RAMMER LIVSKVALITETEN: Over ti prosent av tinnitus-pasientene som svarte på undersøkelsen sier de ikke orker å leve med lidelsen. Foto: Colourbox

Tinnitus-pasienter etterlyser kunnskap hos fastlegene

73 prosent av tinnitus-pasienter sier at fastlegen ikke har kunnskap om tinnitus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KOGNITIV: Generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund sier mange tinnitus-pasienter kan ha glede av kognitiv behandling for å dempe symptomene.

Totalt 1.694 personer har svart på undersøkelsen, som er gjort blant Hørselshemmedes Landsforbunds medlemmer med tinnitus.

Mer enn 10 prosent svarte at de ikke orker å leve med lidelsen, og sliter med selvmordstanker.

– Ikke kunnskap
Om lag 15 prosent av den voksne befolkningen har tinnitus, og rundt 85.000 nordmenn er så plaget at de opplever det er vanskelig å mestre hverdagen.

65 prosent av de som svarte på undersøkelsen sier de fikk beskjed av fastlegen om at "det må du bare leve med". 73 prosent svarer at fastlegen ikke har kunnskap om tinnitus. Svarprosenten var på 37,6 prosent.

Skape trygghet
– Det er viktig at fastlegen i møte med en tinnituspasient skaper trygghet, er med på å ufarliggjøre reaksjonen på lyden og forklarer at det finnes god hjelp å få, sier generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund.

Han sier det er viktig å finne ut om det er underliggende årsaker til tinnitusen.

– For mange vil en utredning dempe bekymringen for alvorlig sykdom. Dersom årsaken ikke lar seg behandle, må det gis behandling mot symptomene. For mange kan et høreapparat være aktuelt, mange kan også ha glede av kognitiv behandling for å mestre symptomene, sier han.

Leve med det
Nærmere 43 prosent sier at de har fått tinnitus på grunn av en støyskade.

– Rundt 10 prosent sier de ikke orker leve med lidelsen- hvordan kan man fange opp denne gruppen?

– Det er alarmerende tall. Vi vet at mange med tinnitus sliter med søvnproblemer, svimmelhet, konsentrasjonsvansker, sosial tilbaketrekning og depresjon. Det er kanskje ikke så rart at de kan oppleve å miste livsgnisten i en periode, sier Hegre.

Må fanges opp
Han mener fastlegen spiller en sentral rolle i å fange opp disse, og at det derfor er viktig at fastlegen får mer kunnskap om lidelsen og om hvordan de skal møte pasientgruppen.

– Å få tilbud om rehabiliteringskurs er også utrolig viktig. Det å komme sammen med andre tinnitusrammede, få mer kunnskap og mestringsverktøy, gir mange livslysten tilbake, sier han.

– Plagsom tilstand
Kari Sollien, leder for Allmennlegeforeningen, understreker at hun ikke har sett rapporten, men kommenterer problemstillingen på overordnet nivå.

– Tinnitus er en plagsom tilstand. Disse pasientene, som alle andre med plagsomme tilstander, vil at fastlegen skal kunne så mye som mulig om deres tilstand. Det er helt naturlig, sier Sollien.

Generalister
Hun framholder at fastlegene har en generalistkompetanse.

– De vil aldri kunne ha detaljert kunnskap om alle tilstander, men må søke fordypning av kompetanse om de ulike tilstandene som dukker opp i praksis. De fleste fastleger bruker NEL som sitt daglige oppslagsverk, sier Sollien.

Hun understreker at det er viktig at pasientene snakker med fastlegen om hvilke forventninger de har.

– Dette gjelder særlig hvis de er misfornøyde, sier hun.

Powered by Labrador CMS