KONSULTASJONER: Ny doktorgrad har sett på konsultasjoner på legevakt og på forskjeller knyttet til avstand og organisering. Bildet er tatt ved inngangen til Oslo kommunale legevakt. Foto: Per Corneliussen

Flere besøk på énkommune-legevakter

Norske data viser at uavhengig av avstand, er antallet konsultasjoner ved flerkommunale legevakter opptil 53 prosent lavere enn for énkommune-legevakter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser doktorarbeidet til lege og forsker Guttorm Raknes ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm), Uni Research Helse. Han disputerte ved Universitetet i Bergen 2. september.

– Uavhengig av avstand, kommer et lavere antall personer til konsultasjon hos legevaktlegen ved interkommunale legevakter i eller nær sykehus, enn i én-kommunelegevakter som ikke har en slik plassering, uttaler Raknes på hjemmesiden til Uni Research Helse.
I og utenfor sykehus
Ved en avstand på 21 kilometer, hadde flerkommunale (interkommunale) legevakter i eller nær sykehus 185 konsultasjoner per tusen innbyggere per år.
Til sammenligning var det tilsvarende antallet konsultasjoner 283 for en enkeltstående legevakt utenfor sykehus. Det gir en forskjell i forbruk er på 53 prosent.
Tallene er basert på data fra 315 kommuner i 2011, melder Uni Research Helse.
I sykehusmiljø
Raknes påpeker at han ikke kan si noe sikkert om hvorfor det er en sammenheng mellom disse aspektene ved legevaktorganiseringen og hyppigheten av legevaktkontakt.
– En mulig forklaring kan være at pasientene vurderes og prioriteres mer profesjonelt i et sykehusmiljø – at flere i gruppen legevaktbesøkende som ikke trenger øyeblikkelig hjelp, blir bedt om å kontakte fastlegen dagen etter i stedet, sier Raknes.
Reisetid
Doktorgradsarbeidet viser også at økende reisevei til legevakt, bidrar til færre legevaktkonsultasjoner. For hver kilometer ekstra vei til legevaktlokalet, reduseres legekonsultasjonsraten med mellom én og to prosent.

Powered by Labrador CMS