Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Hva mener bivirkningsnemnda om dagens registrering?

Det blir feil når en uheldig farmakologisk virkning skyldes interaksjonen, og ikke et enkelt legemiddel.

Publisert: 2015-01-19 — 11.29

Carl Ditlef Jacobsen, dr.med. og pensjonert indremedisiner. Tidligere medlem i Bivirkningsnemnda

JEG HAR sterkt kritisert fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk (SLV) når han prinsipielt registrerer alle uheldige hendelser i farmakoterapien som legemiddelbivirkninger, uansett årsak.

Dette er å tåkelegge og ødelegge den viktige hensikten med bivirkningsregistrering, nemlig å komme så tidlig som mulig ut med informasjon til leger og annet helsepersonell om en mulig viktig «side effect» eller «adverse effect» av et legemiddel.

«BIVIRKNING». Som medlem av Bivirkningsnemnda var jeg selv med på publiseringen av dødelig tromboemboli hos unge kvinner som brukte p-piller. Sammen med andre slike rapporter førte det til at den hormonelle sammensetning av p-pillen ble forandret, og brukerne ble informert om profylakse.

Steinar Madsen mener tydeligvis at pasientene får tryggere behandling når han kaller feilbruk og feil dosering for «bivirkning».

HVA MENER NEMDA? Hvorfor får jeg aldri høre hva Bivirkningsnemnda mener i denne pågående debatten? Er det ikke ytringsfrihet i SLV? Derfor ber jeg om klare svar på disse spørsmålene:

1) Olsen bruker Marevan og da han følte seg litt mer plaget en dag, tok han for sikkerhets skyld dobbel dose i to dager. Neseblødningene ville Madsen ha registrert som bivirkning av Marevan. Enig?

2) Fru Pettersen, på 80 år, følte seg litt svimmel og engstelig og gikk til fastlegen, som målte et noe forhøyet blodtrykk og startet med antihypertensiva. I ettertid ble det kritisert at indikasjonen for blodtrykkssenkende behandling var mer enn tvilsom. Hun falt og brakk lårhalsen, og fikk flere komplikasjoner etter dette.  Er dette en legemiddelbivirkning?

INTERAKSJONER. Polyfarmasi er hyppig, særlig hos eldre med flere sykdommer. Interaksjoner mellom farmaka må huskes på – og det blir feil når en uheldig farmakologisk virkning skyldes interaksjonen, og ikke et enkelt legemiddel.

La oss få høre hvilke prinsipper for bivirkningsregistrering nemnda følger.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 01/2015

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!