Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SAMLET SIGNATURER: Lise Askvik og Lene Haug under innsamlinge av signaturer ved Oslo Cancercluster, Kreftregisteret og Ullern videregående skole i høst. Foto: Privat

Helsepartiet har 6500 underskrifter

Dermed ser det ut til at det er klart for det nye partiet. Stifter Lise Askvik varsler at de kommer til å «høres og synes» i valgkampen.

Publisert: 2017-01-04 — 06.00
Denne artikkelen er over fem år gammel.

P4-journalisten Lise Askvik står i spissen for arbeidet med å starte det nye Helsepartiet. I løpet av knappe tre måneder har Askvik og støttespillerne samlet nesten 6500 underskrifter, som nå er sendt til Brønnøysundregisteret for formell registrering. Loven krever nemlig minst 5000 underskrifter for at et politisk parti kan stille liste i Stortingsvalget.  

– Vi vet ikke hvor slagkraftig et Helseparti blir, men vi er mange som mener at den politiske viljen til å prioritere helsesektoren må presses opp nå. Vi skal gjøre vårt beste, og bruke både tradisjonelle og utradisjonelle metoder for å nå våre mål, sier Lise Askvik til Dagens Medisin.

– Manglende politisk vilje i dag
Onsdag har Helsepartiet (HP) styremøte, og det første landsmøtet skal avholdes i Lillestrøm mars. Håpet er å stille lister i fire fylker: Oslo, Akershus, Hedmark og Møre og Romsdal.

– Hva ønsker dere å oppnå med et nytt helseparti?

– Liv og helse ligger til grunn for all annen samfunnsdeltakelse, derfor må vi nå ta tak i de enorme hullene som makt og myndigheter har tillatt i det norske helsesystemet, sier Askvik og nevner blant annet eldreomsorg, rehabilitering og behandling av livstruende lidelser.

OVER 5000: Fysioterapeut Anita Borgvang med signaturene som er sendt inn til Brønnøysundregisteret. Foto: Privat

– Innen behandling av livstruende lidelser er det medikamenter som våre naboland benytter, men som norske myndigheter argumenter med at vi ikke har råd til. Hvis ikke Norge har «råd» og kan prioritere befolkningens mest grunnleggende behov, hvem kan da?, spør Askvik, som mener dette ikke handler om økonomi, men om mangel på politisk vilje.

Vil ha mindre helsebyråkrati
Mindre helsebyråkrati, nedbygging av helseforetakene og kamp mot New Public Management-tenkning i helsevesenet er blant Helseparitets viktigste saker.

– Med nødvendige kutt i en til dels meningsløst målstyring og dokumentasjonskrav og i tilhørende ressurskrevende byråkrati, ledelse, konsulentutgifter, kan vi frigi større summer som skal prioriteres inn i behandlingen. Foretaksmodellens kvelende grep må byttes med tillitsbasert ledelse, som fremmer og ikke hemmer, fagfolks motivasjon, sier Askvik.

Hun mener at Norge sannsynligvis har Europas dyktigste helsefagfolk, men at disse jobber i et system som hindrer at de får gjort jobben sin best mulig.

– Nå ser vi at avtalen i samfunnskontrakten, at norske pasienter skal ha rask tilgang på de beste behandlinger, i praksis ikke er tilgjengelige i Norge. Det er ikke akseptabelt. Tvert imot møtes fortvilede pasienter og fagfolk med det snusfornuftige argumentet av «vi må prioritere og har ikke råd til alt». I så fall må vi prioritere det aller viktigste - liv og helse.

Varsler nye stung og grep
– Hvordan skal dere nå målene deres?

– Å danne et eget helseparti er i seg selv ment som kritikk av det bestående som flere forutgående regjeringer har skylden for. Vi har klare kampanjer, stunt, fremrykk og grep som vil løfte frem Helsepartiets mål og løsninger. Hva vi planlegger for sosiale medier, det offentlige rom, til institusjoner og på andre arenaer vil vi ikke avsløre nå. Men vi kommer til å høres og synes!

Askvik har erfaring med å jobbe opp mot helsepolitiske aktører. I 2012 sto hun i front for de brystkreftopererte i kampen for å senke ventetiden for å få nytt bryst etter kreftoperasjon. Resultatet ble 150 millioner øremerkede midler, ni nye stillinger til plastikk-kirurger for alle pasientgrupper og endrede retningslinjer for brystkreft.

Vil ha konsulentene ut
– Helse skal prioriteres høyere, ifølge partiprogrammet. Hva skal da nedprioriteres?

– I prioriteringen av en av verdens rikeste lands økonomi, er mulighetene for kutt nærmest uendelige. Med et systemskifte der lojaliteten til pasienten styrer i alle ledd, får vi enorme kutt i dyrt byråkrati, konsulenter, administrasjon med mer. Helsepartiet peker ut disse bransjene til de neste som må tåle omlegging og store kutt, sier Askvik.

Askvik er leder av styret, og har med seg fysioterapeut Anita Borgvang som nestleder, mens Lene Sunfær Haug som kommer fra Frogner Høyre, er partiets nye kampanjeleder. Trude Irene Solberg (sykepleier) er også styremedlem. Askvik sier at hun selv ikke har planer om å være partileder.

– Personlig ønsker jeg et fagmenneske inn som leder, men dette er gjenstand for demokratiske prosesser, sier hun.

– HP trengs virkelig
På spørsmål om hvilken respons Helsepartiet har fått fra helsepersonell, forteller hun at reaksjonene har vært delte.

– Under innsamling av signaturer var det sterkt å møte mange fagfolk. Noen kastet seg nærmest om halsen på oss, andre så seg fryktsomt omkring og pilte vekk. Noen lo godt. Andre var rasende og tømte seg i dyp frustrasjon over alt de lider på vegne av pasienter, eget og kollegers vegne. Noen ba oss kontakte dem når det ble trygt å stå frem. Vi ble underveis styrket i troen på at HP virkelig trengs, sier hun.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Observatør 06.01.2017 23.11.20

  Flott, - når politikerne selv ikke skjønner hva de holder på med er det nødvendig at vi som har gitt de "tillit" korrigerer kursen. I den sammenhengen kan man vise til det norske folks NEI til OL i Oslo, Brexit i UK og sist men ikke minst valget i USA!

 • V.N 06.01.2017 14.16.39

  Ja eg mener at Lise Askvik og partiet kan starte en snuoperasjon innen helsevesenet og det er bra. Da Høie sette Kvinnsland til og lede dette utvalget skjønte eg med en gang hvor dette ville ende "med ingenting" Dei som har følgt med innovest saken "studentavisen På høyden og søk på Innovest " og noen andre saker han har vært involvert i kan ikke forstå Høies valg her . Helsepartiet håper eg er komet for og bli og kan sette sin agenda på helsesystemet vårt. Partiet bør etter min mening ta inn tillitsmenn som var sentrale under streiken og fortsatt er sentrale i media Christian Grimsgaard er en av dei han har vist at og feige ut som mange andre ikke er hans stil.

 • Lege 05.01.2017 20.32.22

  Til VN: Hva Høie skjønner eller ikke betyr dessverre lite. Om du leser prof. Rune Slagstad sin artikkel "Helsefeltets Strateger" fra 2012 ( Tidsskriftet for legeforenigen, lar seg lett Google) vil du forstå at norges helsepolitikk siden ca år 2000 har vært styrt og bestemt av et helsebyråkrati med støtte i konsulentbyråene som operere i det skjulte og unndrar seg offentlig debatt. Helseminster Høie og hans forgjengere gjør og sier lite annet enn det de får beskjed om derfra. Derfor var Kvinnslandutvalgets konklusjon forutsigbar, og ingenting kommer til å skje med Helsforetaksmodellen om ikke krefter som f.eks Helsepartiet gjør noe med denne udemokratiske byråkrati-konsulent- og direktør-styringen. Det krever bare at mange nok forstår hvordan virkeligheten er. Jeg tror Lise Askvik er rette kvinne for å formulere dette tydelig og klart.

