Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
LEGELAGET: Astrid Nylander Almaas, Elisabeth Holmboe Eggen og Wasim Zahid har bare tre minutter på seg til å gjette riktig blant ti forskjellige diagnoser. Foto: NRK

Leger konkurrerer mot google

Er det erfarne leger eller vanlige folk med internett som raskest stiller riktig diagnose? Det får vi svar på i nytt NRK-program.

Publisert: 2016-03-02 — 06.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.

I programmet «Hva feiler det deg?» blir et erfarent legelag uten tilgang til internett utfordret av et folkelag med nettbrett som hjelpemiddel. Det laget som finner flest riktige diagnoser på ekte pasienter, vinner spørreleken.

– Det var veldig gøy, og litt skummelt, å være med på. Det var et par ganger hvor det var åpenbart for oss at dette hadde vi klart med google, men vi klarte det ikke uten, sier Elisabeth Holmboe Eggen, lege som spesialiserer seg innen barnesykdommer og anestesi.

Bruker nett daglig
Sammen med LIS-legene Astrid Nylander Almaas og Wasim Zahid (kjent som Twitterlegen) er Eggen en del av det faste legelaget i programmet.

Selv bruker hun internett hver eneste dag på kontoret, og legger ikke skjul på at det var vanskeligere å gjøre jobben uten nettilgang.

– Vi legene visste på forhånd at vi kom til å ende opp med temaer hvor vi er på tynn is. I noen tilfeller husket vi ingenting fra studiene, og prøvde bare å hjelpe hverandre så godt vi kunne, innrømmer Eggen.

– Gir innblikk i legeyrket
Av hensyn til underholdningaspektet fikk legene bare stille ja/nei-spørsmål til pasientene i to korte intervaller, noe som gjorde diagnostiseringsjobben vanskeligere enn i virkeligheten.

Hun tror seerne vil lære mye ved å se på programmet.

– Man får et godt innblikk i hvordan vi leger jobber, diskusjonene i programmet ligner veldig på hvordan vi diskuterer på et vanlig vaktrom, hvor vi begynner bredt og eliminerer oss frem til riktig diagnose, sier Eggen.

Googling kan være positivt
I sin legehverdag opplever hun ofte at foreldre som kommer med barna sine, har googlet symptomene på forhånd og kan ha tanker om hva barna lider av.

– Men jeg merker ofte at foreldrene brenner inne med det, og kanskje venter til langt ute i konsultasjonen før de, litt beskjemmet, tar det opp. I slike situasjoner er det viktig at vi som leger er ydmyke og møter dem på en åpen måte, sier Eggen.

Hun mener slik «pasientgoogling» slett ikke trenger å være negativt.

– Legen må legge bort stolthet og ikke bli stresset hvis vi oppdager at vi ikke har husket alt. Vi må ønske dem velkommen inn i «vår verden». Når pasienten har lest seg litt opp på forhånd kan jeg bruke mindre tid på å forklare og vi kommer nærmere kjernen. Men for at kommunikasjonen skal bli mest mulig effektiv er det bra at pasienten er tydelig på hva hun tro det er. I noen tilfeller må jeg bruke tid på å rydde opp i hvorfor det pasienten har googlet seg frem til, ikke er relevant.

Premiere 16. mars
Det nye helseprogrammet er et «seriøst folkehelseprogram pakket inn i smilende innpakning», ifølge programskaperne.

Programmet har premiere på NRK1 onsdag 16. mars klokken 19.45. Programleder er Kjetil Røthing Askeland, turnuslege ved Haugesund sykehus.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Indremedisineren 04.03.2016 20.15.02

  Du kan aldri får en datamaskin til å undersøke en pasient, ei heller har den klinisk skjønn, den kan ikke ta vanskelige samtaler og avgjørelser av behandlingsnivå/ikke behandling. Tror det er andre som bør frykte jobbene sine før leger. Tror IKT når det blir bedre kan være et nyttig hjelpemiddel for leger for å bedre kvalitet på behandling, men aldri erstatte leger.

 • pst 04.03.2016 15.37.53

  Nå er det vel kun et tidsspørsmål før denne yrkesgruppen vil oppleve betydelig redusert etterspørsel og status for sine tjenester, dette i takt med den faktiske/reelle teknologiske utviklingen man ser.

 • Stud.med. 03.03.2016 18.07.56

  Men herregud. Det er et tv-program i et studio. Nosokomiale infeksjoner er ikke høyaktuelt der. Finn deg noe annet å bry deg om enn hvordan vi går kledd.

 • Med.Stud 03.03.2016 12.03.25

  Vell, om en skal fokusere på hygiene, så bør en jo vurdere å forby legefrakker, og heller gå over til scrubs, da de er mer hygieniske mtp bakterievekst. http://blogs.jwatch.org/hiv-id-observations/index.php/should-doctors-still-be-allowed-to-wear-white-coats-you-decide/2015/11/01/

 • Barnelege 02.03.2016 20.32.20

  Horst Bentele: Kan du komme med dokumentasjon på at stetoskop rundt halsen gir mer spredning av infeksjoner? Slik jeg ser det er membranen betydelig lettere tilgjengelig for spriting når den henger rundt halsen enn når den ligger sammenkrøllet i frakkelommen.

 • Horst Bentele 02.03.2016 15.40.42

  Jeg har allerede problemer med bildet som blir vist av dere ovenfor. Leger har også en dresskode. Vi har jobbet mye med å få leger med å kle seg riktig i forhold til infeksjonsforebygging og håndhygiene. Legene må også være riktig kledd. Når dere viser leger med åpne frakker, stetoskop rund halsen, ringer og klokker på, gi det et feil bilde av det hva er kleskodeksen for leger og fører til at flere leger bruker dette bilde som eksempel å kle seg på jobben. Jeg tenker flere avdelinger for smittevern i sykehus i landet vil si det samme.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!