Ny MS-pille godkjent

Tablett nummer to som kan brukes i førstelinjebehandling ved MS er nå EU-godkjent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Nylig ble MS-tabletten Tecfidera godkjent i EU, og kan dermed bli tablett nummer to som brukes i førstelinjebehandling  mot sykdommen.
Godkjenningsfritak
Tecfidera er allerede godkjent i USA. I Norge kan den derfor gis på godkjenningsfritak.
Legemidlet blir det tredje MS-legemiddelet i pilleform, hvorav en av dem er for andrelinjebehandling, som nå blir tilgjengelig i Europa, og hadde en pangstart salgsmessig, i USA:
I fjerde kvartal 2013 solgte legemidlet for 398 millioner dollar, ifølge Reuters, som spår at medisinen kan passere MS-medisinene Gilenya og Aubagio i salg dersom USA-omsetningen er en pekepinn på omsetningsutviklingen.
I Norge er det Biogen Idec som markedsfører medisinen.
Også i Norge
Seksjonsoverlege ved Oslo universitetssykehus, Elisabeth Gulowsen Celius, sier det ikke er noen tvil om at legemiddelet vil bli brukt som førstelinjebehandling i Norge når den tid kommer.
– Jeg har ikke personlig erfaring med legemidlet, men det er klart at det er en fordel at det blir ytterlige ett medikament tilgjengelig, sier Celius, som også sier hun er bekymret over rapporter om hjernebetennelse, såkalt PML, knyttet til virkestoffet i den nye medisinen - et virkestoff som også finnes i en medisin brukt mot psoriasis.
Men Glenn Gundersen, medisinsk direktør i Biogen Idec, sier virkestoffet i dette nye legemiddelet kun er en av flere komponenter som finnes i psoriasislegemidlet Fumaderm, som er det legemidlet Celius viser til.
– Siden lanseringen i 1994 har det vært rapportert fire tilfeller av PML i psoriasis pasienter som har stått på Fumaderm. Alle disse tilfellene var pasienter som led av alvorlig langvarig lymfopeni, en viktig risikofaktor for PML. På bakgrunn av dette, og at Fumaderm har vært på markedet  i  20 år med et eksponeringsomfang på over 200.000 pasientår, er antallet ikke urovekkende, sier Gundersen.
– Det må understrekes at det ikke er rapportert om PML med Tecfidera i behandlingen av personer med MS.
Gulowsen Celius opplyser at hun har mottatt honorar for å ha holdt forelesninger for alle selskaper som selger MS-medisiner.

Powered by Labrador CMS