 • V. N 05.01.2017 19.38.11

  Rart at ikke Bergen og Hordaland greier og starte lokallag med tanke på alle som jobber innen helsevesene der. Noen var jo svært aktiv under streiken men ser ut som dei har feiget ut. Ellers syns eg at det er bra at nytt parti er startet og håper at Høie nå skjønner at regioner må bort.

 • Anita Borgvang 05.01.2017 16.11.42

  Takk, Christian Grimsgaard ! Nå håper vi at flere helsearbeidere kommer på banen. Vi trenger et slagkraftig Helseparti !

 • Nettopp 05.01.2017 14.39.39

  Det er verdt å merke seg hvor fort det har gått å samle inn underskriftene - og før en visste ordet av det hadde en 1500 flere underskrifter enn nødvendig! Arbeiderpartiet og Høyre som har hatt helsedepartementet som sitt ansvar svært lenge, får nå en skikkelig vekker. Helsepolitiske diskusjoner mellom disse partiene er mer som lekebryting eller en selskapslek. De ansiktsløse byråkratene som Høie en gang snakket om, er nå hans rådgivere. Og når du ikke har innsikt nok til å stille skarpe oppfølgende spørsmål til dine rådgivere, blir rådgiverne sjefen.

 • lege 05.01.2017 12.51.55

  Enig, med Karlsen, nedenfor- som lege og pasient har jeg også opplevd helsevesenet som delvis groteskt. Vi trenger et Helseparti!

 • Christian Grimsgaard 05.01.2017 09.19.12

  Gratulerer til alle ild-sjeler, Lise og Anita spesiale, med en vellykket oppstar!

 • Ingebjørg Røkenes Karlsen 04.01.2017 23.42.07

  Ønsker å bidra som person i dette partiet. Grunnen er at jeg har jobbet mange år i helsevesenet og vært pasient, og nå sist pårørende til min avdøde datter som var lege. De opplevelsene som man hadde i det helsevesenet vi har i dag, vil jeg ikke ønske min verste fiende. Det er grotesk og ødeleggende, unødvendig og lite effektivt. Det går utover helsen til pasienten og de pårørende og måtte kjempe for å overleve. Har selv startet tre nasjonale partier og 3 lister. Selv har jeg erfaringer fra lokalpolitikken i 4 år, på godt og vondt. Lykke til med fremtiden og jeg tror på dere.

 • Lege 04.01.2017 22.33.17

  Om helsepartiet klarer å holde seg til de viktige prinsipielle spørsmålene om hvordan vårt helsevesen styres , hvem som bestemmer og hvordan ressursene brukes kommer de til å gjøre det bra. Her er det mye å ta tak i, og slikt sett er programmet deres lovende. Et parti er ikke en pasientinteresseorganisasjon, og må unngå å bli assosiert med borrelia, ME og andre pasientgrupper. Da vil de fremstå som useriøse og få færre velgere. Om de klarer dette vil vi kunne si farvel til Høie. Lykke til.

 • Vidar 04.01.2017 21.23.34

  Kjempebra men eg stiller meg litt tvilende på at vi har Europas beste leger mange flinke i andre land og.

