Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

MÅ FØLGES NØYE: – Det er viktig at barn med risiko for oral sykdom får tidlig og tett oppfølging i tannhelsetjenesten, ifølge forsker Tine B. Sivertsen.

MÅ FØLGES NØYE: – Det er viktig at barn med risiko for oral sykdom får tidlig og tett oppfølging i tannhelsetjenesten, ifølge forsker Tine B. Sivertsen. Foto: Colourbox

Mer karies hos barn med hjertefeil

Barn med medfødt hjertefeil har mer hull i tennene enn andre barn. – God munnhelse er spesielt viktig ved hjertelidelser, for å unngå infeksjoner i hjertet, sier forsker Tine B. Sivertsen.

Annons:

Studien er publisert i European Archives of Paediatric Dentistry og har sett på 5-årige barn med medfødt hjertefeil på Vestlandet.

– Vi har blant annet sett på forekomsten av karies og sammenlignet med Den offentlige tannhelsetjenestens data for 5-årige barn fra Vestlandet, sier Sivertsen, forsker ved Universitetet i Bergen.

Studien viser at karies rammet 25,4 prosent av barna med hjertefeil, og 18,3 prosent av friske barn.

Kosthold
Sivertsen mener kostholdsfaktoren er en vesentlig årsak til forskjellen.

– Mange hjertesyke barn har i tidlige barneår problemer med ernæringen, slik at hyppige måltider kan bli nødvendig for å sikre tilstrekkelig energiinntak. Nattmåltid utgjør også en økt karies- og erosjonsrisiko på grunn av den lave spyttproduksjonen om natten, sier Sivertsen.

Foresatte til barn med alvorlig hjertesykdom vil ofte oppleve økt belastning knyttet til barnets helse.

– Ved dårlig matlyst kan foreldrene være mer ettergivne overfor matvarer som barnet liker, påpeker hun.

Medisinering
Oppkast kan også være et problem for barna med hjertefeil.

– Hvis problemet er uttalt, kan det resultere i erosjonsproblemer, sier hun.

Flere studier har også vist at barn som står på langvarig medisinering får signifikant mer karies på melketenner enn jevnaldrende som ikke bruker medisiner.

– Fremdeles har enkelte medisiner som brukes i hjertemedisin et høyt sukkerinnhold. Dessuten har flere medisiner redusert spyttproduksjon som bivirkning, sier hun.

Inngangsport for bakterier
Ved alvorlige hjertelidelser er det svært viktig med god helse i munnen.

– Man regner munnhulen for å være den viktigste inngangsporten for bakterier i blodbanen, noe som i visse tilfeller kan gi infeksjon i hjertets indre overflate og i hjerteklaffer- infeksiøs endokarditt, sier Sivertsen.

Infeksiøs endokarditt er 15-140 ganger mer vanlig hos barn og unge med medfødt hjertefeil sammenlignet med hjertefriske, ifølge ulike studier.

– Dårlig oral helse, for eksempel karies som står ubehandlet eller infeksjoner i munnhulen, kan øke risikoen for endokarditt, sier hun.

Må følges opp tidlig
Sivertsen påpeker at mange sykdommer som opptrer i munnhulen kan forebygges.

– Det er viktig at barn med risiko for oral sykdom får tidlig og tett oppfølging i tannhelsetjenesten. Barn med medfødt hjertefeil bør henvises fra lege eller helsestasjon for oppfølging allerede fra ett års alder, sier hun.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!