FORETREKKES: Norske sykehus skal heretter velge AbbVies behandlingsregime i behandlingen av hepatitt C-pasienter med virusets genotype 1. Direktør Tiago Campos Rodrigues er fornøyd med utfallet. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– Det blir mulig å behandle mange flere pasienter i år enn i fjor

Nå blir det opp til helseforetakene å følge opp føringene fra myndighetene, mener AbbVie-direktøren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Da Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) offentliggjorde resultatene fra sin anbudskonkurranse for de direktevirkende, antivirale legemidlene mot hepatitt C, ble det klart at AbbVie hadde tilbudt en rabatt på 50 prosent for behandlingsregimet Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) og Exviera (dasabuvir).

– Opp til helseforetakene
Dermed skal denne behandlingen foretrekkes fremfor sofosbuvir/ledipasvir (Harvoni) for pasienter med virusets genotype 1 – en gruppe som ifølge Folkehelseinstituttet utgjør rundt 40 prosent av hepatitt C-pasientene i Norge.

– Jeg er svært fornøyd. Vi har et produkt som gjør at nesten alle pasienter som behandles, blir kvitt viruset. Folkehelseinstituttet har laget en ambisiøs hepatitt-strategi, og regjeringen har overført et signifikant beløp til helseforetakene, så nå er det opp til helseforetakene å oppfylle dette mandatet. Nå er det faktisk mulig å behandle mange flere pasienter i år enn i fjor, sier direktør Tiago Campos Rodrigues i AbbVie.

Han viser til Folkehelseinstituttets utkast til en nasjonal strategi mot hepatitt, som ble ferdigstilt like før jul. Her heter det blant annet at myndighetene bør «utrede gjennomføringsmulighet, kostnader og effekt ved å behandle alle pasienter med hepatitt C gjennom en målrettet innsats over 5 til 15 år».

Trygg på økning
Statistikk fra Helsedirektoratet viser at 889 pasienter fikk refundert direktevirkende, antivirale hepatitt C-medisiner i 2015. Den samme statistikken viser at helsemyndighetene ga refusjon for Exviera/Viekirax til 13 pasienter, mens Harvoni ble refundert for 531 pasienter. På denne bakgrunnen ble sistnevnte blant de aller mest omsatte legemidlene på det norske markedet i fjor.

– Hvilke konsekvenser tror du utfallet av konkurransen får for omsetningen av deres behandlingsregime?

– Exviera/Viekirax er blitt brukt av 112.000 mennesker over hele verden allerede, så vi er trygge på at det blir en økning i bruken. Akkurat hvor mye det blir, kan jeg ikke kommentere, sier Rodrigues.

Gileads representanter under LIS-seminaret ønsket ikke å uttale seg om resultatene fra anbudskonkurransen tirsdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS