Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
KAN UTLØSE: Høyesterett mente at det var et visst forskningsmessig belegg for at MMR-vaksinen i svært sjeldne tilfeller kunne utløse MS hos unge mennesker. Foto: Colourbox

Fikk MS etter MMR-vaksine – får erstatning

Høyesterett slår fast at Pasientskadenemnda skal utbetale erstatning til en mann som fikk MS kort tid etter å ha tatt MMR-vaksine.

Publisert: 2015-11-16 — 14.00
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Mannen utviklet symptomer på MS bare noen dager etter at han fikk MMR-vaksine som tolvåring.

Høyesterett fant at lovens krav til årsakssammenheng var oppfylt, og at staten ved Pasientskadenemnda var erstatningspliktig for skaden, ifølge npe.no.

Forskningsmessig belegg
Høyesterett mente at det var et visst forskningsmessig belegg for at MMR-vaksinen i svært sjeldne tilfeller kunne utløse MS hos unge mennesker.

Dette bygger på blant annet at symptomene oppsto så raskt etter vaksineringen, guttens unge alder og at vaksinasjoner med andre typer virus har hatt autoimmune virkninger som har likhetstrekk med MS.

Staten har bevisbyrden
Staten kunne ikke godtgjøre at en annen årsak var mer sannsynlig.

Dommen fra Høyesterett viser til at det er en spesiell bevissituasjon ved vaksinasjonsskader.

Det kan være svært vanskelig for en pasient å fastslå at en skade virkelig er en vaksinasjonsskade. Derfor legges bevisbyrden på staten i disse tilfellene. Staten må godtgjøre at en eller flere andre årsaker er mer sannsynlig enn vaksinen. 

Vil vurdere konsekvenser
Den MS- syke mannen er tilkjent 800.000 kroner i saksomkostninger.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) presiserer overfor Dagens Medisin at erstatningens størrelse ikke er fastsatt enda og at de nå vil gå i gang med å beregne erstatningen.

NPE uttaler på sin nettside at de nå vil gå nøye gjennom dommen for å vurdere hvilke konsekvenser den får for andre vaksinesaker. Dette arbeidet vil kunne ta litt tid, ifølge NPE.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Doktern 19.11.2015 23.41.45

  @Sandy Lunøe: Hvis innlegget ditt ikke hadde vært svada, noe det er, så ville fortsatt fordelene med vaksiner oppveid ulempene.

 • Sandy Lunøe 19.11.2015 11.08.11

  AUTOIMMUNE SYKDOMMER - Forårsaket av overstimulering av immunsystemet. - KAN VÆRE FORÅRSAKET AV INFEKSJONER OG VAKSINER. - Jo flere vaksiner jo høyere er risiko. Adjuvanter (f.eks. ALUMINIUM, squalene mm) kan forårsake autoimmune lidelser . NOEN STOFFER KAN TRYGT SPISES, MEN AUTOIMMUNE LIDELSER KAN BLI RESULTAT HVIS DE INJISERES. DETTE KAN SKJE DERSOM DISSE STOFFER ALLEREDE FOREKOMMER NATURLIG I KROPPEN. Kroppen klarer da ikke å tolke forskjell mellom ”seg selv” og fremmedstoffer. Resultatet kan bli at kroppen danner antistoffer rettet mot kroppens eget vev. Auto-antistoffer angriper normale celler ved en feil. Dette indikerer autoimmune sykdommer. - Leger kan ha problemer med å finne en link mellom en vaksine og en autoimmun lidelse da disse kan gi symptomer opp til flere år etter vaksineasjon. Vaksiner er testet for bare kort tid. - Det er minimal informasjon i pakn.vedlegg om risikoen for autoimmune sykdommer. - Det er minst 80 autoimmune tilstander, inkl. MULTIPPEL SKLEROSIS, lupus , diabetes 1, revmatoid artritt, narkolepsi , kreft, Guillain -Barre syndrom, psoriasis, mm. - Autoimmune tilstander kan påvirke mange kroppsdeler : ledd, muskler , hud, røde blodlegemer, bindevev, hormonekjertler, mm. Vi kan ikke vite på forhånd om hvem som kan få autoimmune lidelser fra vaksiner . En vaksine kan forårsake en eller flere autoimmune lidelser som kan resultere i et bredt spekter med helseplager. (Sandy L)

 • Doktern 17.11.2015 21.16.33

  Overskriften bør endres. Dommen slår ikke fast at pasienten har fått MS grunnet MMR-vaksinen, men at staten er erstatningspliktig for en skade siden de ikke har sannsynliggjort annen årsak. Svakt av DM! "Siden staten ikke har godtgjort at en annen årsak er mer sannsynlig enn MMR-vaksinen, er staten erstatningspliktig for skaden."

 • Oddmund Suhrke 17.11.2015 14.39.46

  Høyestsrettsdommen flytter bevisbyrden til staten. Inntil nå har pasienten måttet bevise sannsynlighet for årsakssammenheng. Dette vil åpne for at flere får erstatning. Eksempelvis har EMA nylig tilbakevist at HPV-vaksine kan medføre POTS. Dette basert på registerstudier. FHI har også basert seg på at HPV-vaksine ikke gir økt forekomst av MS. Men i enkeltsaker holder ikke disse studiene.

 • anders 17.11.2015 10.45.09

  - Ref "De store talls lov". - Korrelasjon vs. kausialitet. - Pandoras eske.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!