Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Skuffet over nei til hepatitt C-plan fra Stortinget

– Norge bør ikke være noen sinke på hepatitt C-området, sier Jan Gunnar Skoftedalen lederen i Fagrådet – rusfeltets hovedorganisasjon.

Publisert: 2017-02-14 — 17.05 (Oppdatert: 2017-02-14 — 17.06)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Senterpartiet ønsker seg en handlingsplan mot hepatitt C, og har fremmet forslag om pålegge regjeringen strengere forpliktelser for å utrydde sykdommen. I forslaget tok partiet til orde for en rekke tiltak innen smittesporing, diagnostikk og behandling, samt et mål om at alle som er smittet skal få effektiv behandling.

Tirsdag stemte et stortingsflertall bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti imot dette forslaget.

OPTIMISTISK FOR BEDRE TILGANG: Overlege Olav Dalgard ved Akershus universitetssykehus. Foto: Lasse Moe

Skuffet over vedtak
Stortingets beslutning er skuffende, mener Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Fagrådet – rusfeltets hovedorganisasjon.

– Norge bør ikke være noen sinke på dette området. Både Verdens helseorganisasjon og en rekke land har et mål om å eliminere hepatitt C. Det andre er at det har en betydning for menneskene som i dag er smittet. Her har vi en god mulighet til å gjøre noe på området, sier Skoftedalen.

– Det handler først og fremst om å gi et tilstrekkelig antall mennesker behandling. I dag finnes det 20.000 til 30.000, og vi vet at de fleste er rusavhengige eller tidligere rusavhengige. Det handler om å komme inn og gi disse den behandlingen som er mulig.

Kan behandle for å forebygge
Sykehusinnkjøp offentliggjorde nylig anbefalingene fra anbudskonkurransen om direktevirkende antivirale legemidler mot hepatitt C. På bakgrunn av tilbudene som var kommet inn, åpnet Beslutningsforum for å tilby behandling til alle pasienter med virusets genotype 1.

– Nå kan vi behandle alle som har genotype 1, også de som har lite fibrose, men som kanskje først og fremst er bekymret. Det er lett å forstå at det er nokså skremmende å gå over tid med et sånt virus. Jeg synes det er veldig viktig at vi nå kan tenke på å begynne å behandle for å forebygge, sier Olav Dalgard, overlege ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Han anslår at nærmere 1500 pasienter med genotype 1 kommer til å få behandling det kommende året, sammenlignet med rundt 500 i fjor.

– Dessverre må vi fortsatt være tilbakeholdne med å behandle dem med genotype 3. Der gjelder den samme regelen om at man må ha nokså mye leverskade for å få behandling, sier Dalgard.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Ottar Gadeholt 15.02.2017 14.22.28

  Man venter altså med å behandle syke mennesker til de har lidd potensielt irreversibel skade, til tross for at det finnes virksomme, bivirkningsfattige medisiner??? Bare for å spare penger??? Er det det man kaller et "helsevesen i verdensklasse"? En skam, er det, intet mindre.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!