– Legene har det ikke verre enn andre

Leger er ikke utsatt for hardere arbeidspolitikk enn andre, ifølge Fafo-forsker Åsmund Arup Seip. Se han diskutere mulig utfall av lønnsnemnda med UiO-professor Jan Frich.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I forrige uke møttes Spekter og Legeforeningen i Rikslønnsnemnda, og i starten av neste uke faller «dommen». I Dagens Medisins TV-studio diskuterer Fafo-forsker Åsmund Arup Seip og medisinprofessor ved Universitetet i Oslo, Jan Frich, hva nemnda bestemmer seg for.  

– Basert på tidligere avgjørelser i Rikslønnsnemnda er det ikke trolig at Legeforeningen vinner frem. Nemnda introduserer vanligvis ikke nye elementer i tariffavtalen, sier Seip.

Les også: Tror legene taper på alle punkt

– Ingen seierherre
Medisinprofessor Jan Frich, som leder avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo, mener ingen kommer seirende ut av denne konflikten, uansett utfall i nemnda.  

– Ingen går seirende ut, konflikten har kostnader på begge sider. Konfliktnivået er høyt i sykehusene og det er viktig å få en avslutning på diskusjonen så man kan gå videre, sier Frich, som selv er lege.

– Hvordan er stemningen på sykehusene?

– Jeg opplever at det er en følelse av manglende tillit til Spekter, men også arbeidsgiverne. Legene har levd mye med usikkerhet rundt sin egen arbeidssituasjon. Mange er fleksible, drar et tungt lass og kaster seg rundt når det trengs, men opplever at arbeidsgiver blir hardere i dialogen, sier han.

– Må regne med motmakt
Han viser blant annet til Spekters ønske om å fjerne ordningen med overlegepermisjon dersom legene vinner frem i streiken.

– Dette understreker ytterligere hvor hardt man spiller. Spekter bruker en retorikk om individuelle goder, mens mange oppfatter dette som en ansvarlig måte å sikre kompetansen i en kunnskapsintensiv virksomhet. Fjerner man det, må man ha en ny plan for å sikre opplæring, sier Frich.

Les også: Legene kan tape 16.000 hver

Seip mener derimot ikke at legene har det verre enn andre yrkesgrupper i samfunnet.

– Når Legeforeningen bruke makt for å endre forholdene i tariffavtalen må de regne med å møte motmakt. Tariffavtalen er en balanse mellom goder og byrder. Jeg tror ikke legene er utsatt for veldig mye hardere arbeidspolitikk enn andre yrkesgrupper, sier Fafo-forskeren.

– Hardnet seg til
Frich viser til forskning som viser at leger i dag opplever at det er lenger vei til ledelsen enn de gjorde for ti år siden.

– Lange beslutningslinjer oppleves frustrerende. Legene har det ikke verre enn andre, men virksomheten fordrer større grad av fleksibilitet for å få den til å gå rundt. Derfor oppleves frustrasjonen større enn hos andre, sier Frich.

Han mener situasjonen har «hardnet seg til».

– Blant annet er saken om vaktfritak for gravide for mange leger blitt en symbolsak for at arbeidsgiver egentlig ikke bryr seg om oss, sier han.

Les også: Varsler rettssak dersom de taper

Powered by Labrador CMS