Har psykisk syke dårligere rettigheter?

Det fremstår som om psykisk syke har dårligere rettigheter enn andre pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.


Dag Stormbo og Heidi Tessand, psykologspesialister
HELSEMINISTER BENT HØIE og regjeringen har erklært at de skal prioritere psykisk syke, med støtte fra KrF og Vestre. Gjennom den gylne regel vil de sikre større vekst i psykisk helse og rus enn i somatikken. Men Samdata 2014 viste at somatikken vokste med 3 prosent og psykisk helse ble kuttet 1 prosent, justert for pris og befolkningsvekst.
Det kommer stadige oppslag om nye budsjettkutt for psykisk syke, senest fra sykehusene i Nordland, Trondheim og i Oslo. Konsekvensene er ikke bare redusert kapasitet, men også at sårbare pasientgrupper mister sine behandlingstilbud.
NEDLEGGELSE. Lørdag hadde Dagsavisen Fremtiden oppslag om at Vestre Viken helseforetak legger ned et effektivt behandlingstilbud for langtids psykisk syke i Drammen.
Les også: Nedlagt etter behandlingsuksess
Det finnes ikke tilsvarende behandlingstilbud i Norge for disse pasientene, som har til felles at tidligere behandling ikke har gitt effekt. Nå kan sykehusene igjen avvise henvisninger fra denne pasientgruppen, fordi det ikke lenger finnes en virksom behandling.  
BLIR TAPERE. Nedleggelsen er uforsvarlig og uforståelig. Det innføres til sammenligning stadig nye kostbare medisiner i kreftbehandlingen. Det finnes ikke historier om etablerte og vellykkete kreftbehandlinger som kuttes. Ingen leger ville sluttet med en virksom behandlingsmetode og håpet at en billigere behandling ville ha samme effekt.
Pasienter i psykisk helsevern er nok en gang taperne i kampen om helsekronene.
Helseminister Høie har vært taus om denne nedleggelsen. Dette på tross av at han i sine instrukser til helseforetakene gir forbud mot at det gjøres omstillinger uten at pasientene fortsatt har tilgang på like gode eller bedre tjenester. Det er vanskelig å se at Vestre Viken og Helse Sør-Øst har oppfylt dette kravet.
Det fremstår som om psykisk syke har dårligere rettigheter enn andre pasienter.
Ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS