Fikk godkjent nytt parti

Helsepartiet er nå godkjent som ett av 23 politiske partier i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det skjedde tirsdag denne uken etter at Brønnøysundregisteret har gjennomgått og godkjent de innsendte signaturene. Regelverket krever 5000 underskrifter for at et politisk parti kan stille liste til Stortingsvalget, og Helsepartiet har samlet inn nær 6500, ifølge stifterne.

– Det var lovende når det gikk så lett å få så mange underskrifter på kort tid, men ingen av oss har stiftet et parti før, så det var gøy og oppløftende at dette gikk i orden. Nå starter alvoret, sier P4-journalist Lise Askvik, som har tatt initiativ til Helsepartiet.

Askvik er partileder
Hun er foreløpig leder av partiet, mens Lene Haug, som kommer fra Frogner Høyre, er nestleder og kampanjeleder. Fysioterapeut Anita Borgvang er partisekretær, mens sykepleier Trude Irene Solheim er styremedlem. Partistifterne jobber nå med å utarbeide partiprogram, og en viktig del av arbeidet er å innhente tilbakemeldinger fra fagfolk, ifølge Askvik.

– Det er viktig å få frem det som er på innsiden, som systemvokterne nekter å snakke om. Vi er nødt til å ha dialog for å få frem virkeligheten, som må forstås, aksepteres og jobbes med av systemvokterne, sier Askvik.

– Fagfolkene kommer strømmende
– Nå begynner fagfolkene å komme strømmende og melde seg til tjeneste. Fordi helsesektoren er blitt en heksegryte vil jeg ikke trekke dem frem med navn. De kan stå frem når de føler at det er trygt å stå frem, sier Askvik.  

Hun og støttespillerne møtes to-tre ganger hver uke for å avklare en rekke organisatoriske spørsmål som er nødvendig i et nystiftet parti. Samtidig har de bestemt at de på hvert møte også skal diskutere politikk.

– Det er deilig for oss som brenner for helsepolitikk å ha et fora der vi kan møtes og dele tankegods. Vi har tiltrukket oss folk fra hele den politiske skalaen i begge retninger. Ønskene om endringer går i samme retning, uavhengig av tilhørighet. Det sier meg mye om den frustrasjon som pasienter, pårørende, fagkretser og andre i befolkningen opplever, sier Askvik.

Mindre helsebyråkrati, nedbygging av helseforetakene og kamp mot New Public Management-tenkning i helsevesenet er blant Helseparitets viktigste saker.

Powered by Labrador CMS