Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Det er enkelt for fastlegen å oppdage aortastenose. Foto: Thinkstock

Liten kjennskap til vanlig hjertesykdom

Aortastenose er en av de vanligste hjertesykdommene i Norge, men ifølge en ny undersøkelse har kun fem prosent av nordmenn i risikogruppen hørt om sykdommen.

Publisert: 2017-07-27 — 14.22 (Oppdatert: 2017-07-27 — 14.31)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Til tross for at aortastenose er en av de vanligste hjertesykdommene, viser en ny undersøkelse utført på oppdrag fra Edwards Lifesciences, som produserer kateterbasert aortaklaffer, at bare fem prosent av de spurte i risikogruppen hadde hørt om sykdommen. Risikogruppen er voksne over 60 år.

Den samme undersøkelsen viser at kun én av tre av de spurte over 60 år heller ikke blir jevnlig undersøkt med stetoskop hos fastlegen. Over halvparten svarer at det skjer sjeldent eller aldri.

På dette området er vi langt bak vårt naboland Sverige, der 42 prosent svarer at de jevnlig sjekket med stetoskop.

Sjekker seg ikke
Symptomene på aortastenose kan lett forveksles med typiske aldringstegn som brystsmerter, tretthet, kortpustethet, svimmelhet og hurtig utmattelse ved fysisk anstrengelse.

Aortastenose kan oppdages ved en kjapp sjekk med stetoskop hos fastlegen, men fordi enkelte kan ha sykdommen i lang tid uten å ha noen symptomer, er det mange nordmenn i risikogruppen som ikke sjekker seg. 

Til tross for at hjerte- og karsykdommer er den største dødsårsaken i verden, viser undersøkelsen at nordmenn er mest redd for kreft (38 prosent) og Alzheimer (22 prosent). Kun fem prosent bekymrer seg mest for hjertesykdom.

Behandlingen av aortastenose er ofte blodtrykksmedikamenter eller klaffoperasjon.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Vidar Rødsjø 29.07.2017 15.14.41

  Ser at noen ikke tåler fakta siden mitt innlegg ble fjernet. Legemiddelverket burde heller ta innmeldte bivirkninger på alvor enn å dekke over fakta. Medisiner skal gjøre folk friske ikke sykere!

 • Lasse Moe, redaksjonen 31.07.2017 09.20.50

  Hei Vidar, Vi har problemer med indeksfunksjonen i kommentarfeltet vårt. Derfor ser det tidvis ut som noen kommentarer er slettet, men de er ikke slettet. Forhåpentlig klarer vi å løse dette snarlig. Takk for engasjementet!

 • Vidar Rødsjø 28.07.2017 17.19.31

  Det eneste som var riktig i min utredning er atrieflimmer. Er nå henvist til Rikshospitalet og håper på ablasjon. Men blodfortynnende medisiner kommer jeg aldri til å bruke fast mere. Det er skremmende å se og høre de forskjellige meninger som leger, kardiologer har. En ting er sikkert. Resept blokka sitter løst. Jeg har levert inn bare for siste året tre bæreposer med betablokkere, blodfortynnende medisiner, Statiner og blodtrykksmedisiner. Medisiner for flere tusen kroner. Det ingen legger til grunn i min journal er at jeg gikk fast på Arcoxia 120 mg fra dag en i 2013 dose ble redusert av en yngre lege til 90 mg så 60 mg. Den ble tatt av meg mars 16 da utredning startet. Jeg har lest mye om denne medisinen og ser hva den kan gjøre. Jeg utviklet i perioden tungpustet som ingen lege bryr seg om å kople til medisiner. Saken ligger nå hos Pasientskade. Helt unødvendig om de bare kunne innrømmet feil. Men nei!

 • Vidar Rødsjø 28.07.2017 17.11.03

  Betenkelig er også at da man går til kardiolog og får påvist fortykket septum på hjerte, betydelig belegg på begge halskar, atrieflimmer og høyt blodtrykk blir satt på alle de fire hjerte medisiner umiddelbart. Det gav meg på 1 år store utgifter og plager av medisiner. Bivirkninger på bivirkninger uansett dose. Værst var SeloZok og Eliquis 5 mg. Var innom fire forskjellige kardiologer med helt ulike meninger. Det er verre en det artikkelen forteller. Idag er jeg medisinfri og kommer nok aldri mere til å stole på slike medisiner. Dette til tross for at jeg skrev brev og meldte inn bivirkninger av spesielt Eliquis og Xarelto er ingenting endret i pakningsvedlegg. Jeg ble mindre egnet til å kjøre bil under dec8 mnd jeg gikk på Eliquis. Legemiddelverket bryrcseg ikke for de ønsker ikke negative omtaler av de nye blodfortynnende. Jeg betalte for egne sjekk av halsårer og sjekk av septum på hjerte. Første kardiolog tok feil. Den tredje fant lekkasje på aorta.

 • Gro Hagen 28.07.2017 15.57.26

  Fastleger er sløve med å bruke stetoskop til tross for at det er svært billig instrument og enkelt.Man behøver ikke være 60+ for å gå med uoppdaget hjertesykdom.Min ble tilfeldigvis oppdaget dagen føre operasjon.Hadde ikke sykehuset gjort jobben sin ved innleggelse kunne man blitt gående i mange år til og kanskje det ville blitt akutt fatalt.

 • Steinar Madsen 27.07.2017 16.01.10

  Lytting på hjertet er en viktig del av klinisk undersøkelse hos alle eldre over 60 år. Det er litt morsomt at illustrasjonsbildet viser en lege som lytter utenpå (!) skjorten til pasienten. Det er ikke akkurat god praksis.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!