FORMELL ÅPNING: Ordfører Fabian Stang, helseminister Kristin Alheit, daglig leder Ole Mjåtvedt, professor Tillmann Loch og professor Per Anders Abrahamson. Foto: Vidar Sandnes

Ny metode for diagnostisering av prostatakreft til Norge

Den private Prostataklinikken bruker en metode som skal være langt mer treffsikker enn det som er vanlig på norske sykehus i dag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Oslo-ordfører Fabian Stang og helseminister i den tyske delstaten Schleswig-Holstein, Kristin Alheit, sto for den formelle åpningen av Prostataklinikken på Majorstuen i Oslo onsdag ettermiddag.

Klinikken, som tok imot sin første pasient tidligere i dag, skal utelukkende drive med diagnostisering av prostatakreft ved bruk av ANNA C TRUS-metoden. Dette er en metode utviklet av den tyske professoren Tillmann Loch, og det er første gang metoden introduseres i Skandinavia.

- Lotteri
- I dag leter man i blinde ved å ta 12 tilfeldige biopsier (vevsprøver, red.anm) som så undersøkes for kreftceller. Dermed er det et lotteri om man finner kreft, sier Loch til Dagens Medisin.

Den nye metoden baserer seg på ultralydbilder, som ved hjelp av historiske data analyserer seg frem til hvor i bildet det er størst sannsynlighet for å finne kreftceller.

I 2007 utførte Loch en studie på 132 pasienter som tidligere hadde hatt negative biopsier. Ved hjelp av den såkalte ANNA C-TRUS metoden fant han likevel kreft hos 66 av pasientene.

Finner mer kreft tidligere
- Denne metoden oppdager 50 prosent flere krefttilfeller og man kan redusere mengden stikk med 70 prosent, noe som reduserer ubehag for pasienten, sier Loch.

I fagmiljøet er det ingen enighet om hva som er den beste metoden for å diagnostisere prostatakreft, og på Oslo universitetssykehus har noen av landets fremste urologer tatt i bruk en annen metode som kombinerer MR og ultralydteknologi.

Ordfører Fabian Stang sa under åpningen at han har lav PSA (blodprøve som indikerer prostatakreft, red.anm) og at dette var noe han «overhodet ikke hadde greie på». Likevel ønsker han klinikken hjertelig velkommen til Oslo.

Positiv til private
- Vi skal ha et solid, robust og velfungerende offentlig helsevesen. Skal vi lykkes med det må vi ha private aktører som konkurrerer og stimulerer, og jeg er glad for dette supplementet, sier Stang.

Helseministeren fra Tyskland gratulerte Oslo med «mer mannehelse».

I første omgang skal fem norske og tyske leger arbeide ved klinikken.

Powered by Labrador CMS