MÅ BRUKE KRITERIENE: Professor i medisinsk etikk, Reidun Førde, betoner at prioriteringskriteriene bør brukes, også når det kommer til barn. Arkivfoto. Foto:

«Intuitivt at vi ikke vil snakke om penger når vi diskuterer behandling av barn»

– Vi vet av erfaring er det er verre å si nei til barn, og det er ikke veldig lett å stå overfor en familie som ikke har noe alternativ, sier etikkprofessor Reidun Førde.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Reidun Førde, mener det i tiden fremover blir enda viktigere å holde seg til kriteriene for prioritering.

Sa nei til dyr medisin
Mandag sa Beslutningsforum nei til å la offentlige sykehus innføre legemidlet nusinersen (Spinraza) til barn med Spinal muskelatrofi (SMA). Prisen er for høy, fastslår Beslutningsforum.

Reidun Førde satt i Norheimutvalget, som foreslo at de tre prioriterings-kriteriene om helsegevinst, ressursbruk og helsetap skulle  erstatte  de tidligere kriteriene om alvorlighet, nytte og kostnadseffektivitet.

Men helseminister Bent Høie (H) besluttet deretter at helsetap-kriteriet skulle droppes.
–  Vanskelig
– Jeg mener at dette eksemplet er et eksempel på at helsetap-kriteriet gir mening. Norheim-utvalget sa at når du har hele livet foran deg, så skal det tillegges vekt at du får et stort helsetap.

– Er det tabu å snakke om prioritering i behandling av barn?

– Det er kjempevanskelig å si nei når man ikke har noe alternativ. Vi vet i dag at noen pasienter får behandling til mange millioner i året, men vi snakker ikke om det. Det ligger intuitivt at vi ikke vil snakke om penger når det kommer til barn.
– Bør det være slik at når det gjelder barn, så betaler vi hva det koster uansett?

– Vi bør bruke kriteriene. Og det viktigste er at dette ikke må avgjøres av enkeltleger, vi må ha et nasjonalt system. Det er brudd med rettferdighetsprinsippet at tilgang til behandling skal være avhengig av enkeltleger.

– Sterke talspersoner påvirker
– Videre er det viktig å løfte dette problemkomplekset opp i den offentlige debatten. Kreftfeltet og diskusjonen om ny og kostbar medisin, og kreftpasienter med dårlig prognose sin rett til å søke eksperimentell behandling, har fått masse oppmerksomhet den siste tiden, både helsepolitisk og i media. Dette er en sterk pasientgruppe med sterke talspersoner i ryggen. Dette påvirker selvsagt prioriteringene, sier Reidun Førde.

Powered by Labrador CMS