REAGERER: – Ideelle samarbeidspartnere skal behandles som likeverdige partnere, så jeg reagerer på at Helse Sør-Øst går ut med et slikt anbud. Foto:

– Det offentlige driver «bruk og kast» med ideelle aktører

Olaug Bollestad (Krf) mener det offentlige behandler ideelle, private samarbeidspartnere dårlig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Stortinget har sagt at vi ønsker økt brukt av ideelle aktører i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Stortinget har ikke sagt at det skal være en «bruk og kast»-metode.

– Skal behandles likeverdig
Det sier stortingsrepresentant Olaug Bollestad (Krf), medlem i Helse-og omsorgskomiteen, etter at Blå Kors Borgestadklinikken varsler om at de må kutte i flere av sine behandlingstilbud til rusavhengige, fordi flere behandlingstilbud ikke er med i det nylige anbudet fra Helse Sør-Øst.
– Avrusningskapasiteten halveres, tilbudet til gravide og utredning forsvinner, sa avdelingsoverlege Yngvar Thorjussen ved Borgestadklinikken til Dagens Medisin i forrige uke.

– Ideelle samarbeidspartnere skal behandles som likeverdige partnere, så jeg reagerer på at Helse Sør-Øst går ut med et anbud som jeg mener vil gi færre avrusingsplasser enn det vi har i dag. Er det én plass det er kø, så er det nettopp innen avrusning, sier Bollestad, som legger til at hun er sint.

Fagdirektør Geir Bøhler i Helse Sør Øst, som forrige uke svarte på den samme kritikken fra Borgestadklinikken, sa imidlertid nylig til Dagens Medisin at den samlede avrusningskapasiteten ikke blir redusert, men det er ikke Bollestad med på. Hun mener det er dette som skjer i praksis.

Frykter for utdanningen
– Og hvis ikke Borgestadklinikken får beholde avrusningsenheten, så vil det bli en dominoeffekt som vil gå ut over porteføljen til klinikken: De tok ansvar for rus-spesialitet i Norge og laget en portefølje for å få til spesialistutdanningen.  Å ta vekk elementer i den er som å sette krokfot på utdannelsen. Det er dramatisk, sier Bollestad.

– Når det kommer til tilbudet til gravide så er ikke dette en gruppe som går i fakkeltog. Borgestadklinikken har lang erfaring med behandling av gravide, som trenger en helhet rundt seg enten de er der frivillig eller på tvang.  Det offentlige verken kan eller skal drive bruk og kast med ideelle aktører.

– Dette handler om at de ideelle skal ha en forutsigbarhet over tid, på blant annet investeringer i bygg og vedlikehold, sier hun.
– Dette handler ikke bare om klinikkene som driver rusbehandling, men jeg er like opptatt av hvordan Helse Sør-Øst forholder seg til Lovisenberg og Diakonhjemmet, for eksempel. Skal HSØ på død og liv bygge opp alt selv eller skal de ta i bruk ideelle. Dette handler om hvordan foretaket behandler partnere med kompetanse. Borgestadklinikken har drevet i 21 år. De har en erfaring vi har bruk for. Jeg vil ikke være bekjent av at vi behandler våre samarbeidspartnere slik.

Powered by Labrador CMS