Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KRITISK: Det må være faglig medisinske vurderinger som ligg til grunn for tilgang til slike medikamenter, ikke adresse, sier Sps Kjersti Toppe. Foto: Arkivfoto

– Det drøyeste jeg har lest på lenge

Kjersti Toppe (Sp) reagerer sterkt på at en kreftpasient ser seg nødt til å flytte for å få tilgang til medisin som gis i andre helseregioner. Hun ber helseministeren rydde opp.

Publisert: 2016-04-15 — 16.16
Denne artikkelen er over seks år gammel.

– Dette er helt urimelig. Poenget med Beslutningsforum er å skape likeverdig tilbud på tvers av helseregioner. Dette må også gjelde tilgangen til medisin gjennom unntakssystemet. Unntakssystemet må være uavhengig av helseregion, og i stedet være vurdert opp mot den enkelte pasienten, sier Kjersti Toppe (Sp), Helse og omsorgskomiteens 1. nestleder.

Dagens Medisin kunne i går fortelle om nyrekreftpasient Odd Nesse (46) som fikk avslag på kostbar immunterapi ved Ålesund sykehus. Årsaken er at Beslutningsforum ikke har vurdert om medisinen skal brukes ved norske sykehus. I mellomtiden er medisinen bare tilgjengelig via en unntaksordning, og praksis viser at dette håndteres ulikt fra sykehus til sykehus.

Nå vurderer Nesse å ta ut skilsmisse og flytte fra kone og barn i håp om å få medisinen ved Ahus.

– Adresse skal ikke avgjøre
– Dette er tydeligvis en pasient som man faglig sett er enig om er kandidat til en slik utprøving. Han må selvsagt t slippe å få ta ut separasjon, dette er det drøyeste jeg har lest på lenge, sier Toppe.

Stortingspolitikeren, som også er lege, ber de fire regionale fagdirektørene om å snakke sammen for å sikre lik praksis.

– Det kan ikke være adresse som avgjør om samme pasient får tilbud om et slikt medikament, eller ikke, sier Toppe, som varsler at hun i et skriftlig spørsmål kommer til å be helseminister Bent Høie om å sikre lik tilgang til disse legemidlene.  

– Han kan ikke forsvare et slikt system, sier Toppe som mener Høies uttalelser i Dagens Medisin er «oppsiktsvekkende».

– Veldig leit
Også Kristin Ørmen Johnsen (H), medlem i Helse- og omsorgskomiteen, reagerer på situasjonen Odd Nesse (46) fra Ulsteinvik er i.

– Det er veldig leit. Hele poenget med Beslutningsforum er å behandle pasienter likt i Norge. Samtidig skal det være mulighet for å utvise skjønn. Jeg håper det vil foretas en ny vurdering i denne saken, der «second opinion» fra et annet helseforetak bør være med i grunnlaget for vurderingen ved Ålesund sykehus, sier Ørmen Johnsen.

Ap: Gjør inntrykk
Ingvild Kjerkol sitter i Helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet på Stortinget.

– Det gjør alltid inntrykk å se enkeltskjebner sine møter med systemet. Vi politikere kan ikke kommentere om akkurat denne vurderingen som er gjort her er riktig eller ikke, men vi er opptatt av et rettferdig system, uavhengig av hvor man bor. Fagfolkene som er satt til å forvalte systemet, må passe på det, sier Kjerkol, som samtidig understreker at dette ikke er enkelt ettersom hver pasient er forskjellig.

Ap-politikeren sier dette er et bilde på utfordringer vi kommer til å møte oftere i fremtiden, og at beslutningssystemet må evalueres løpende.

– Det blir mer persontilpasset medisin og vurderinger knyttet til den enkelte pasient som er vanskelig overførbare til andre. Vi må videreutvikle de beslutningssystemene vi har etablert for å prøve å utligne forskjellene, som oppleves brutale for den enkelte.

