Avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet sier 30 søkere får revudert sin søknad. Foto: Helsedirektoratet

Nå revurderes autorisasjonene til søkere med polsk psykologiutdanning

Søkere med polsk masterutdanning i psykologi vil kunne få autorisasjon i Norge likevel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratet vil nå vurdere søknader fra søkere med polsk masterutdanning på nytt. Det gjelder også søkere som allerede har fått avslag.

Har rett til å jobbe
Direktoratet har på bakgrunn av dialog mellom norske og polske myndigheter konkludert med at polsk masterutdanning i psykologi gir rett til lovregulert yrke som psykolog i Polen.

30 søkere
Tidligere har Helsedirektoratet, på bakgrunn av informasjon fra polske myndigheter, lagt til grunn at den reelle reguleringen av yrkesutøvelsen ikke var på plass i Polen.

Derfor har de avslått på søknader om autorisasjon og lisens for søkere med polsk mastergrad i psykologi.

Avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet opplyser at EØS-regelverket nå gjør at disse søkerne må få autorisasjon, og det dreier seg om rundt 30 søkere per i dag, sier hun til Dagens Medisin.
– Polske myndigheter presiserer at en masterutdanning i psykologi gir adgang til å utøve regulert yrke som psykolog i polen, uten at det stilles krav om veiledet praksis.

– Der vi tidligere har lagt til grunn at reguleringen av yrkesutøvelsen ikke var på plass, er vi nå nødt til å forholde oss til hva polske myndigheter stadfester når vi skal vurdere dette opp mot EØS-regelverket, uttaler Farseth til Dagens Medisin.

Kan stille krav til mangler
–  EØS-regelverket gjør at vi må gi autorisasjon til disse søkerne, men vi kan stille krav til utligningstiltak der den polske utdanningen har mangler i forhold til den norske.

– Vi vil nå gjøre en vurdering av hvilke krav vi må stille til utligningstiltak for disse søkerne, og det innebærer blant annet at vi vil innhente faglige råd.

Ifølge Farstad kan det  ta noe tid før de kan gi formelt svar på hver enkelt av autorisasjonssøknadene.

–  Dette skyldes at vi må finne ut hva de enkelte søkerne med polsk mastergradsutdanning har av mangler og hva det er praktisk mulig å få gjennomført av utligningstiltak i Norge.

 Dette er saken:

  • Norske myndigheter må følge EØS-regelverket som krever at Norge må godkjenne utdanninger som gir rett til å utøve lovregulert yrke i utdanningslandet. Det er grunnen til at Helsedirektoratet nå vurderer søknader fra søkere med polsk masterutdanning i psykologi på nytt.
  •  Alle vil få en individuell vurdering av hvilke mangler de eventuelt har i sin utdanning, hvordan manglene kan kompenseres, og om de kan gis lisens for å gjennomføre et praksisløp som kan føre til norsk autorisasjon som psykolog.
  •  Søkere som kan dokumentere en masterutdanning som gir rett til lovregulert yrkesutøvelse som psykolog i Polen, vil dermed kunne oppnå autorisasjon i Norge dersom de gjennomfører de krav helsemyndighetene setter til kompenserende tiltak for eventuelle mangler i utdanningen.
    Ikke for søkere med ungarsk utdanning
  • Dette gjelder ikke søkere med ungarsk masterutdanning. Ungarske myndigheter har tvert imot presisert at masterutdanningen i psykologi ikke gir rett til å jobbe selvstendig under lovregulert tittel som psykolog i Ungarn, skriver Helsedirektoratet på sine sider. Dagens Medisin har omtalt ungarn-studentenes kamp for å jobbe i Norge ved flere anledninger.
Powered by Labrador CMS