Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
KOSTNADER: – Den viktigste pådriveren for kreftkostnadene i Norge er innleggelser på sykehus. Kreftkostnadene kommer altså til å øke i tiden framover, selv uavhengig av de nye, dyre kreftlegemidlene, mener Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret. Arkivfoto

Rekordmange kvinner får tarmkreft

I fjor fikk 1535 kvinner tarmkreft. – For kvinner er dette det høyeste antallet vi noen gang har registrert, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin.

Publisert: 2016-10-27 — 10.00
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Onsdag la Kreftregisteret frem ny tall for kreft i Norge 2015.

Blant annet viser statistikken at selv om tarmkreftratene ser ut til å være relativt stabile, har det aldri vært flere tilfeller av tarmkreft i Norge enn i fjor. Da ble det registrert 1535 nye krefttilfeller hos kvinner og 1400 hos menn.

– For kvinner er dette det høyeste antallet vi noen gang har registrert, uttaler direktør Giske Ursin i Kreftregisteret.

Femårsoverlevelsen av tarmkreft har økt fra cirka 40 prosent på 1970-tallet til om lag 60 prosent i dag.

Kostbar behandling
Ifølge Kreftregisteret koser behandling av tykktarmskreft cirka 1,6 milliarder kroner årlig.

Beregninger i en ny rapport fra Economics viser at etter kreft i bukspyttkjertelen, er tarmkreft den dyreste kreftformen å behandle.

Les saken: Dette er de dyreste kreftformene

– Den viktigste pådriveren for kreftkostnadene i Norge er innleggelser på sykehus. Kreftkostnadene kommer altså til å øke i tiden framover, selv uavhengig av de nye, dyre kreftlegemidlene, mener Ursin.

Tidligere i høste anbefalte Prioriteringsrådet igangsetting av nasjonal screening for tarmkreft. Trolig tar myndighetene i løpet av neste år en endelig avgjørelse om et screeningprogram.

Mer brystkreft
Kreftregisteret viser også til en økningen i forekomsten av brystkreft de siste årene, som i hovedsak ses hos kvinner eldre enn 60 år. Flest tilfeller registreres for aldersgruppen 60-70 år, men også med økende tendens blant de over 70.

Privat mammografiscreening etter nasjonalt program som gjelder frem til 69 år, kan ifølge Ursin forklare noe av denne økningen, men noe av økningen hos de under 70 år kan forklares med nye og mer følsomme teknikker (digital tomosyntese).

For alle kreftformer under ett, økte forekomsten med 3 prosent fra 2014 til i fjor, med forholdsvis lik økning hos menn og hos kvinner.

Totalt ble det rapportert inn 32.592 nye krefttilfeller til Kreftregisteret i 2015. Økningen er omtrent som forventet fra Kreftregisterets side, og høyere forekomst skyldes i hovedsak en økende andel eldre befolkning.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Øystein 27.10.2016 14.22.44

  Det er funnet en sammenheng mellom D-vitamin-nivå og tarmkreft. Kan årsaken til økt kreft-forekomst rett og slett være at vår frykt for hudkreft gjør at vi overbeskytter med solfaktor og samtidig hindrer naturlig produksjon av D-vitamin? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20093284

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!