Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Ingen sykdom er blitt løftet mer enn hepatitt C de siste årene

Slik svarer stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) på kritikken om at regjeringen har for lave ambisjoner i arbeidet mot hepatitt C.

Publisert: 2017-02-17 — 11.00

Et stortingsflertall av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti stemte tidligere denne uken ned forslaget om en handlingsplan for å utrydde hepatitt C i Norge.

Forslaget fra Senterpartiet inneholdt blant annet et mål om at alle som er smittet skal få tilgang til effektiv behandling. I tillegg satte forslaget målsettinger om at det innen 2025 ikke skal forekomme ny smitte eller dødsfall som følge av sykdommen i Norge. Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe beskylder regjeringen for å ha lave ambisjoner om å bli kvitt hepatitt C.

LES OGSÅ: Skuffet over nei til hepatitt C-plan fra Stortinget

– Trenger ikke plan
Stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) er imidlertid ikke enig i at regjeringen gjør for lite i innsatsen mot sykdommen.

– Det er et faktum at det aldri er noen sykdom som er blitt løftet mer – både målt i kroner og i antall pasienter som er blitt behandlet – enn hepatitt C de siste årene. Og når det gjelder forebyggingsdelen, så er det en del av opptrappingsplanen for rusfeltet, uttalte Stensland i debatten.

KRITISK. Kjersti Toppe er kritisk til at regjeringen ikke har satt noen mål eller tidsfrister om å få slutt på hepatitt C-relaterte dødsfall og ny smitte av viruset. Foto: Lasse Moe

– Vi jobber på, for å få en best mulig behandling og forebygging av hepatitt C, men vi trenger altså ikke nok en handlingsplan for å få det til. Vi kan fortsette i det sporet vi er, med en fortsatt styrket innsats mot denne sykdommen som gir veldig mye lidelse.

Savner mål og tidsfrister
Kjersti Toppe er blant annet kritisk til at regjeringen ikke har satt noen mål eller tidsfrister om å få slutt på hepatitt C-relaterte dødsfall og ny smitte av viruset. Hun peker på at helseministerens strategi mot virale hepatitter, som ble lagt frem i fjor sommer, utelot mange av anbefalingene Folkehelseinstituttet hadde gitt.

– Det store problemet er at regjeringens strategi er blottet for både mål og tiltak. Den fikk sterk kritikk. Derfor fremmet vi en handlingsplan, for at dette arbeidet skal konkretiseres i Norge. Det hadde det vært stort behov for, uttalte Toppe i debatten.

Representantforslaget fra Senterpartiet fikk støtte fra Arbeiderpartiet, Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne i Stortinget.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!