Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

VAKSINERT: 10 veker gamle Nana Hanissa Moustaphe ble vaksinert som en del av studien. Moren Laouli Houzeïnatou (20) fikk også oppfølging i svangerskapet av Leger Uten Grenser.

VAKSINERT: 10 veker gamle Nana Hanissa Moustaphe ble vaksinert som en del av studien. Moren Laouli Houzeïnatou (20) fikk også oppfølging i svangerskapet av Leger Uten Grenser. Foto: Séverine Bonnet

Positive resultater for ny rotavirus-vaksine

Med en billigere og mer robust vaksine håper Leger Uten Grenser å forhindre at tusenvis av barn dør hvert år.

Annons:
KAN REDDE LIV: - Den nye vaksinen mot rotavirus vil kunne beskytte de mest utsatte barna, sier Øyunn Holen, som jobber i Folkehelseinstituttet og Leger Uten Grenser.
Foto: Séverine Bonnet

I en fersk artikkel i The New England Journal of Medicine presenteres resultatene av utprøvingen av BRV-PV-vaksinen i Niger. Over 4000 barn har deltatt i studien, som er utført av Leger Uten Grensers forskningsteam Epicentre.

Studien viser at vaksinen gir effektiv og trygg beskyttelse mot rotavirus, som er en av de lendende årsakene til diaré. Anslag viser at diarésykdommer tar livet av 1300 barn hver dag, eller 450.000 hvert år, først og fremst i land sør for Sahara.

Tåler varme
I dag finnes det allerede to vaksiner mot rotavirus, men de er avhengige av å være nedkjølt for å ha virkning. Den nye vaksinen er ikke avhengig av nedkjøling.

– ­Dette er en fantastisk nyhet! Det er helt sentralt at vaksinen er billig og tåler varme fordi det gjør at den kan nå fram til barn i fattige områder, til de som trenger den mest. Dette er en kjempemulighet til å redusere barnedødeligheten i verden, sier lege Øyunn Holen i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Studien viser at vaksinen gir 67 prosent beskyttelse mot rotaviruset. Det ble ikke avdekket sikkerhetsproblemer med vaksinen. Tvert imot ble det rapportert om færre sykehusinnleggelser blant vaksinerte barn enn hos de som fikk placebo.

25 kroner
At vaksinen tåler varme, er en stor fordel når vaksinen skal transporteres til avsidesliggende områder.

– Dette vil revolusjonere logistikkarbeidet rundt vaksinekampanjer. Tidligere har vi vært nødt til å oppbevare vaksinene i kjøleskap, ofte i områder hvor det er begrenset eller mangel på tilgang til elektrisitet. Dette vil gjøre at man vil spare mye tid, ressurser og utstyr, sier Holen.

Nå er vaksinen under vurdering av Verdens Helseorganisasjon for godkjenning. Prislappen på vaksinen er satt til under 25 norske kroner.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

ANMELDT FOR GROVT BEDRAGERI

Vestre Viken vil ikke godta boten6

HELSE SØR-ØST FORKASTER OMSTRIDT IKT-LØSNING

Utredning slakter radiologi-løsningen1

STRID OM VARSLING OG REPRESALIER

Forsker tapte mot OUS i to rettsinstanser

EUROPEISKE LEGEMIDDELMYNDIGHETER

Gransker feildoseringer av metotreksat

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!