VIL HA NOE KONKRET: Stortingspolitiker Tone W. Trøen (H) mener Ap må komme med konkrete løsninger for hvordan de skal skape pasientens helsetjeneste. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

– Ap har mest kritikk, og lite politikk

Høyres Tone Wilhelmsen Trøen mener Arbeiderpartiet forsøker å skape et inntrykk av juks.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I Stortingets spørretime onsdag, måtte statsminister Erna Solberg svare for venteliste-praksisen på norske sykehus.
Som Dagens Medisin har skrevet, blir stadig flere satt kø til utredning, og færre til behandling.
Støre: - Skryteliste
Arbeiderpartiets (Ap) Jonas Gahr Støre mener det han kaller Høyres "skryteliste" om færre ventende ikke holder mål, og ba i spørretimen Solberg om å redegjøre for dette.
Tone Wilhelmsen Trøen (H), medlem i helse- og omsorgskomiteen, mener Ap «fortsetter i spørretimen sitt forsøk på omskrivning av historien ved å prøve å få det til å høre ut som om ventetidene ikke går ned. Dette er et useriøst forsøk på å skape et inntrykk av juks fra Arbeiderpartiet».

 – Det er ikke greit om man har en bevisst holdning til å bryte loven, derfor sjekker helseministeren dette ut, sier Trøen.

De fleste forstår at en regjering bør måles på det den faktisk leverer, og ikke på løfter Tone W. Trøen (H), stortingspolitiker

– Bedre budsjetter
– Nedgangen i ventetider og helsekøer skyldes bedre budsjetter, mer pasientbehandling og stor innsats i helsesektoren, ikke triksing med tallene, sier Trøen, som viser til samme tall som helseminister Bent Høie har vist til flere ganger:

– Vi ser at økt pasientbehandling, mer kjøp av behandlingsplasser i rusomsorgen og pakkeforløp for kreft nå gir resultater. Ventetidene går ned og færre venter. Helsedirektoratets undersøkelse av pasientforløpet til 300.000 pasienter med 120 ulike sykdommer viser at median ventetid er redusert med 7 dager siden 2013.

– Hva er egentlig Ap sine konkrete løsninger?, spør Trøen.

– Når skal Ap begynne å konsentrere seg om å utvikle forslag som skaper pasientens helsetjeneste, slik Høyre gjør?

 Hun framholder at det første Ap gjorde sist de overtok regjeringsmakt  var å «gi helseforetakene klar beskjed om å redusere kjøp hos private».

– Hva gjelder sykehusenes økonomiske rammer har vi på våre tre første budsjetter gitt mulighet for større vekst i pasientbehandling enn de rødgrønne la til rette for i sine åtte år. De fleste forstår at en regjering bør måles på det den faktisk leverer, og ikke løfter,  i en valgkamp etter åtte år med smale økonomiske rammer. Det eneste konkrete vi foreløpig vet fra Ap er at de går til valg på å redusere fritt behandlingsvalg for ruspasienter- og psykisk syke. En pasientreform som er i sin startfase, og som handler om å ta alle gode krefter i bruk for å redusere unødvendig venting, sier Trøen.

–Vil komme for en dag
– Helseministeren har vært tydelig på at han vil be Helsedirektoratet gå grundig gjennom hva som er bakgrunnen for en endring i registreringspraksis. Altså at andelen henviste til utredning går opp. Dersom det viser seg at sykehus har en uakseptabel praksis i strid med loven, vil det komme for en dag.

 – Det meste som kommer fra Arbeiderpartiet er nå kritikk, og lite politikk. Nå fortjener velgerne snart å få vite hva som er Arbeiderpartiets løsninger for å redusere den unødvendige ventingen i sykehus-Norge, sier Trøen, og gjentar også følgende som Høie har sagt tidligere:

 «Statistikken fra Helsedirektoratet ble fra 2014 utvidet med målinger som viser tid fra mottak av henvisning i spesialisthelsetjenesten til gjennomføring av definerte undersøkelser og behandlingsprosedyrer. Målingen omfatter 121 ulike utrednings- og behandlingstjenester i somatisk sektor, og i overkant av 300 000 henvisninger. Denne målingen supplerer den ordinære ventetidsmålingen. Dato for når en prosedyre gjennomført, er ikke gjenstand for medisinsk vurdering. Utviklingen i median tid til tjenestestart, når vi ser alle tjenestene under ett, viser en reduksjon på to dager i median tid til tjenestestart i 2015 sammenliknet med 2014, og en reduksjon på sju dager fra 2013.»

Powered by Labrador CMS