Lungekreft-behandling ga økt overlevelse

Gode resultater i studie på den vanligste formen for lungekreft. – Svært gledelig sier forsker Åslaug Helland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lege og forsker Aslaug Helland Foto: Arkivfoto

CHICAGO/ASCO 2015: Som en av de fire markante immunterapistudiene som ble presentert på kreftkongressen ASCO,  konkluderer en studie med at  PD1-hemmeren nivolumab som andrelinjebehandling forlenget den totale overlevelsen – sammenlignet med når pasientene fikk cellegiften docetaxel.
– Pasientgruppe med stort behov
Pasientene i studien, en fase 3-studie,  hadde alle ikke-småcellet lungekreft, som er den mest vanlige formen for lungekreft.
Omtrent 2600 nye tilfeller av lungekreft blir diagnostisert hvert år i Norge. Av disse blir 80  prosent  klassifisert som ikke-småcellet (NSCLC) .
Lege og kreftforsker  ved Radiumhospitalet Oslo universitetssykehus (OUS), Åslaug Helland, som følger kreftkongressen i Chicago, sier resultatet av studien er svært gledelig:
– Dette er en pasientgruppe som har stort behov. Immunterapi innen lungekreft har fått mye fokus i det siste, og det ser ut som at dette angrepspunktet kan ha god effekt hos noen pasienter.
Også Norge deltok i studien.
Langvarig effekt
Pasienter som var aktuelle for andrelinjebehandling fikk enten docetaxel eller nivolumab.
.
–Nesten 600 pasienter ble inkludert.  Nivolumab ble godt tolerert og disse ferske resultatene viser at effekten også var signifikant, sier Helland
– Det er spesielt hyggelig å se at effekten var langvarig, med en median effekt på i overkant av 17 måneder hos de som fikk nivolumab, sammenliknet med 5,6 måneder hos de som fikk docetaxel. Effekten var aller best hos de med høyt uttrykk av PD-1-liganden, sier hun.
– Klinisk relevant
Bjørn H. Grønberg, også i Chicago, er spesialist i onkologi og overlege ved Kreftklinikken ved St. Olavs Hospital.
 – Det er verdt å merke seg ved denne studien, er at responsrate, responsvarighet og overlevelse i kontrollgruppen er omtrent som forventet. Erfaringsmessig er det mange pasienter som har uttalte bivirkninger av docetaxel, mens det ser ut til at nivolumab er bedre tolerert. Dette er viktig - mange lungekreftpasienter er eldre og har betydelig komorbiditet, sier han.
Han sier overlevelsesforskjellen er å anse som klinisk relevant:
– Ikke minst for de PDL-1 positive. Tre måneder forlenget overlevelse - som var forskjellen i hele gruppen - er klinisk relevant, og åtte måneder - som var overlevelsesgevinsten for de som hadde PDL-1 positive svulster - er veldig bra.
Dersom det er slik at et at man har en biomarkør som ser ut til å predikere respons, vil det være veldig  er også veldig positivt, sier han.
I tillegg forlenger nivolumab overlevelsen også ved plateepitelcarcinom.
Han viser til at de fleste fremskrittene innen behandling av ikke-småcellet lungekreft har vært innen andre subgrupper enn de med såkalt plateepitelcarcinom.
– Selv om andelen med plateepitelcarcinom har vært fallende de siste årene, utgjør de fremdeles en stor gruppe, sier han.
Ble godkjent "foran skjema"
Det er stor interesse for disse kliniske dataene. Produsenten av nivolumab, Bristol-Myers Squibb (BMS), annonserte i januar i år at deres immunterapi førte til en signifikant bedret totaloverlevelse når den ble sammenlignet med cellegift som andrelinjebehandling.
Resultatene førte til at de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA godkjente den første immunterapibehandlingen i mars i år – tre måneder foran skjema.
Studien er finansiert av BMS.
Grønberg og Helland oppgir at de ikke har noen interessekonflikter med BMS eller andre relevante produsenter når det kommer til denne studien.
Dagens Medisin følger kongressen fra Chicago.

Powered by Labrador CMS