Relaterte saker
Kreftpasient vurderer å flytte 50 mil for å få medisin ved Ahus
Ulik tilgang på «forbudt» medisin

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • lege 18.04.2016 11.59.17

  Ja, alt handler om status og myter og fordommer. Se professor Albums statussundersøkelse hvor grupper av pasienter havner på bunnen. Nå er det riktig nok ikke pasienter som har kreft, som bruker å bli verst behandlet, men helt andre grupper som mister livene sine pga. diskriminering, fordommer og stygg behandling. Det er forferdelig at helsevesenet til dels styres av fordommer pga. av lav status av pasientgrupper, f.eks. muskelskjelettlidelser som stort sett blir bagatellisert, psykologisert og hvor kompetansen er så dårlig at det ikke har noe for seg å søke hjelp- pga. lav status og fordommer om at det er normalt å ha muskelskjelettilstander. Det erikke normalt, men ganske vanlig, men noen har invalidiserende tilstander- og får ikke hjelp. Så det er mange som blir fratatt livet i Norge- på den ene eller andre måten. Om du må leve eller dø. Skamlig med tanke på byårakratvelde og overforbruk i befolkningen.

 • N.N 17.04.2016 08.50.55

  Alt handler om hvor du bor , hvor mye penger du har og hvilken status du har i helsenorge., slik som i Uganda ,Nigeria og andre land vi ikke liker og samanlikne oss med.

 • Sint lege 16.04.2016 12.42.15

  Bra, Lise Askvik. Støtter deg fullt ut i denne kommentaren. Vi har fått et helsevesen som er på full fart utfor. Det verste er at helsepersonells etikk forvitrer; jeg etterlyser samhold og solidaritet. Dette skjer ikke bare i spes. helsetjenesten, men også med mange grupper som lider med store smerter og invalidiserende tilstander i primærhelsetjenesten. Fysioterpeuter går politikernes ærend for driftstilskudd, mens fastlegene ser på; pasientene får ikke nødvendig behandling og hjelp, dopes ned på vanedannende medisiner og faller ut av yrkeslivet og av livet. Stadig nedskjæringer på driftstilskudd og kvalitet innenfor fleste områder. Politikere og byråkrater bruker splitt og hersk -metoder- og setter ulike grupper opp imot hverandre. Det er byråkratene og konsultenene som skal mangle stol i denne stolleken- ikke pasientene. Fy skam! Og ja- redde segden som reddes kan. Survival of the fitest- er det det vi ønsker i Norge?

 • per 16.04.2016 11.35.39

  Du skal få men ikke du ,trodde at høgt skullerte folk hadde en annen tankegang etter dei var ferdig i barnehagen.

 • Lise Askvik 26.04.2016 09.11.21

  Dette er absurd og nok en usigelig trist manifestasjon av det forfeilede Beslutningsforums tilkortkommenhet. Vi nærer i Norge et helsesystem som lekker enorme summer ut til ressurssterke ledere, byråkrater og konsulenter. Men argumenterer samtidig skamløst at vi ikke har råd til å gi dødssyke pasienter (og skattebetalere!) den hjelpen de har krav på i kraft av årelang skatteinnbetaling. Vårt helsesystem bryter både menneskerettigheter, moral, etikk og som i dette -og altfor mange andre tilfeller- enhver fornuft. Når vil noen sette en stopper for denne systemgalskapen? Høie lovte så mye klokt og har levd opp til kun noen få prosenter. En enorm skuffelse. Det må finnes bedre. Hvis ikke, må mange flere pasienter betale prisen. Med lidelse og med sine liv, slik som denne pasienten. Fellesskapsløsningene smuldrer. Redde seg den som reddes kan.

 • Robin Celius 15.04.2016 23.02.27

  Sånn er det i Høyre og Bent Høies egne stater i Norge! Handlingslamma parti! Har ikke ord!

 • lege 15.04.2016 16.41.31

  Helt på viddene. Så enig med Toppe

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!