Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Har psykisk syke dårligere rettigheter?

Det fremstår som om psykisk syke har dårligere rettigheter enn andre pasienter.

Publisert: 2015-12-16 — 12.35 (Oppdatert: 2015-12-16 — 12.38)
Denne artikkelen er over seks år gammel.


Dag Stormbo og Heidi Tessand, psykologspesialister

HELSEMINISTER BENT HØIE og regjeringen har erklært at de skal prioritere psykisk syke, med støtte fra KrF og Vestre. Gjennom den gylne regel vil de sikre større vekst i psykisk helse og rus enn i somatikken. Men Samdata 2014 viste at somatikken vokste med 3 prosent og psykisk helse ble kuttet 1 prosent, justert for pris og befolkningsvekst.

Det kommer stadige oppslag om nye budsjettkutt for psykisk syke, senest fra sykehusene i Nordland, Trondheim og i Oslo. Konsekvensene er ikke bare redusert kapasitet, men også at sårbare pasientgrupper mister sine behandlingstilbud.

NEDLEGGELSE. Lørdag hadde Dagsavisen Fremtiden oppslag om at Vestre Viken helseforetak legger ned et effektivt behandlingstilbud for langtids psykisk syke i Drammen.

Les også: Nedlagt etter behandlingsuksess

Det finnes ikke tilsvarende behandlingstilbud i Norge for disse pasientene, som har til felles at tidligere behandling ikke har gitt effekt. Nå kan sykehusene igjen avvise henvisninger fra denne pasientgruppen, fordi det ikke lenger finnes en virksom behandling.  

BLIR TAPERE. Nedleggelsen er uforsvarlig og uforståelig. Det innføres til sammenligning stadig nye kostbare medisiner i kreftbehandlingen. Det finnes ikke historier om etablerte og vellykkete kreftbehandlinger som kuttes. Ingen leger ville sluttet med en virksom behandlingsmetode og håpet at en billigere behandling ville ha samme effekt.

Pasienter i psykisk helsevern er nok en gang taperne i kampen om helsekronene.

Helseminister Høie har vært taus om denne nedleggelsen. Dette på tross av at han i sine instrukser til helseforetakene gir forbud mot at det gjøres omstillinger uten at pasientene fortsatt har tilgang på like gode eller bedre tjenester. Det er vanskelig å se at Vestre Viken og Helse Sør-Øst har oppfylt dette kravet.

Det fremstår som om psykisk syke har dårligere rettigheter enn andre pasienter.

Ingen oppgitte interessekonflikter.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Lege 16.12.2015 20.04.27

  Bra! Dette er viktig og riktig. Det er så enkelt å nedprioritere de minst ressurssterke som ikke stiller i tog foran Stortinget. Det foregår i det stille - umerkelig for de friske og "vellykkede"- men ikke like umerkelig for de som lider - i det stille. Det er underlig hvor vanskelig det er å bli prioritert for pasienter som har psykisk lidelse, og for pasienter som har ulike tilstander som gir fysisk smerte. Pasientene kan ikke klare å dokumentere sin fysiske eller mentale smerte -med et bilde eller blodprøve - og kan enkelt nedprioriteres. Det er sannsynligvis fåfengt å klage til Fylkesmannen - hvis en spesialist forteller at det ikke finnes tilbud, eller at pasienten ikke har så stor fysisk eller mental smerter som vedkommende sier, at han eller hun har. Psykisk syke og pasienter med tilstander som gir fysisk smerte, har sine rettigheter bare på papiret- og knapt nok det. Pasientrettighetene blir falsk trygghet så lenge det ikke finnes tilbud eller det er enormt krevende- eller umulig - å oppnå dem. Takk for betimelig innlegg!

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!