Rollekonflikter på jobb gir smerter

Ansatte som stadig opplever rollekonflikter har høy risiko for smerter i nakke, rygg og hode, viser ny doktorgrad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Foto: Colourbox

Doktorgradsarbeidet inkluderte 3.500 arbeidstakere. Det viste at en ugunstig arbeidssituasjon kan føre til smerteplager.

De som opplevde stadige rollekonflikter og liten innflytelse over egen arbeidssituasjon var mest utsatt.

Svært vanlig med smerte
47 prosent av de ansatte hadde nakkesmerter, 42 prosent hadde ryggsmerter og 47 prosent hadde hodepine, ifølge forsker Jan Olav Christensen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI. Smerteplager er svært vanlige og står for hovedandelen av legemeldt sykefravær i Norge.

Forskerne ville finne ut hvilke psykologiske jobbfaktorer som var forbundet med plagene, for eksempel å ha for mye å gjøre. Overraskende nok var rollekonflikt en av de aller viktigste faktorene, langt viktigere enn arbeidsmengde og tidspress.

Motstridende krav
Rollekonflikt dreier seg om å motta motstridende krav og forespørsler, eller å måtte utføre oppgaver man ikke synes man burde utføre. 

- Disse funnene kan hjelpe bedrifter og myndigheter å gå mer målrettet til verks for å sikre et positivt og helsefremmende arbeidsliv, sier Christensen til stami.no.

Han påpeker at han har unngått diffuse begreper som "stress" i avhandlingen. Det er ikke nok å vite at de ansatte opplever stress, man må vite hva det skyldes, understreker han.

Powered by Labrador CMS