Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
MÅ BRUKE KRITERIENE: Professor i medisinsk etikk, Reidun Førde, betoner at prioriteringskriteriene bør brukes, også når det kommer til barn. Arkivfoto.

«Intuitivt at vi ikke vil snakke om penger når vi diskuterer behandling av barn»

– Vi vet av erfaring er det er verre å si nei til barn, og det er ikke veldig lett å stå overfor en familie som ikke har noe alternativ, sier etikkprofessor Reidun Førde.

Publisert: 2017-10-23 — 14.41 (Oppdatert: 2017-10-23 — 14.41)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Reidun Førde, mener det i tiden fremover blir enda viktigere å holde seg til kriteriene for prioritering.

Sa nei til dyr medisin
Mandag sa Beslutningsforum nei til å la offentlige sykehus innføre legemidlet nusinersen (Spinraza) til barn med Spinal muskelatrofi (SMA). Prisen er for høy, fastslår Beslutningsforum.

Reidun Førde satt i Norheimutvalget, som foreslo at de tre prioriterings-kriteriene om helsegevinst, ressursbruk og helsetap skulle  erstatte  de tidligere kriteriene om alvorlighet, nytte og kostnadseffektivitet.

Men helseminister Bent Høie (H) besluttet deretter at helsetap-kriteriet skulle droppes.

–  Vanskelig
– Jeg mener at dette eksemplet er et eksempel på at helsetap-kriteriet gir mening. Norheim-utvalget sa at når du har hele livet foran deg, så skal det tillegges vekt at du får et stort helsetap.

– Er det tabu å snakke om prioritering i behandling av barn?

– Det er kjempevanskelig å si nei når man ikke har noe alternativ. Vi vet i dag at noen pasienter får behandling til mange millioner i året, men vi snakker ikke om det. Det ligger intuitivt at vi ikke vil snakke om penger når det kommer til barn.

– Bør det være slik at når det gjelder barn, så betaler vi hva det koster uansett?

– Vi bør bruke kriteriene. Og det viktigste er at dette ikke må avgjøres av enkeltleger, vi må ha et nasjonalt system. Det er brudd med rettferdighetsprinsippet at tilgang til behandling skal være avhengig av enkeltleger.

– Sterke talspersoner påvirker
– Videre er det viktig å løfte dette problemkomplekset opp i den offentlige debatten. Kreftfeltet og diskusjonen om ny og kostbar medisin, og kreftpasienter med dårlig prognose sin rett til å søke eksperimentell behandling, har fått masse oppmerksomhet den siste tiden, både helsepolitisk og i media. Dette er en sterk pasientgruppe med sterke talspersoner i ryggen. Dette påvirker selvsagt prioriteringene, sier Reidun Førde.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Vidar Rødsjø 24.10.2017 06.15.06

  Her kan staten spare millioner om de rydder opp i overmedisineringen forøvrig i dette landet. Leger skriver ut reseptbelagte legemidler over en lav terskel til de som ikke trenger det. Se bare på Statinhysteriet som for mange gir økte plager fremfor bedre helse. Mange kaster disse i søpla for å gi inntrykk av at de tar medisin. Leger skjerp dere og rydd opp der det trengs! Da vil man spare penger som heller kan brukes på de som trenger medisiner! Ja jeg har erfaring fra overmedisineringen. Idag er resept ryddet av en fornuftig lege!

 • Jan Gustavsen 23.10.2017 22.30.56

  Forskjellsbehandling av barn! Det er uetisk å la noen barn få dyr medisin (Spinraza), mens andre barn ikke får, og overlates til sin skjebne. Helseminister Høie som tillater forskjellbehandling av en bitteliten gruppe av barn, har svekket sitt eget omdømme. Er Helsepartiet det eneste partiet som vil likebehandle barn, og sier JA til medisiner til barn? JA til 1 000 milliarder til vei og asfalt (NTP) , men NEI til 100 millioner (1/10 milliard) til medisin er en riktig prioritering???

 • Doktern 25.10.2017 00.33.51

  Pluss utgiftene til neste overprisede medisin, den etter det og den etter det. Vipps så var det ikke så lite penger lenger. Tips: Tenk lenger en nesetuppen.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!