 • lege 04.01.2017 21.19.27

  De fleste mennesker er svært opptatt av god helsetjeneste. Men jeg synes helsepartiet også kan ta opp saker som sorterer under andre departementer enn HOD. Det er svært mange andre faktorer enn styring av helsesektoren som påvirker helseen vår, f.eks. gode veier, at sunn mat er billig, universelt utformet samfunn, TT-kjøring slik at mennesker slipper å leve innesperret i hjemmene sine osv. Når folk blir spurt i undersøkelser hva som er viktig for lykke- svarer de ofte god helse og et godt parforhold. Da har vi kanskje god helse på plass med helsepartiet- og så blir vi sikkert bedre partnere hvis vi har god helse (seriøst). så stå på, Helsepartiet

 • Vidar Gustad 04.01.2017 20.08.50

  En ide... Dette er et særinteresseparti som alle har interesse i... er de virkelig smarte nå går de inn for ideene til Norgespartiet;) Da blir de et helhetlig parti og ikke bare et særparti.. Det ville blitt mitt drømmeparti - spesielt om de gikk for å få de forfalskede borreliatestene rettsforfulgt og mekanismer som går på immunundertrykking belyst.

 • lege 04.01.2017 19.05.04

  Lykke til! kjempetiltak! Folk flest er svært interessert i god helsepolitikk.

 • Lege 04.01.2017 18.17.10

  Dette blir en H + AP dödare!! Lykke til, tror jeg henger meg på! Helsevesenet må starte med blanke ark!

 • Nettopp 04.01.2017 16.32.25

  Fra artikkelen over: "Hun mener at Norge sannsynligvis har Europas dyktigste helsefagfolk, men at disse jobber i et system som hindrer at de får gjort jobben sin best mulig. " Og det systemet de jobber i likner det systemet vi ville ha hatt om en skulle gjenskape Televerket fra 60-tallet og NSB fra 50 tallet: Ineffektive monopol uten nytenkning, hersjing med ansatte og yrkesforbud. Høie: I regjeringsplattformen står det at dere skulle legge ned Regionale Helseforetak. Altså ikke noe primærstandpunkt, men et felles løfte fra regjeringspartene.

 • lege 04.01.2017 16.31.01

  Jeg lurer på om helsepartiet vil gjøre noe for alle de usynlig, lidende med langvarige tilstander ("kronikere"), bl.a. som har invalidiserende muskelskjelettlidelser som pr. i dag er lavstatus, og som er ingens prioritet? Det er mange tilstander som aldri noen går i fakkeltog for. Pasientene lever uten å få nødvendig hjelp; de er hverken prioritert eller ønsket i helsevesenet. Kompetansen er lav og holdningene, også blant helsepersonell, dessverre, er dårlige. Det er ikke bare tilstander som man dør av, som tar livet av og fra folk - selv om det er dødelige tilstander som skaper de store overskriftene. Mange lever og lider i stillhet som lavstatusgrupper. Stiller dere opp for disse gruppene, vil dere sanke flere stemmer.

 • Vidar 04.01.2017 16.12.29

  Bra at et alternativ blir skapt men skremmende at helsepersonell ser seg rund og er livredd og andre igjen ber om og bli kontaktet når det er trygt. skulle tro vi bor i et land der diktatorisk styring av samfunnet er lov.

 • Vekk med NPM 04.01.2017 13.12.09

  Helsepartiet behøves i alle landets fylker for å sikre lokalsykehus og sykehjemsplassene. Norge består av distrikter med tildels stor innbyrdes avstand. Ingen sykehus skal legges ned men tvertimot utvikles og utbygges i takt med utvikling og befolkningsøkning. "Blårussen" må bite i det sure eple og innse at NPM var en flopp.

 • petter berg 04.01.2017 12.06.05

  HP må stille i adskillig flere fylker enn bare Oslo, Akershus, Hedmark og Møre og Romsdal!!

 • Lege 04.01.2017 09.49.03

  Dette vil nok ta endel stemmer fra dagens regjeringspartier, mulig mange nok til å tape viktige mandater og regjeringsmakt. Tipper Arbeiderpartiet kommer til å gjemme seg mest mulig i denne debatten, for å unngå oppmerksomhet om egne synder.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!