

For dårlig oppfølging etter selvmordsforsøk og overdose
Flertallet av landets kommuner har ikke rutiner for oppfølging av personer etter selvmordsforsøk eller overdose. – Alvorlig, mener Helsedirektoratet.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.


Det fremgår av en rapport Sintef har utarbeidet for Helsedirektoratet.
Omtrent fire av ti kommuner rapporterte at det er etablert rutiner for at sykehuset varsler kommunen når pasienter utskrives etter å ha vært innlagt for selvmordsforsøk, eller ved mistanke om selvmordsforsøk.
Og bare fire av ti kommuner svarer at de har etablert rutiner internt i kommunen for oppfølging etter selvmordsforsøk.
Håper tas grep
Ifølge rapporten er det kun to av ti kommuner som melder at de har etablert rutiner for oppfølging etter overdose.
– Det er alvorlig at kun i underkant av halvparten av landets kommuner har etablert rutiner for oppfølging og at enda færre kommuner har rutiner for oppfølging etter overdose. Dette håper vi kommunene og spesialisthelsetjenesten tar tak i, uttaler avdelingsdirektør Anette Mjelde i Helsedirektoratet.
Geografiske forskjeller
I de store kommunene er rutinene generelt i større grad på plass enn i små kommuner.
Kommunene i Østfold helseforetaksområde og Vestre Viken‐området har oftest rutiner for varsling fra spesialisthelsetjenesten til kommunen.
På spørsmål om interne rutiner for oppfølging etter selvmordsforsøk ligger Akershus, Oslo og Buskerud best an blant fylkene, men bare Oslo skilte seg systematisk fra referansekategorien.
Også når det gjaldt rutiner for oppfølging etter overdose, skilte de større kommunene med over 20.000 innbyggere seg signifikant positivt fra referansekategorien, men her var det ingen systematiske forskjeller mellom fylkene eller helseforetakene, ifølge rapporten.
Tillbake till Psykisk helse og rus
Tine K 18.01.2017 22.00.22
En pasient skrev etter selvmordsforsøket: "Du må være frisk og ressursterk for å være alvorlig syk". Mange som har forsøkt å ta livet sitt ønsker oppfølging fra fastlegen. En ny studie viser at de fleste (av de som følges opp av fastlegen etter selvmordsforsøk) er svært fornøyde. Det er nok usikkert om de som faktisk skriver ut pasientene etter et i gjennomsnitt 1.5 døgns opphold på sykehuet etter et selvmordsforsøk eller en rusoverdose, kjenner til hva kommunene evt. kan tilby. Vår forskning viser at pasienter innlagt i somatiske avdelinger etter et selvmordsforsøk må vente i tre uker før de får hjelp. Siden risiko for nytt selvmordsforsøk er forhøyet den første uken etter utskrivelse er dette for lenge. Problemet er at ingen har noe formelt ansvar for å koordinere en slik behandlingskjede og et samarbeid mellom spesialist- og primærhelsetjenesten. Vestre Viken viser høye score på samarbeid med kommunen etter selvmordsforsøk, årsaken er grundig ildsjelsarbeid for Bærumsmodellen.