Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
En ny lungekreftmedisin er gjenstand for Belutningsforums vurdering neste uke. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Skal ta stilling til nytt lungekreft-legemiddel

Mandag skal Beslutningsforum avgjøre om en ny lungekreftmedisin skal tas i bruk i Norge.

Publisert: 2016-02-03 — 13.01 (Oppdatert: 2016-02-03 — 13.19)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Det er knyttet stor spenning til denne avgjørelsen: Legemidlet nivolumab (Opdivo) betegnes som et av de store gjennombruddene i kreftbehandling. 

Nivolumab er en PD-1 hemmer, som brukes i behandlingen av småcellet lungekreft (NSCLC-kreft) av typen plateepitelkarsinom,

Beslutningsforum, som består av de fire direktørene i de regionale helseforetakene, skal ta stilling til saken mandag.

Nylig kom Legemiddelverket , som har metode- og kostnadsvurdert nivolumab, fram til at behandlingen ikke er kostnadseffektiv.

- Ikke ny pris
Det er Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) som har sittet i forhandlinger om pris med produsenten BristolMyersSquibb (BMS).

Helseøkonomisk rådgiver i LIS, Asbjørn Mack, sier til Dagens Medisin at prisen som ligger til grunn for Beslutningsforums avgjørelse, ikke er ny.

– Det er den prisen som ble vurdert i Statens legemiddelverks metodervurdering. Det er ikke noen ny pris i beslutningen som skal tas på mandag.

– Vi har hatt møte med BMS, men foreløpig har vi ikke fått noe nytt tilbud per i dag, sier Mack.

Metodevurderingen til SLV er laget på makspris og LIS-prisen, som er hemmelig.

SLV: Foreløpig ingen ny pris
– Vi har ikke noen nye oppdateringer og har ikke fått noen ny pris fra LIS, enn det som allerede er inkludert i metoderapporten slik den foreligger, sier Kristin Svanqvist, seksjonssjef for legemiddelrefusjon i Statens legemiddelverk (SLV).

– Dersom BMS velger å justere noe på prisen sin innen møtet, vil vi gjøre alt for å oppdatere analysene våre og se om vi endrer konklusjonen vår. Da vil det følge et oppdatert notat til møtet på mandag, sier hun.

En studie som kom i fjor konkluderte med at nivolumab, som er en PD1-hemmer, brukt som andrelinjebehandling forlenget den totale overlevelsen – sammenlignet med når pasientene fikk cellegiften docetaxel.

Resultatene førte til at de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA godkjente den første immunterapibehandlingen i mars 2015 – tre måneder foran skjema.

Omtrent 2600 nye tilfeller av lungekreft blir diagnostisert hvert år i Norge. Av disse blir 80 prosent klassifisert som ikke-småcellet (NSCLC) .

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!