Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nå settes fødeavdelingene på prøve

I oktober skal sykehusene gjennom en ny evaluering for å kunne godkjennes som Mor-barn-vennlige.

Publisert: 2014-10-01 — 08.02 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.47)
AMME-TEST: I oktober skal fødeavdelingene evalueres på hvordan de legger til rette for amming. Bildet er fra Rikshospitalet. Foto: Målfrid Bordvik

Landets helsemyndigheter har bedt Nasjonal kompetansetjeneste for amming sørge for en kontinuerlig oppfølging av Mor-barn-vennlige sykehus i Norge. Målet er å fremme amming og tidlig nærkontakt mellom mor og barn.

For å få dette kvalitetsstempelet må føde- og barselavdelingene innfri visse krav som er fastsatt av Verdens Helseorganisasjon og UNICEF.

Små avdelinger skal registrere i to måneder
Ett av kriteriene er at man ikke skal gi nyfødte annet enn morsmelk uten medisinsk grunn. Videre skal den gravide få informasjon og opplæring om amming, og mor og barn skal få mulighet til å være sammen hele døgnet.

Nasjonal kompetansetjeneste har sendt ut brev til alle landets sykehus der de varsler om at en ny reevaluering skal skje denne måneden.

Dette innebærer at personalet skal registrere bruk av morsmelktillegg på alle oktoberbarna. Nytt av året er at fødeenheter som har færre enn 300 fødsler i året skal registrere bruk av morsmelktillegg i to måneder.

Informasjonstiltak
I tillegg skal alle mødre som behersker norsk informeres om brukerundersøkelsen hvor de kan svare på spørsmål om sitt barselopphold.

For at svarprosenten fra mødrene skal bli så høy som mulig blir jordmødrene og barnepleierne bedt om å gi både skriftlig og muntlig informasjon til alle mødrene, samt en rekke andre tiltak som blant annet å låne ut en PC på avdelingen til gjennomføring av undersøkelsen.

Da Nasjonal kompetansetjeneste for amming gjennomførte den samme undersøkelsen i fjor ble 27 av 46 fødeinstitusjoner godkjent. Syv fødeavdelinger, blant dem Haukeland universitetssykehus, mistet da kvalitetsstempelet. Heller ikke fødeavdelingene i Gjøvik, Tønsberg, Stord, Levanger og Hammerfest oppfylte kravene.

En del sykehus kunne ikke evalueres på grunn av for få svar i undersøkelsen. Denne måneden får altså avdelingene en ny sjanse.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

KOMMUNELEGER VARSLER OM HØYT ARBEIDSPRESS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!