Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

LANGTIDSSTUDIE: Fem år senere hadde tenåringene som ble operert minsket vekten med 28 prosent.

LANGTIDSSTUDIE: Fem år senere hadde tenåringene som ble operert minsket vekten med 28 prosent.

Fedmekirurgi gir unge varig vekttap

Fedmeoperasjon med gastric bypass ser ut til å gi et langvarig vekttap hos tenåringer, ifølge de første langtidsstudiene som nå er publisert. 

Annons:

En del av tenåringene var likevel nødt til å ta en ny operasjon på grunn av komplikasjoner etter vektnedgangen og mange utviklet også vitaminmangel senere i livet, skriver svenske Dagens Medicin.

Frem til nå har det manglet langtidsstudier for unge som gjennomgår fedmekirurgi, men nå har man funn som peker på at gastric bypass kan hjelpe tenåringer til å opprettholde et vekttap gjennom flere år.

Ved en gastric bypassoperasjon blir en stor del av magesekken og en del av tynntarmen koblet vekk.

To studier
Resultatene baserer seg på to studier som er publisert i tidsskriftet Lancet Diabetes & Endocrinology. Den ene bestod av 81 tenåringer og 81 voksne personer som var bosatt i Sverige.

Deltakernes BMI var høyere enn 40, noe som klassifiseres som ekstremt overvektig. Samtlige gjennomførte gastric bypassoperasjon. I studien inngikk også 81 tenåringer med ekstrem fedme som i stedet for operasjon, fikk konvensjonell behandling.

Fem år senere hadde tenåringene som ble operert minsket vekten med 28 prosent. Til sammenligning hadde tenåringene som ikke ble operert gått opp i vekt og fått økt BMI. Blant tenåringene som hadde fått gastric bypass ble 25 prosent nødt til å gjennomføre ytterligere operasjoner i oppfølgingstiden, eksempelvis på grunn av gallesten og tarmslyng.

Ned 30 prosent
Den svenske studien fant at høyt blodtrykk og diabetes minsket i operasjonsgruppen. Nesten halvparten av pasientene utviklet imidlertid vitamin D-mangel og forekomsten av blodmangel var høyere etter oppfølgingstiden.

Den andre studien tok for seg 58 amerikanske tenåringer med ekstrem fedme, der alle fikk gastric bypass-operasjon. Ett år etter inngrepet hadde deres gjennomsnittelige BMI minsket fra 59 til 36. Etter åtte år lå deltagernes BMI på et gjennomsnitt på 42, noe som tilsvarer et vekttap på 30 prosent.

Den svenske studien pågikk mellom 2006 og 2009, og tenåringene var mellom 13 og 18 år. De svenske forskerne er blant annet tilknyttet Göteborgs universitet.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   5 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
Jeg godkjenner publisering av artikkelkommentaren og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Trakk anken: Likestillingsombudets vedtak blir stående

OUS diskriminerte ansatt etter fødselspermisjon4

RAPPORT OM UNDERERNÆRING HOS ELDRE

– Det blir ikke gjort noe som monner1

Behandling i legevakt etter rusforgiftning

– Behov for bedre oppfølgingsrutiner

RETNINGSLINJER FOR IMMUNTERAPI

Reagerer på uklare råd om ny immunterapi

Strategi 2030 for Helse Midt-Norge

Svarer RHF-direktøren i video2

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!