NAVIGERER: Forsker og sivilingeniør Erlend Fagertun Hofstad (t.v.) ved Sintef og overlege Håkon Olav Leira ved St. Olavs Hospital tester ut systemet som lå til grunn for utviklingen av nytt navigasjonsverktøy for bronkoskopi. Foto: Thor Nielsen/St. Olavs Hospital Foto:

Norskutviklet verktøy forbedrer diagnostikk av lungekreft

Navigasjonsverktøyet, som er gratis å laste ned, bedrer treffsikkerheten fra 15 prosent opptil 70 prosent. – Det betyr at pasienten får en raskere diagnose og kommer raskere til behandling, sier lungelege Håkon Olav Leira.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi kan risikere at vi må operere pasienten nærmest i blinde. Håkon Olav Leira, NTNU-forsker og overlege ved St. Olavs Hospital

I mange år har lungeleger og thoraxkirurger ved St. Olavs Hospital arbeidet tett med forskere og teknologer ved Sintef for å utvikle et nytt bildebasert 3D-navigasjonsverktøy for bronkoskopi.

Verktøyet, som er kalt Fraxinus, er et dataprogram som kan lastes ned på en vanlig PC. Systemet krever at det foreligger CT-bilder av lungene som lastes inn i Fraxinus.

I 2014 søkte NTNU-forsker og overlege Håkon Olav Leira ved St. Olavs Hospital om støtte til utvikling av den nye teknologien. Nå er prosjektet i havn.

Presisjon 
– Ved vanlig bronkoskopi, hvor vi ved tidlig oppdaget lungekreft gjerne leter etter små svulster, får vi et sikkert resultat ved bare 15 prosent av undersøkelsene. Det betyr enten at undersøkelsen må gjentas, eller at vi må bruke andre diagnostiske metoder med høyere komplikasjonsrisiko, som CT-veiledet biopsi. Det nye verktøyet kan gi treffsikkerhet på opptil 70 prosent. Det betyr at pasienten får en raskere diagnose og kommer raskere til behandling, sier Håkon Olav Leira til Dagens Medisin.

At legene kan manøvrere etter posisjonssensoren og 3D-kartet er en fordel fordi bildene fra bronkoskopet kan være utydelig hvis små blødninger hindrer sikten i kameraet.

Operasjon
Leira viser til at dagens bronkoskopi ikke gir presist nok bilde som utgangspunkt for operasjon.

– Vi kan risikere at vi må operere pasienten nærmest i blinde.

Bruk av det nye navigasjonsverktøy kan bety en innsparing i utredningstiden på flere uker, mener Leira.

– Etter en bronkoskopi må vi vente i opptil en uke på prøvesvar. Har vi bommet, det vil si ikke funnet svulstene, må vi bestille ny bronkoskopi og vente på ytterligere prøvesvar.

Kostbare lisensbaserte system
Fraxinus er det første 3D-navigasjonsverktøyet for bronkoskopi som er gratis. I Norge er bruken av navigasjonsverktøy ifølge Leira svært lite utbredt, først og fremst på grunn av prisen.

– Det finnes system som burde ha vært tilgjengelig på alle norske sykehus, men som er for dyrt. Prisen for lisensen er cirka én million kroner, og i tillegg koster hver undersøkelse 10.000 kroner. I utlandet er det en betydelig kostnadsbekymring ved disse systemene, og i Europa generelt er også systemene lite utbredt, forteller Leira.

Bygger på CustusX
Han er overbevist om gratis-programmet vil bli godt mottatt.

– I et forum for bronkoskopi-leger foretok vi en uformell spørreundersøkelse blant de 30 som deltok. Alle var klare på at et slikt system vil være svært nyttig. Det tyder på at vi har truffet med satsingen vår.

Prosjektleder og programvareutvikler i SINTEF, Janne Beate Lervik Bakeng, har hatt hovedansvar for det nye verktøyet. Frexinus er en forenklet versjon av CustusX, et norskutviklet bildenavigasjonsprogram for flere typer undersøkelser, blant andre bronkoskopi.

Programmet kan lastes ned her, via nettsiden til Nasjonal kompetansetjeneste for ultralyd og bildeveiledet behandling.

Powered by Labrador CMS