Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
SA NEI: Odd Veddeng, fagdirektør i Ålesund, sier han prøver å være lojal mot systemet. Foto: Lasse Moe

– En vanskelig oppgave

Fagdirektøren i Ålesund synes det er «tragisk» at Odd Nesse ser seg nødt til å flytte. Han mener unntaksordningen bør endres.

Publisert: 2016-04-14 — 17.31
Denne artikkelen er over seks år gammel.

– Det er svært uheldig og på grensen til tragisk at dette skal ha slike konsekvenser, sier fagdirektør i Ålesund, Odd Veddeng, når han får høre at Odd Nesse vurderer å flytte og ta ut skilsmisse i håp om å få medisin ved Ahus.

– Hvorfor sa du nei?

– Jeg sa ikke nei alene: Vi har etablert en kollegial ordning i Helse Midt-Norge, der vi behandler disse sakene i fellesskap. Årsaken til avslaget var at vi ikke kunne se at pasienten skilte seg vesentlig fra sin gruppe.

– Hvorfor er han ikke spesiell nok?

– Dette er medisinske forhold som jeg ikke vil gå inn på.

– Vektla ikke økonomi
– Hvor stor vekt la dere på økonomi?

– Økonomi er faktisk ikke med i betraktningen. Det er en dyr medisin, men vi vil uansett tilby en form for behandling, så det er uvisst hvilke økonomiske konsekvenser det vil få.

– Hvordan opplever du som fagdirektør å si ja eller nei i slike saker?

– Det er en tung og vanskelig oppgave å ha, som jeg ikke ønsker å ha alene. En av grunnene til dette er at kriteriene for å gi unntak, er veldig uklare og for lite konkrete. Det er uvisst om det er medisinsk eller sosiale forhold man skal legge vekt på, sier Veddeng, som selv ikke er onkolog.

Les også: Ulik tilgang på «forbudt» medisin

Vil ha nasjonal faggruppe
Han mener at unntakssystemet bør endres.

– Løsningen kunne ha vært at det ble etablert en nasjonal faggruppe som tok stilling i disse sakene. Det kunne ha bidratt til en mer enhetlig praksis og mindre forskjellsbehandling slik vi ser det har utviklet seg i dag.

Ifølge Beslutningsforum kan man ikke innvilge unntak for legemidler som ikke har markedsføringstillatelse i Norge, noe nivolumab fikk for nyre i forrige uke.

– Kan Odd Nesse søke på nytt?

– Det vil være mulig, men vi må avvente en avklaring fra Beslutningsforum. Sannsynligvis vil vi ikke innvilge unntak, sier Veddeng.

SLV venter på dokumentasjon fra BMS for å kunne gjøre metodevurderingen.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Farmasøyt 15.04.2016 08.33.25

  "Ifølge Beslutningsforum kan man ikke innvilge unntak for legemidler som ikke har markedsføringstillatelse i Norge, noe nivolumab fikk for nyre i forrige uke." Nivolumab (Opdivo) har jo en stund hatt MT i Norge, her er det vel snakk om utvidelse av godkjent indikasjon (som så vidt meg bekjent ikke krever ny MT)?

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!