Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Pasienter med prediabetes må følges nøye

– Årsaken til at flere vil gå bort fra betegnelsen prediabetes er ikke at den er betydningsløs, men at den nye betegnelsen ikke er egnet sier professor.

Publisert: 2014-09-17 — 10.45 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.46)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

ENGLAND/OXFORD: Som Dagens Medisin skrev tirsdag, uttalte en britisk professor at prediabetes burde fjernes, under et foredrag på konferansen Preventing Overdiagnosis 2014.

- Ingen bevis
John S. Yudkin, medisinprofessor ved University College London, mener man i forsøkene på å takle den økende forekomsten av diabetes fokuserer på å identifisere og å behandle folk som kun har marginale økninger i blodsukkeret.

– Det  finnes ikke vitenskapelige bevis for at behandling av prediabetes – verken med livsstilsråd eller medikamenter  - vil bedre dødeligheten eller forekomsten av diabetes, sier Yudkin.

Han får støtte av allmennlege Gisle Roksund, som sier at han mener det ikke er hensiktsmessig å definere ulike risikotilstander som prediabetes, prehypertensjon, og prehjertesvikt.

Men professor Trond G. Jenssen ved Rikshopitalet sier imidlertid at denne tilstanden ikke kan sammenlignes med «prehypertensjon» eller «prehjertesvikt»:  – Disse vet vi jo egentlig ikke hva er. Prediabetes er definert ut fra glukosekriterier i henhold til WHOs retningslinjer, sier Jenssen til Dagens Medisin.

- Mer lettvinthet enn faglig begrunnelse
– Årsaken til at flere vil gå bort fra betegnelsen prediabetes er ikke at den er betydningsløs, men at den nye diagnostikken med HbA1c ikke er egnet til å definere tilstanden. Det er det bare en oral glukosebelastning som kan gjøre. Det er hele begrunnet mer ut fra lettvinthet enn ut fra faglig begrunnelse. Problemet forsvinner ikke med at man feier det under teppet, sier han.
 
– Prediabetes, såkalt glukoseintoleranse,  er ikke bare et forstadium til diabetes type 2, men også en risiko for hjertesykdom og slag på høyde med etablert diabetes, sier Jenssen.

Ikke bare livsstilsråd
Han påpeker at disse pasientene derfor ikke bare skal ha livsstilsråd for å forebygge forverring i blodsukker, men at de også skal også følges nøye og behandles for blodtrykk- og lipidforstyrrelser:

 – Prediabetes og diabetes dreier seg nemlig ikke bare om blodsukkerforstyrrelse, men hele det metabolske syndrom. En person med prediabetes og høyt blodtrykk har større risiko i livet enn en person med høyt blodtrykk alene, og må tas på alvor i oppfølging og behandling.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!