Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
FÅR UNNTAKSMEDISIN: Odd Nesse er glad for at han slipper å flytte for å få prøve medisinen, som i studier har vist bedre overlevelse enn dagens standardbehandling. Foto: Lasse Moe

Odd Nesse får immunterapi likevel

Ålesund sykehus har ombestemt seg, og tilbyr likevel nyrekreftpasienten såkalt unntaksmedisin. Det bestemte fagdirektør Odd Veddeng onsdag.

Publisert: 2016-04-27 — 21.56

- Det har vært klemmer og tårer i flere doser; først på jobb og så hjemme, sier Odd Nesse (46) etter at han onsdag fikk beskjed om at han likevel får prøve immunterapi ved Ålesund sykehus.

Den dyre kreftmedisinen nivolumab (Opdivo) er ikke vurdert av Beslutningsforum, og derfor bare tilgjengelig via en unntaksordning. Fagdirektøren ved Ålesund sykehus, Odd Veddeng, avslo først søknaden fra Nesse sin lege.

Starter behandling neste uke
Som Dagens Medisin tidligere har skrevet, vurderte Nesse å flytte til Ahus-området i håp om å få medisinen der. Nå kan Nesse avlyse både flytte- og skilsmisseplaner, og i stedet starte behandlingen i Ålesund allerede neste uke.

Les også: Ulik tilgang til unntaksmedisin

- Det var utilsiktet at det slo så ulikt ut i landet, og jeg opplever at viljen til å ordne opp har vært stor, sier Nesse.

Les også: - Det drøyest jeg har lest på lenge

Revurderte
Fagdirektørene i Helse Midt har diskutert saken på nytt etter at Dagens Medisin omtalte saken. Da Dagens Medisin snakket med fagdirektøren i Ålesund tidligere, vektla han at Odd Nesse ikke skilte seg nok fra pasientgruppen for øvrig, slik regelverket krever.

- Jeg var unøyaktig sist da jeg vektla dette med at han ikke var unik nok. Det ble for unyansert, og det har vi revurdert, innrømmer Veddeng.

- Hvorfor har dere ombestemt dere?

-  Nå er det gitt markedsføringstillatelse, og dermed er det formell anledning til å gi unntak, noe det ikke var første gangen. Da det kom på plass, var det naturlig å revurdere. De regionale fagdirektørene har i dag behandlet spørsmålet om unntak for nivolumab på gruppenivå. Da det ble klart at det ikke ble innvilget, var det naturlig å gjøre unntak på individnivå, sier Veddeng.

- Ikke instruert
Tidligere har både lederen av Bestillerforum og helseminister Bent Høie uttalt seg om saken. Veddeng avviser at han har blitt instruert fra overordnede om å omgjøre vedtaket.

- Jeg har all mulig sympati for denne pasienten, men vi må følge reglene også. Vi trenger fortsatt klarere kriterier for å gjøre unntak, sier Veddeng.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Evelyn Skurtveit 28.04.2016 16.10.50

  Det er nok berre ein brøkdel av pasienter som er sterke nok til å ta kampen gjennom media etter seks års sjukdom,like lang cellegift behandling og fleire operasjoner. At det må til, slik denne saken viser er trist. Ein må vere " frisk" for å vere sjuk i Norge.

 • Lege 28.04.2016 07.14.43

  Godkjenning for indikasjonen nyrekreft ble gitt av EMA 4. april. Ingen pasienter i Norge skulle etter retningslinjene ha fått behandlingen på unntak før denne datoen. I Ålesund har man fulgt retningslinjene. Ulikheten i tilbudet skyldes at noen dessverre ikke er i stand til å følge de enkle retningslinjer.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!