Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Ingen sykdom er blitt løftet mer enn hepatitt C de siste årene

Slik svarer stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) på kritikken om at regjeringen har for lave ambisjoner i arbeidet mot hepatitt C.

Annons:

Et stortingsflertall av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte tidligere denne uken ned forslaget om en handlingsplan for å utrydde hepatitt C i Norge.

Forslaget fra Senterpartiet inneholdt blant annet et mål om at alle som er smittet skal få tilgang til effektiv behandling. I tillegg satte forslaget målsettinger om at det innen 2025 ikke skal forekomme ny smitte eller dødsfall som følge av sykdommen i Norge. Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe beskylder regjeringen for å ha lave ambisjoner om å bli kvitt hepatitt C.

LES OGSÅ: Skuffet over nei til hepatitt C-plan fra Stortinget

– Trenger ikke plan
Stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) er imidlertid ikke enig i at regjeringen gjør for lite i innsatsen mot sykdommen.

– Det er et faktum at det aldri er noen sykdom som er blitt løftet mer – både målt i kroner og i antall pasienter som er blitt behandlet – enn hepatitt C de siste årene. Og når det gjelder forebyggingsdelen, så er det en del av opptrappingsplanen for rusfeltet, uttalte Stensland i debatten.

KRITISK. Kjersti Toppe er kritisk til at regjeringen ikke har satt noen mål eller tidsfrister om å få slutt på hepatitt C-relaterte dødsfall og ny smitte av viruset.
Foto: Lasse Moe

– Vi jobber på, for å få en best mulig behandling og forebygging av hepatitt C, men vi trenger altså ikke nok en handlingsplan for å få det til. Vi kan fortsette i det sporet vi er, med en fortsatt styrket innsats mot denne sykdommen som gir veldig mye lidelse.

Savner mål og tidsfrister
Kjersti Toppe er blant annet kritisk til at regjeringen ikke har satt noen mål eller tidsfrister om å få slutt på hepatitt C-relaterte dødsfall og ny smitte av viruset. Hun peker på at helseministerens strategi mot virale hepatitter, som ble lagt frem i fjor sommer, utelot mange av anbefalingene Folkehelseinstituttet hadde gitt.

– Det store problemet er at regjeringens strategi er blottet for både mål og tiltak. Den fikk sterk kritikk. Derfor fremmet vi en handlingsplan, for at dette arbeidet skal konkretiseres i Norge. Det hadde det vært stort behov for, uttalte Toppe i debatten.

Representantforslaget fra Senterpartiet fikk støtte fra Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne i Stortinget.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

STYREVERV I STRID MED ETISKE REGLER

Ber statsråden rydde opp7

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Norge med internasjonalt helse-initiativ

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Ambisøse mål for verdenshelsen fra WHO

GENÈVE: WHO - Helseforsamlingen 2018

Antibiotikaresistens krever global satsing nå

TRØNDEROPPRØRETS FASTLEGEUNDERSØKELSE

Fastleger frykter å gjøre feil2

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!

Annonse: