Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
DEBUTERTE MED VENEFLON: - Jeg aldri gjort dette før. Jeg gjør det med litt skrekkblandet fryd, sa helseminster Bent Høie. Han fikk kyndig veiledning av intensivsykepleier Silje Eikemo. Lege Gro Helen Dale til venstre i bildet. Foto: Silje Katrine Robinson

Ny utdanning innen akuttmedisinsk eldreomsorg

Helseminister Bent Høie sparket i gang utdanningen som skal heve kompetansen hos helsepersonell ved sykehjem og hjemmetjenesten.

Publisert: 2017-01-05 — 15.05
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det er stiftelsen Verdighetssenteret i Bergen som har utviklet en ny utdanning, som de mener er skreddersydd for å dekke kompetansehullene i eldreomsorgen. De har opplevd stor pågang fra helsepersonell etter at de åpnet for påmelding, og de fire kullene i 2017 er allerede fylt opp med nær 80 deltakere.

– Vi ser at både nyutdannede og erfarne helsepersonell i eldreomsorgen har behov for å øke sin kompetanse innenfor akutt sykdom og prosedyrer. Vår målgruppe er primært ansatte i eldreomsorgen, men vi merker nå en interesse både fra helsepersonell ansatt ved legevakt, ambulanse og sykehus, sier Silje Eikemo, som har ledet arbeidet med å utvikle utdanningen ved Verdighetssenteret.

Torsdag var helseminister Bent Høie til stede for å «stikke» i gang den nye utdanningen. Statsråden fikk selv prøve seg på å legge inn en veneflon – på en kunstig arm, riktignok. Utdanningen omfatter både praktisk trening i viktige prosedyrer, samt teoretisk innsikt i akutt sykdom hos eldre.

– Det er veldig viktig å heve kompetansen i eldreomsorgen og dette er et bra tiltak, sier Høie.

STARTER UTDANNING: Lege Stein Husebø ved Verdighetssenteret sier det er et skrikende behov for ny og tilpasset kompetanse når helsevesenet og samfunnet utviklet seg. Foto: Silje Katrine Robinson

– Skrikende behov
Ifølge initiativtakerne er det et skrikende behov for ny og tilpasset kompetanse til helsepersonell på dette feltet.

– Som et resultat av samhandlingsreformen ser vi at stadig sykere pasienter blir skrevet ut fra sykehus til sykehjem eller til hjemmet, uten at det er sikret at personalet der har den medisinsk faglige kompetansen som er nødvendig. Sykehjem er et fantastisk sted å behandle gamle mennesker, men det krever kompetanse. Dette har vi tatt tak i, sier lege Stein Husebø, som er faglig leder ved Verdighetssenteret.

Mer kompetanse kan hindre unødige sykehusinnleggelser og gi pasienten bedre behandling der hun er, ifølge Husebø. Som et eksempel nevner han lungebetennelse, hvor den beste behandlingen er intravenøs penicillin.

– For de fleste vil dette medføre unødig sykehusinnleggelse, som særlig for demente er en stor belastning. Med mer kompetanse er dette oppgaver som sykehjemmene og hjemmesykepleieren kan mestre, sier Husebø.  

– Klar diskriminering
Utdanningen retter seg mot sykepleiere og helsefagarbeidere innen eldreomsorg, men Husebø forteller at senteret også planlegger faglige kurs for legene.

– Burde ikke denne kompetansen dekkes av de vanlige utdanningsinstitusjonene?

– De vanlige utdanningsinstitusjonene gjør ikke en god nok jobb for denne målgruppen. Det er mye snakk om at leger og sykepleiere ikke ønsker å jobbe med eldreomsorg. Det viktigste er å gi kompetanseløft til de som allerede jobber der. I dag er det en klar diskriminering av eldre pasienter fordi det er altfor dårlig satsing på kompetanse innen eldreomsorgen, sier Husebø.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Victoria 19.09.2017 14.14.43

  Hvordan/hvor søker man på denne utdanningen?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!