Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Pillepsykiatrien: En dødelig behandling som må stoppe

Når skal noen stoppe opp for å si: Hvorfor sjekker vi ikke grundigere resultatene på dem vi medisinerer, før vi fortsetter med flere?

Publisert: 2015-09-18 — 16.00 (Oppdatert: 2015-09-18 — 16.04)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Espen Øwre, styreformann i SiljeBenedikteStiftelsen, som arbeider mot overmedisinering og feilmedisinering i psykiatrien

FØRST OG FREMST en stor takk til Gisle Roksund, som skrev en kronikk i Dagens Medisin (15/2015): «Hva i all verden skal vi tro på?»

Roksund følger opp flere leger som tar tak i dette spørsmålet, blant annet som overlege Trond Velken skrev i Aftenposten i august: Kjære anonyme far, jeg tror du har helt rett. Det er bra og viktig at dette nå kommer mer og mer frem fra profesjonen selv.

Det kan neppe være tvil om at dagens terapeutiske tilbud i psykiatrien i hovedsak består av medisiner. Medisiner mot angst, depresjoner eller alvorlige psykiske lidelser. Det er heller ingen særlig tvil om at mange, kanskje de aller fleste, som behandles med farmakologiske midler, savner den medmenneskelige kontakten innen det psykiske helsevern. Unntaket er kanskje alle dem som er så kraftig medisinert at de ikke føler så mye lenger, derfor heller ingen savn etter noe annet.

BIVIRKNINGENE. Medisintilbudet bestemmes av diagnosen. Får man for eksempel diagnosen tilbakevennende depresjoner, behandles man først og fremst med antidepressiva. Dessverre har mange av disse antidepressivene altfor mange alvorlige bivirkninger, og da tenker jeg ikke først og fremst på de mest alvorlige, som økt selvmordsrisiko eller plutselig død. Nei, jeg tenker på de mer vanlige og litt «snillere» bivirkningene, som problemer med søvn, urolighet, kvalme og smerter. Hva gjøres da? Jo da skriver man ut sovemedisiner, beroligende, sentralstimulerende, kvalmestillende og smertestillende preparater. Problemet løst. Pasienten kan skrives ut – lykke til.

Dette skjer daglig i Norge – og det skjer i alt for stor grad også med unge mennesker.

KJEMISK LOBOTOMI. Mange av de totalt rundt 2500 psykisk syke som ble lobotomert i Norge, døde. Siste lobotomi i Norge ble gjort ved Rikshospitalet så sent som i 1974. Christian Erlandsen, psykiater og tidligere stortingsrepresentant, jobbet ved Sanderud sykehus på 50-tallet. Han har senere uttalt: «I ettertid er det lett å dømme. Men jeg spør meg selv: Hvorfor sjekket vi ikke grundigere resultatene på dem vi opererte, før vi gikk i gang med flere?»

Historien er i ferd med å gjenta seg, nå er det kjemisk lobotomering som gjelder, og da spør jeg meg selv: Når skal noen stoppe opp for å si: Hvorfor sjekker vi ikke grundigere resultatene på dem vi medisinerer, før vi fortsetter med flere?

VI MÅ BREMSE. Dette skrev jeg i en kronikk i Aftenposten (10. september 2015):

«Dramatisk økning i bruk av antidepressiver blant unge jenter, var overskriften i 2013. Journalisten skrev da at bruken av antidepressiver hadde økt med 53 prosent de siste syv årene hos jenter i alderen 15–19 år».

Lege og professor Per Fugelli og fastlege Jørgen Skavlan reagerer kraftig og krever at noe gjøres, alarmtall og forferdelig er ord de benytter. Men hva har egentlig blitt gjort for å bremse denne utviklingen? Absolutt ingen verdens ting, det er bare blitt verre. Forskriving av antidepressiver til jenter i alderen 15–19 år har økt ytterligere fem prosent de siste to årene, ifølge Reseptregisteret.

KYNISME. Dessverre er det vel ingen nyhet at noen mennesker, dessverre kanskje også altfor mange, tenker profitt foran menneskeliv. Alle de store bedriftene i verden gjør jo dette: Apple, Microsoft, Hennes & Mauritz osv, utnytter mennesker, barn og voksne, for egen profitt. For meg blir det kynisk å lage et legemiddel, som pasienten – og i mange tilfeller også legen dessverre – tror skal hjelpe, men som i utgangspunktet gjør det motsatte for veldig mange.

Ta for eksempel antidepressiva, én av legemiddelindustriens «bestselger» i lang tid, som omsetter for over 100 milliarder kroner globalt hvert eneste år.

I Norge ble det i 2014 utskrevet litt i underkant av 100 millioner døgndoser av antidepressiva, som igjen utgjør en omsetning på i underkant av 300 millioner kroner, ifølge Reseptregisteret.

HVILEPUTE. Nå skal jeg heller ikke påstå at antidepressiva absolutt ikke hjelper noen, det gjør det sikkert, når det brukes riktig. Dessverre har «lykkepillen» blitt en «hvilepute», en «Quick fix»-løsning for altfor mange leger, dessverre.

De fleste legene gjør faktisk så godt de kan, men når systemet hele tiden strever for effektivisering (les profitt), strekker ikke tiden til for at legen kan sette seg ned med sin pasient og faktisk snakke med vedkommende, være et medmenneske, for det tror jeg faktisk de fleste leger ønsker. Da blir dessverre reseptblokka løsningen for ofte, og slik kan det ikke fortsette.

