Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
GOD OPPFØRSEL: Rune Frøyland, som forhandler på vegne av Akademikerne, melder om anstendige arbeidsgivere når det kommer til streikebryteri. Arkivfoto.

– Arbeidsgiverne oppfører seg

– Sykehusene tilpasser seg rammene for omdisponering under streiken, sier forhandlingsleder i Akademikerne, Rune Frøyland.

Publisert: 2016-09-20 — 06.00
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Partene, Akademikerne og Spekter, har en «grei dialog» når det kommer til rammene for streikebryteri, og arbeidsgiverne oppfører seg.

- Enighet
Det forteller forhandlingsleder i Akademikerne, Rune Frøyland.

 Omdisponeringer utenfor det som er vanlige arbeidsoppgaver, kommer inn under betegnelsen streikebryteri.

 – Vi har noen saker der omdisponeringer har vært diskutert, men der man så vidt jeg vet er kommet til enighet. I vanlige sammenhenger, der det ikke er streik, så skjer jo omdisponeringer frivillig i større grad enn ved streik – der rammene for omdisponering er strengere.

 – Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om at noen oppfører seg på kant med vanlig praksis, og vi har en grei dialog med Spekter om dette, sier han.

Dispensasjon
Han legger til at dersom arbeidsgiver ser alvorlige behov for å få gjennomført en behandling, og omdisponering ikke kan brukes av hensyn til streikebryteri – så kan arbeidsgiver søke om dispensasjon fra streiken i en gitt situasjon.

 – Dette er vi åpen for slik at ikke unødig fare skal oppstå.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Lege X 20.09.2016 13.07.09

  Til Lege. Du har jo rett. Men Høyre protesterte vel ikke mot Helseforetaksreformen? Noen partier gjorde det - og de fikk rett i sin skepsis og motstand. Et problem med de norske "forlikene" er at det ikke er noen til å si : "Hva sa vi?" når ting har gått galt og noen bør målbære og beskrive falitten. Så Arbeiderpartiet har nok et særlig ansvar for de dysfunksjonelle strukturene som ble skapt og kontrollsystemene som har blitt kortsluttet. Men Høyre kunne fulgt med og kommet med innvendinger. Minister Høies valgløfte om å legge ned de regionale helseforetakene og hans eklatante brudd på det løftet er et eksempel på unnfallenhet og svikt.

 • lege 20.09.2016 12.21.24

  Til LegeX; Denne udemokratiske og mistillitsskapende helsestyringen ble skapt av Arberiderpartiet v. Jens Stoltenberg & co. Dette systemet bruker svært mye penger på styrehonorarer, konsulenthonorar, direktørlønninger og fallskjermer istedenfor pasienter, og blir nå videreført av Høyre og Høie under mottoet, "Pasientens helsevesen". Samtidig legges stadig flere sykehussenger ned, og pasientene blir skrevet ut i rekordfart, ofte uten tid til adekvat utredning. Forstå det den som kan.

 • Lege X 20.09.2016 11.50.13

  Den aktuelle streiken er bare et uttrykk for en uholdbar situasjon. Monopolistene samarbeider tett (Helse SørØst, Spekter) og tilsynsmyndighetene (Fylkesmannen; NPE) logrer og smyger. Politikerne "har tillit til Helseforetakene". Beslutninger "begrunnes" faglig og økonomisk og at det skal være i pasientens interesse. Avdekkingen av saksbehandlingen i sykehussaken på Møre viste at det er et narrespill. Beslutninger er tatt lenge før de egentlig skal tas. Høyre og Arbeiderpartiet har et felles ansvar for de siste 10-15 årene og krangler litt for syns skyld.

 • lege 20.09.2016 09.43.06

  Foretaksmodellen og dens dysfunksjonelle styring er en viktig årsak til dagens mistillit mellom vår helseledelse/myndigheter og de som jobber med pasientene. Denne mistilliten sprer seg også i befolkningen, og gjør at helseforsikringer og helprivate løsninger blir stadig mere populære. Vi går mot et et USA-lignende helsevesen.

 • KH 20.09.2016 08.55.35

  Etter alt som er kommet frem i lyset nå, blir denne saken verre og verre, fra arbeidsgiversiden. Nå vet Myndighetene nok til å løfte problemet opp på systemnivå. Nå holder det ikke bare med hoderulling. Jeg har vært sterk tilhenger av Foretaksmodellen. Da Fylket styrte sykehusene hadde de ikke styring på økonomien. Men nå har arbeidsgiversiden strukket strikken for langt. Jeg visste at det har bygget seg opp mistillit de siste årene, men ikke som disse graverende arbeidsmiljøproblemene som, heldigvis, er kommet frem i lyset. Nå kreves en grundig opprydding, og nytenkning fra Helsemyndighetene, sammen med arbeidstakersiden. Reelt og formelt. Jeg har lyst å lage en ny sykehus-styring ordning. Ikke minst for å reparere forholdet arbeidstaker / arbeidsgiver.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!