Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
ØNSKER BLOD: Legen og direktøren for gentestingsfirmaet, Patrick Willems, ber om hjelp til å finne en "agent" blant norsk helsepersonell for å få tilsendt gravide kvinners blod.

Ber norske leger sende blodprøver «under radaren»

Et gentest-firma ber norske leger, sykepleiere, og jordmødre om å ta blodprøver av norske gravide, og sende blodet til testing i Belgia.

Publisert: 2016-12-02 — 09.00

Det dreier seg om NIPT-testen, som i disse dager er mye omtalt fordi det pågår en vurdering om hvorvidt man skal innføre bruk av denne i Norge.

En nærmest desperat måte å rekruttere kunder på
Professor Bjørn Hofmann

NIPT-testen (Non-Invasive prenatal testing) kan avdekke om fosteret har økt risiko kromosomaviket trisomi, deriblant trisomi 21; Downs syndrom.

Det er i eposter sendt til norsk helsepersonell som jobber innenfor feltet, at selskapet Gendia i Belgia, ber om å få kontakt med helsepersonell som «kan ta blodprøver under radaren».

Professor Bjørn Hofmann, ved senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, er blant dem som har mottatt eposter fra selskapet.

–Sofistikert metode
Han mener det er problematisk at firmaene forsøker å bruke helsepersonell i Norge til å ta tester eller rekruttere folk til å ta tester som er forbudt i Norge.

– Det argumenteres med at «alle gjør det» og at fagfolk i alle andre land oppfatter det som en «faglig forsømmelse» ikke å tilby testen. Dette er ikke riktig. Også i Nederland har det vært grundige diskusjoner om begrenset og spesifikk bruk. Det gis dessuten liten eller ingen informasjon om testens begrensning og tilbys til alle uavhengig av risiko, sier han.

– Mens vi er vant til at firmaene bruker sofistikerte metoder for å øke forbruket av deres tester, også ved direkte henvendelse til helsepersonell, er dette en overraskende enfoldig og nærmest desperat måte å rekruttere kunder på. Her oppfordres det nærmest til ulovligheter, sier Hofmann, som for øvrig har skrevet flere artikler om de etiske utfordringene ved slike tester.  

– Formidler ikke kontakt
Epostene er også sendt til fagmiljøene ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Bodil Hvingel er leder for seksjon for fostermedisin ved UNN, og har sett kopier av epostene, som hennes kolleger har mottatt.

– Vi må forholde oss til regelverket som sier at NIPT ikke er godkjent i Norge. Vi kan ikke ha en representant som nærmest er ansatt i dette firmaet i Norge, slik jeg får inntrykk av at de ber om. Det fremstår som om de ønsker en fagperson.

 – Vi får mange forespørsler fra pasienter om testen. De får til svar at vi ikke kan gjøre testen fordi den ikke er godkjent her. Når de spør forteller vi at det finnes pasienter som tar den i utlandet, men vi viser ikke til et spesielt firma, eller forteller hvor de kan få gjort den. Og vi formilder ikke kontakt med noen, sier hun.

UNN søkte i 2012 om å få ta i bruk testen for en gruppe gravide, som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk.

Yrkesetikk settes på prøve
Leder for Rådet for legeetikk, Svein Aarseth, sier at selskapet ved å prøve å snikinnføre testen under radaren, setter mange helsepersonells yrkesetikk på prøve.

– Jeg synes ikke noe om dette, dette er ikke riktig måte å innføre en ny medisinsk metode på, sier Aarseth.

– Umoralsk å ikke tilby test
Direktør for selskapet Gendia i Belgia, Patrick Willems, som opplyser at han selv er lege, sier til Dagens Medisin at han mener det er umoralsk at Norge ikke tilbyr testen, og avviser at dette er noe han gjør for økonomisk vinnings skyld.

Han forteller at de i noen måneder har fått henvendelser fra norske kvinner som ønsker testen.

– Etter hvert som den offentlige debatten rundt dette ble mer intens, fikk vi enda flere henvendelser.

– Grunnen til at vi ber helsepersonell ta blodprøver å sende oss under radaren, er at vi tror at alle kvinner har rett til testen. Det er nesten ikke til å tro at verdens rikeste land har en tilnærming til dette som om de står utenfor den siviliserte verden. Etter min mening er det umoralsk å ikke tilby gravide denne testen. Så hvis noen sier dette er ulovlig, så spør jeg om det ikke er umoralsk å ikke tilby testen. Det vi prøver å gjøre, er rett å slett å implementere testen på denne måten i Norge. Vi gjorde det samme i Nederland. Kvinner burde få fritt valg.

Tidligere i høst ble det klart at et flertall i Bioteknologirådet går inn for at NIPT-testen for å oppdage kromosomfeil hos foster bør tilbys kvinner som i dag får tilbud om fosterdiagnostikk.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • pst 03.12.2016 15.19.47

  Er vel i overkant naivt og tro at det ikke ligger en økonomisk agenda bak slike henvendelser. En annen sak er at det kan virke noe merkelig (selv i Norge) for enkelte aldergrupper, gravide, test for med-avvik som medfører en viss risiko for mor og barn, samtidig som man sier nei til en "problemfri" test "blodprøve". Dette så fremt man ser bort fra en ev. betydelig økonomisk ulikhet.

 • Jone Trovik 02.12.2016 18.19.36

  Dette er meget useriøs markedsføring fra et firma som da de for noen måneder siden ble gjort opperksom på at dette var i strid med norske retningslinjer isteden kom med sterke personangrep. Jeg oppfordrer helsepersonell til å avstå fra videre kommunikasjon med dette firma. Hvis NIPD blir innført I Norge bør man velge forhandler med et helt annet saklighetsnivå. Mvh Jone Trovik, gynekolog

Nyheter fra startsiden

Kreftkonferansen

DM Arena The Way Out Of The Pandemic

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!