Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Amming reduserer diabetesrisiko

Amming  i minst 12 måneder reduserer risiko for barna som er genetisk utsatt for diabetes, viser ny studie. 

Publisert: 2014-12-03 — 18.30 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.35)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

– Vi ser at barn som ammes i 12 måneder eller mer har lavere risiko for å utvikle diabetes type 1, sammenlignet med dem som ikke ammes eller ammes i en kortere periode, sier doktorgradsstipendiat Nicolai Andre Lund-Blix ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet. Lund-Blix er hovedforfatter av studien som nå er publisert i Diabetes Care. Studien er finansiert av Extratiftelsen Helse og Rehabilitering gjennom Diabetesforbundet.

Screenet nyfødte
Forskerne i MIDIA-studien ved Folkehelseinstituttet gjorde en genetisk screening av 50.000 nyfødte som ble født mellom 2001 og 2007. Av disse hadde 908 høy genetisk risiko for å utvikle diabetes 1. Disse ble fulgt opp med spørreskjema og blodprøver da de var 3, 6, 9 og 12 måneder og deretter årlig. 

– Beskyttende effekt
– Det ser ut til at en eventuell beskyttende effekt er i fasen mellom diabetes-autoimmunitet og fullutvikling av type 1 diabetes. Det er viktig å huske på at vi har studert barn med høy genetisk risiko for type 1 diabetes, og at resultatene ikke nødvendigvis kan generaliseres, men de med genetisk sårbarhet utgjør en vesentlig andel av dem som får type 1 diabetes, sier Lund-Blix.

Han mener studien legger grunnlaget for videre forskning.  

Venter flere resultater
– Vi trenger støtte fra flere gode studier for å kunne trekke klare konklusjoner. Vi holder for tiden på med en omfattende studie av spedbarnsernæring og risiko for type 1 diabetes i Den norske mor og barn-undersøkelsen, og håper å kunne presentere resultater derfra neste år. 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!