Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
LOVER MER: Helseminister Bent Høie kom med gladmelding på Psykologikongressen. Foto: Lisbeth Nilsen

Dobler støtten til skolehelsetjenesten

– Vi vil satse mer på helsestasjoner og skolehelsetjenestene. Derfor legger vi inn 200 millioner kroner til skolehelsetjenesten for 2015, sa helseminister Bent Høie på Psykologikongressen.

Publisert: 2014-09-04 — 11.39 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
FORNØYD: President Tor Levin Hofgaard i Psykologforeningen er fornøyd med regjeringens satsning på barn og unge. Foto: Lisbeth Nilsen

OSLO KONGRESSENTER: Helseminister Bent Høie lovte, i sitt åpningsinnlegg på Psykologforeningens årlige psykologikongress i Oslo torsdag, en dobling av midlene til skolehelsetjenesten for statsbudsjettet neste år.

For 2015 blir det bevilget 200 millioner, som er det dobbelt av det som ble bevilget til skolehelsetjenesten i år

– Vi vil gjøre skolehelsetjenesten bedre og mer tilgengelig for de unge, sa Høie.

Til Dagens Medisin sier Høie at det er kommunene som disponerer midlene.

– Noen kommuner vil tenke at de har bruk for flere helsesøstre, mens de som har vært flinke til å ansette helsesøstre, vil tenke at de har bruk for en psykolog i stedet. De 200 millionene kommer til å bli fordelt til kommunene, ikke i den ordinære fordelingen, men utfra ungdomskriterier for de kommunene som har mange unge, sier Bent Høie til Dagens Medisin.

– Er skolehelsetjenesten viktigere for de unge enn fastlegene?

– Jeg synes ikke vi skal rangere her. Det er ingen tvil om at skolehelsetjenesten er den tjenesten som barn og unge kan oppsøke på egenhånd, uten å involvere foreldrene, så den er mer tilgjengelig. Men de unge må selvfølgelig også ha tilgang til fastlegen, svarer Høie.

Egen ungdomsstrategi
Helseministeren fortalte at den kommende primærhelsemeldingen vil omtale barn og unge spesielt, og at det kommer en egen ungdomsstrategi.

– Unge sier til meg at de ikke finner seg til rette i helsetjenesten. Psykisk helse vil får bred og grundig omtale i ungdomsstrategi. Vi vil se unges problemer med nye øyne, lovte Høie.

Han fremholdt viktigheten av lavterskeltilbud for å forebygge og viste til vellykkede prosjekt for å hindre skolefrafall. 

– Vi vet at lavterskeltilbud hjelper, og dette står øverst på listen over det de unge vil ha.

Fornøyd psykologleder
President i Psykologforeningen, Tor Levin Hofgaard, er fornøyd.

– Det er svært viktig at Bent Høie som helseminister signaliserer at han vil satse på de unge. Vi har vår hovedsatsning på barn og unge fordi det å investere i de unge er det viktigste vi kan gjøre, det som gir mest igjen for samfunnet. 2300 skoleklasser med barn som venter på hjelp i spesialisthelsetjenesten, opptil seks måneder, og det er helt uakseptabelt. Vi kan ikke ha det sånn at barn venter så lenge. Derfor er dette en riktig prioritering. Barneombudet sier at skolehelsetjenesten eksisterer egentlig ikke, som et sted barna kan oppsøke. At helseministeren nå sier han vil satse på skolehelsetjenesten og at den ikke bare skal bestå av helsesøstre, men også gjøres tverrfaglig – det  tenker vi er svært viktig, sier Hofgaard til Dagens Medisin.

Dobling også til rusfeltet
Regjeringen viderefører også satsningen på rus- og psykiatrifeltet, og vil bevilge 200 millioner over statsbudsjettet for neste år, ifølge Høie.

– Vi vil ha forsterket innsats på rusfeltet gjennom ny opptrappingsplan. De som trenger hjelp må få bedre og raskere hjelp enn de får i dag, sa helseministeren.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!