Interessekonflikt/disclaimer:
SiljeBenedikteStiftelsen har som formål å arbeide mot overmedisinering og feilmedisinering i psykiatrien

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Walter Keim 28.09.2015 06.46.43

  Jwg er så enig og har oppfordret helsedirektoratet å slutte å legitimere langtidsmedisinering med antipsykotiske midler: http://home.broadpark.no/~wkeim/files/150916helsedir.html

 • Bente Erdahl 22.09.2015 20.23.16

  Nav har også et stort ansvar her - Nav krever at du prøver alt og er i behandling - ellers kutter de støtten. Og staten har enda større ansvar som setter grenser på ressursbruk i DPS - de får ikke lov å bruke tid på deg. Og staten gir ikke store nok kvoter til fagpersoner - derfor er det lange ventelister opptil 2 år. Ja det er mange feil holdninger og mye kunne vært gjort bedre uansett. Men mitt inntrykk er at dette er også blitt en "ukultur" som følge av rammer og krav - like mye som gammel og utgått utdannelse som burde fornyes og mange burde videreutdannes. Mange leger føler at de ikke har noen valg enn å følge denne strømmen.

 • pst 22.09.2015 19.45.03

  Det som omtales her er jo helt korrekt og ytterst relevant. Men man stiller jo ikke spørsmål ved denne yrkesgruppens kompetanse eller formål. Det i seg selv vil jo kvalifisere til en eller annen diagnose og at man er behandlingstrengende. Her settes det søkelys på en yrkesgruppe som fremdeles i 2015 får lov til å boltre seg fritt med det meste innen kjemisk manipulering, under velsignelse av "våre hodeløse og historieløse" byråkrater. Historisk sett har vi jo denne aktuelle profesjonen lært noe som helst, man bare ynder å selv tro dette. Fremdeles ansees dette å være/tilhøre en høystatusgruppe med angivelig stor kunnskap om menneskets ve og vel. På tide å plassere disse der de egentlig hører hjemme.....

 • Espen Øwre 21.09.2015 18.44.47

  Skulle også ha vært interessant å vite på hvilke grunnlag Hr. Dahl kan konkludere med at artikkel forfatteren ikke har satt seg inn i den tilgjengelig vitenskapelige dokumentasjonen rundt dette tema?

 • Barney Brent 21.09.2015 17.16.57

  Til N.H. Dahl: Nå er vel nettopp noe av problematikken at de rådende stemmer innen psykiatri ikke har latt seg distrahere av negative fakta rundt kjemisk justering av hjernen. Det er nå flere og flere som varsler om hva den samlede vitenskapelige dokumentasjonen faktisk avslører.

 • nils håvard dahl 21.09.2015 15.00.33

  Før en går ut så høyt på banen, bør en sette seg inn i hovedpunktene i den vitenskapelige dokumentasjon som finnes. Noen ganger kan det være hensiktsmessig å la seg distrahere av fakta.

 • mesaho@hotmail.no 13.12.2019 09.24.52

  Det er mulig jeg har oversett noe her. Men hvis denne Dahl mener "vitenskapen" - må jeg minne om at empiri i form av menneskelige erfaringer også er "vitenskap", det er bare spørsmål om metode - har sitt på det tørre, burde det være enkelt for ham å argumentere konkret ? For det finnes vel statistikk ? Over medisinrelaterte dødsfall, kontra hvor mange som blir frisk av medisiner og kan slutte med dem ? Og de som ikke blir friske av medisiner, men fortsetter å være syke selv om de går på medisin ? Eller ?

 • dag coucheron 19.09.2015 22.24.00

  utmerket! så enig, så enig. håper mange skiver som du gjør. da blir vi hørt. til sist! Å slåss mot urett burde være en menneskeplikt.

 • Rette feil (i medisin lag) 19.09.2015 18.01.37

  Leger har anledning og tid til faglig relevant kommunikasjon mot pasientene sine i stedet for å bruke tiden sin på journalførende diagnoser og resepter.... Dårlig kommunikasjon skyldes nok dessverre at de hittil har hatt for lite kunnskaper om alternative behandlinger og samtidig hittil har hatt for mye tro på at skolemedisiner løser det meste for de fleste.... http://www.aftenposten.no/meninger/En-pille-mot-alt-som-er-vondt-7390422.html

 • lege 19.09.2015 12.04.24

  Dette er analogt med hva som skjer med pasienter med muskel-skjelett-tilstander: Mennesker med langvarige invalidiserende tilstander er ikke ønsket inn i fysioterapipraksiser til tross for god behandlingseffekt og at pasientene trener selv. De dopes ned på b-preparater og må bruke høyere doser -rett og slett fordi det ikke finnes gode nok løsninger mht å prioritere disse pasientene. Deretter moraliserer en del helsepersonell over disse pasientene som bruker b-prep. som forskrevet- uten å misbruke- medisiner som de kan være uten hvis de fikk tilgang på vedlikeholdende fysioterapibehandling ved siden av egentrening. På toppen av det hele kommer helsemyndighetene og skal ta fra pasienter som medisineres fordi de ikke får psykoterapi eller fysioterapi, førerkortet- og det på et ikke-dokumentert grunnlag, jf. høringsuttalelse fra legeforeningen, prof. Bramnes og Folkehelseinstituttet. Alt for å spare penger på indidivduell behandling av dispensasjoner. Skjær heller ned på byråkrati, antall adm. direktører og privat forbruk- gjør det eneste anstendige: gi mennesker en human behandling- også om de har angivelige lavstatustilstander som psykiatriske lidelser og muskel-skjelett-tilstander

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!