Helseministeren har bestemt at Helse Sør-Øst skal lyse ut et ekstra anbud på 4-6 plasser for tvangsbehandling av gravide rusmisbrukere. Foto: Arkivfoto

Tilbudet ved Borgestadklinikken opprettholdes

Helseministeren tok grep overfor helse Sør-Øst, og pålegger blant annet helseforetaket å lyse ut et ekstra anbud for behandling av gravide rusmisbrukere. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helse Sør-Øst møtte skarp kritikk etter anbudsutlysningen på rusbehandlingsplasser førte til at Blå Kors Borgestadklinikken måtte kutte i tilbudet.

Klinikken, som ligger i Skien, reagerte sterkt på at flere behandlingstilbud som de har levert, ikke var tatt med i anbudet. Blant annet sto tilbudet for rusavhengige gravide i umiddelbar fare for å opphøre.

Helseminister Bent Høie tok imidlertid grep i saken, og fredag ble det avholdt et foretaksmøte i Helse Sør-Øst. Her ble det bestemt at Helse Sør-Øst skal lyse ut et ekstra anbud på 4-6 plasser for tvangsbehandling av gravide rusmisbrukere.

Glade
«For å sikre at rusavhengige, og særlig gravide rusavhengige, gjennom anskaffelsen skal få et minst like godt tilbud som de har hatt til nå, ba foretaksmøtet om at Helse Sør-Øst RHF utvider anskaffelsen til også å gjelde kjøp av 4–6 plasser til behandling av gravide rusavhengige etter HOL § 10-3,» heter det i den midlertidige møteprotokollen som ble lagt ut på fredag.

– Vi er glade for at helseministeren har grepet inn for å sikre pasienttilbudet i regionen, og at ideelle private anerkjennes som likeverdige aktører innen spesialisert tverrfaglig rusbehandling, sier divisjonsdirektør i Blå Kors, Janka Holstad.

De er også tilfredse med at utredning og avrusningskapasiteten opprettholdes.

– Dette er svært viktig for at pasientene får rett hjelp til rett tid. Vi er imidlertid fortsatt bekymret for pårørendes rett til hjelp for egen del. I protokollen beskrives den rett alle pårørende har til å involveres i behandling, men det er noe annet å kunne få behandling for sine egne helseplager fordi du er pårørende til en rusavhengig, sier Holstad.

Endringer
Hun er spent på hvordan påleggelsene fra helseministeren løses anbudsmessig.

– Ut fra helseministerens signaler regner vi med at det må komme endringer i anbudet, både av innholdet og den økonomiske rammen, sier Holstad. 

Powered by Labrador CMS