Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

HJERTEFORSKNING: Det er en kjent sammenheng mellom angst og økt risiko for iskemisk hjertesykdom, og en ny norsk studie viser at også helseangst er forbundet med høyere forekomst av hjerte- og karsykdom. Illustrasjon: Thinkstock

HJERTEFORSKNING: Det er en kjent sammenheng mellom angst og økt risiko for iskemisk hjertesykdom, og en ny norsk studie viser at også helseangst er forbundet med høyere forekomst av hjerte- og karsykdom. Illustrasjon: Thinkstock

Helseangst forbundet med økt risiko for hjertesykdom

Selv når det ble justert for kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, var det en sammenheng mellom helseangst og dårligere hjertehelse.

Annons:
VIDERE UTREDNING: – Behandlingen må primært rettes mot angstlidelsen, og videre utredning for somatisk sykdom må begrenses, mener forsker Line Iden Berge, overlege ved Kronstad DPS.

Resultatene av den norske undersøkelsen er nylig publisert i BMJ Open.

I løpet av 12 år utviklet 6,1 prosent av personer med helseangst iskemisk hjertesykdom, som angina eller hjerteinfarkt. Til sammenligning gjaldt dette 3 prosent av personene med lav skår på helseangst.

Når forskerne korrigerte for kjente risikofaktorer for iskemisk hjertesykdom, ble risikoen redusert, men fremdeles signifikant høyere.

Personer med helseangst hadde drøyt 1,7 ganger høyere risiko for å få en hjerte- og karsykdom enn personer som ikke hadde helseangst.

Justerte for angst
Personer med helseangst er definert som de i generell befolkning med 10 prosent høyest skår på selvrapporteringsinstrumentet Whiteley Index.

Førsteforfatter av studien er Line Iden Berge, forsker ved Universitetet i Bergen og konstituert overlege ved Kronstad DPS.

– Når vi justerte for angst, fant vi ikke lenger noen sammenheng mellom helseangst og iskemisk hjertesykdom. Dette tolker vi som at den økte risikoen kan tilskrives effekten av – noe som er godt kjent i litteraturen for øvrig, sier Line Iden Berge til Dagens Medisin.

Forskerne brukte kartleggingsverktøyet HADS-a (Hospital Anxiety Depression Scale, Anxiety) som et generelt mål for angst.

Begrensninger
Data er fra Helseundersøkelsen i Hordaland (HUSK) en befolkningsstudie utført mellom 1997 og 1999. Disse dataene er koblet med data for sykehusinnleggelser fra CVDNOR, et prosjekt for kardiovaskulære samt dødsmeldinger som skyldes kardiovaskulær sykdom.

Forskerne påpeker svakheter ved den prospektive studien, som blant annet en svarrespons på 63 prosent. Samtidig viser de til at ved slike helseundersøkelser er det også en mulighet for at en økt sykdomsrisiko faktisk vill vært enda høyere dersom svarresponsen hadde vært 100 prosent.

Helseangst var forbundet med risikofaktorer for hjerte- og karsykdom som diabetes, lavt utdanningsnivå og det å leve alene. Selv om artikkelforfatterne har justert for dette i analysene, utelukker de ikke at disse faktorene også kan påvirke risikoen for hjertesykdom.

Forskerne har også forsøkt å justere for en reell helseangst ved å ekskludere personer som opplevde å få en hjerte- og karsykdom det første året etter inklusjon i studien.

Videre utredning
Line Iden Berge til at sammenhengen mellom angst og økt risiko for hjertesykdom er godt kjent også fra andre studier.

– Hvordan kan resultatene deres brukes i en klinisk hverdag?

– Vi mener studien vår bekrefter at angst, herunder helseangst, har negative konsekvenser for hjertehelsen. Behandlingen må primært rettes mot angstlidelsen og videre utredning med tanke på somatisk sykdom må begrenses, svarer Line Iden Berge.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   2 + 5 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Feil 06.12.2016 15.14.18

  Post traumatisk stress av feilbehandling.... Fra helse vesenet. Er ikke lett å kurere.... På helse vesenet. Så ikke rart noen får angst... Av helse vesenet. Som igjen kan gi hjerteinfarkt... Til helse vesenet. Slik at de kan prate.... Om helse vesenet. Og skrive det i journalene.... Under helse vesenet. Når de går en evig gang.... Rundt helse vesenet. Uten å gjøre det alvorlig... For helse vesenet. Unntatt for de med feilbehandling... I helse vesenet. http://innbokskontroll.no/2013/04/23/gjesteblogg-sykehusliv-hvordan-bor-vi-kommunisere/

 • lege 06.12.2016 11.54.15

  Vel, det er vel ikke noe som er så angstskapende for pasienter som har en angstlidelse, å ikke bli tatt på alvor når de presenterer brystsmerter, tung pust osv. Det er allerede problemer med en merkelig og farlig tenkning om at angst beskytter mot hjertesykdom, lungeemboli osv.Dette medfører at pasienter som har en angstdiagnose, kommer bakerst i køen pålegevakta - med begrunnelsen "sikkert bare noe psykisk..." og infarserer, blir sendt hjem og dør av lungeemboli eller infarkt. Så en oppfordring til ikke å utrede somatisk, vil kunne ta liv og definitiv forverre helseangsten- og ikke minst helsepersonellangsten som mange pasienter, som ikke blir tatt på alvor sliter med etter traumer i helsevesenet (posttraumatisk stress osv.)

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!