Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

IKKE SYNLIG: Til forskjell fra sopp, er det er ikke mulig å se på blåskjell om de er giftige, skriver helseminister Bent Høie (H).

IKKE SYNLIG: Til forskjell fra sopp, er det er ikke mulig å se på blåskjell om de er giftige, skriver helseminister Bent Høie (H). Foto: Colourbox/Øyvind Bosnes Engen (montasje)

– Feil å sammenligne soppkontroll med blåskjellvarsel

Ikke mulig å se forskjell mellom spiselige og giftige blåskjell, påpeker helseministeren.

Stortingspolitiker Ketil Kjenseth (V) tok tidligere i høst til orde for at myndighetene bør gi økonomisk støtte til soppkontroll. Ifølge helseminister Bent Høie (H) er det imidlertid opp til sopplukkerne selv å sørge for at soppen de spiser er trygg.

Kjenseth kvitterte med å sammenligne soppkontrollene med det statlig finansierte blåskjellvarselet til Mattilsynet, og ba statsråden gjøre rede for den prinsipielle forskjellen mellom de to tiltakene.

– Kan ikke se forskjell
«Jeg mener det blir feil å sammenligne soppkontrollene med blåskjellvarselet, som Mattilsynet gir ut», skriver Høie i sitt svar til Kjenseth:

«Det er en viktig forskjell her. Man kan lære seg forskjellen på spiselige og giftige sopparter. Når det gjelder blåskjell derimot, kan man ikke selv se noen forskjell på spiselige skjell og skjell som inneholder gift».

I sin begrunnelse for at soppkontrollene bør få statsstøtte, argumenterer Kjenseth blant annet med at soppforgiftninger kan føre til svært kostbare organtransplantasjoner. Derfor har han bedt Høie oppgi en oversikt over alle som har måttet transplantere organer som følge av henholdsvis soppforgiftning og blåskjellforgiftning i Norge de siste 15 årene.

Ingen transplantasjoner på OUS
Ifølge Høie føres det ikke noen slik statistikk på nasjonalt nivå:

«Departementet har vært i kontakt med Helsedirektoratet og Oslo Universitetssykehus HF (OUS) om spørsmålet. Helsedirektoratet opplyser at de medisinske kodeverkene ikke er spesifikke nok til å kunne skille ut tilfeller knyttet til blåskjell- eller soppforgiftning basert på opplysninger i Norsk pasientregister. OUS opplyser at det ikke er gjennomført transplantasjoner på sykehuset som følge av giftige blåskjell», skriver Høie.

«Giftige blåskjell kan likevel være svært helseskadelige siden de både kan inneholde nervegifter og giftstoffer som kan skade hjernecellene og gi varig hukommelsestap i tillegg til å kunne gi diaré», fortsetter statsråden.

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!