodigheten blir satt på prøve når det kommer til manglende IKT-løsninger i helsevesenet.

Publisert: 2017-11-03 — 10.59
Denne artikkelen er over fire år gammel.
3D-PRINT: Kjartan Olofsson har fått laget en 3D-statue av seg selv. Han beskriver 3D-som totalt unyttig, og som noe som ikke har en plass i helsevesenet med det første. – Selv ikke kona mi ville ha denne, sier han. Foto: Lasse Moe

OSLO SPEKTRUM (Dagens Medisin): Hvordan kan man forvente at leger og sykepleiere skal involvere seg i e-helsearbeidet og IKT - når det fortsatt er langt igjen til man får felles løsninger og det fortsatt sendes hundretusener av henvisninger per post?

Vi spør Kjartan Olafsson, Christine Bergland og Eivind Valestrand om dette i ukens TV-debatt. Vi møtte dem på e-helse-konferansen EHIN 2017 i Oslo tidligere denne uken.

Legeforeningens Kjartan Olafsson, som også er visepresident i UEMO, den europeiske allmennlegeforeningen, mener helsepersonell er godt på vei til å involveres i e-helsearbeidet.

– Vi er med i alle nivåer, i EPJ-løftet i almennpraksis og i najsonale styrer. Men det er et fortløpende arbeid å få plass ved bordet der avgjørelsene tas. Først og fremst må vi få en god dialog med dem som utvikler løsningene, sier han.

Direktør i Direktoratet for e-helse, Christine Bergland, viser til at også hun, i likhet med alle andre aktører, er svært utålmodig etter å få på plass løsninger som fungerer.

– Hvordan skal leger og sykepleiere kunne engasjere seg i IKT og e-helsearbeid når man mangler grunnlag?

– Sykepleiere og leger er delvis frustrerte, og litt apatiske over situasjonen. Menge av dem vet ikke hvilke enorme muligheter de kunne fått. Og vi ønsker å bidra til en mobilisering av grasrota.

Leder i Norsk medisinstudentforening, Eivind Valestrand, sier nyutdannede leger opplever en diskrepans mellom forventninger og det som faktisk møter dem.

– Vi starter å jobbe der vi burde vært for ti år siden, konstaterer han.

Se hele debatten øverst i saken

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Wannabeprogrammerer/dessverrelege 06.11.2017 10.30.33

  Alle sammen: hvor mange informatikkstudenter tror dere har lyst på en jobb i offentlig sektor? Hvor tror dere flinke folk som vil få belønning for sine kreative ideer ser på det som mest attraktivt å jobbe? I et kommunistisk og autoritært styre, med massevis av konservative mennesker som verner om sine områder og interesser, og hvor sjefen er en nolduskjerring som vokste opp uten pc til og med, eller i en privat bedrift, hvor du kan drite i hva gamlingene mener, så lenge markedet digger det du gjør? Det er en profesjonell blodprøvetaker som skal diktere hva jeg må lære for å bli indremedisiner i 2017... En nasjonal journal er nødt til å bli ræva, lurer på hvem som får oppgaven i å utforme den, eller rettere sagt, hvem de har ligget med.

 • Lege 04.11.2017 00.42.31

  1. Felles elektronisk medisinkort etter dansk modell 2. Kun en innlogging for alle kliniske programmer , uten behov for å åpne platform, EPJ så ordinerings og røntgenprogram 3. Brukergrensesnittet bør være så enkelt at kurs er unødvendig 4. Alle nye datasystemer må være mere effektive å bruke enn de de erstatter. 5. Alle programmer må utprøves av sluttbrukere før anskaffelse 6. EPJ må sammenfatte data og gi mulighet for å kunne raskt hente ut relevant date ut i fra brukerens behov. Det er meningsløst at de minst erfarne legene skal forsøke å sammenfatte tidligere sykehistorie ut ut i fra hundrevis av dokumenter for hver inleggelse. Når IBM’s Watson kunne vinner Jeapardy så vet vi at teknologien er der. 7. Mere data er ikke lik bedre data. Tendensen til dumping av f.eks utskrifter av all medisinhistorikk fra intensivopphold og fra fastleger erstatter ikke ordnede medisinlister. 8. Kjernejournalen er et dødfødt prosjekt. Viktige pasiendata må inkluderes i EPJ.

 • Lege X 03.11.2017 14.30.15

  Engasjere seg? Det har jeg gitt opp. Allerede for 30 år siden var sykehusene langt bakpå, uten visjoner, uten innsikt. Vi som har vært utålmodige har blitt mistrodd, ikke kommet til orde. Jeg har gitt meg nå. Skulle jeg sitte å skrive feilmeldinger på ubetalt overtid om feil og mangler som sikkert allerede er beskrevet flere ganger eller aldri burde vært der? Nei, ikke lenger. Det offentlige har kjøpt arbeidstegninger og tidlig versjoner som om det var ferdig utprøvde løsninger men som de så må hjelpe leverandøren å utvikle. Det offentlige har ikke hatt kompetanse til å inngå avtalene eller å forsvare sin interesse i dem. Det har vært et samrøre mellom IT kjøper og selger som farmasøytisk industri ville fått store bøter for om de hadde drevet med.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!