ETT ÅR ELDRE: - Ved å sette en nedre aldersgrense blir ingen rammet individuelt eller føle at de blir avvist, sier professor ved UiB, Edvin Schei. Foto: Arkiv

Vil ha 21 års aldersgrense på medisinstudiet

– Jo yngre studentene er, desto større er faren for at de er litt tafatte og ikke får mye ut av det, sier professor Edvin Schei.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Professor ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, Edvin Schei, har nylig tatt til orde for at studentene på medisin bør være 21 år før de starter, ifølge Studvest, som først omtalte saken.
 – Lite egenerfaring
Til Dagens Medisin viser Schei til at han er «hands on» med førsteårs-studentene i faget pasientkontakt.
 – Der er studentene hjemme hos syke folk, og deretter er pasienten med i auditoriet. Foran medstudentene må studentene fortelle og reflektere. Vi får se studentene tenke og respondere på sterke fortellinger, høre om deres ideer og forståelse - og vi ser hvor de er komfortable og ukomfortable, sier han.
– Inntrykket jeg har, er at jo yngre studentene er, jo større er faren for at de er litt tafatte og ikke får mye ut av det. De har ikke mye egenerfaring som kan gi gjenklang til det pasienten forteller, sier Schei, som har sett et åttitalls slike presentasjoner med førsteårs-studentene.
Vil ha dem ett år eldre
–  Er du ett år eldre har du kanskje reist litt, hatt en jobb på Rema eller på et sykehjem og du har erfaringer som gjør at du fungerer bedre. Jeg vil gjerne ha disse studentene – men når de er ett år eldre, slik at det vil tilbyr ikke skal falle på upløyd mark, sier han.
Han preseserer at han «sitter ikke med noe ubehag» over studenter han tror er uegnet.
 – De har bare for lite livserfaring. Og får derfor mindre ut av å møte alvorlig syke mennesker, og å prøve å se seg selv i en legerolle.
–  Det finnes selvsagt fantastiske 19-åringer, men vi har ingen tester for egnethet eller modenhet. Ved å sette en nedre aldersgrense blir ingen rammet individuelt eller føle at de blir avvist. Jeg mener at det å sette en aldersgrense er en tenkelig ting å gjøre, sier Schei til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS